Készítsetek hajlékot az Úrnak szívetekben!

Hangtár

Címkék:

„A helyzethez képest jól vagyok, nem perlekedem a Jóistennel” – Beszélgetés Kovalcsik Cirill OFM atyával

2023.09.07

Kovalcsik Cirill OFM atya 22 évet töltött Érsekújváron, és több mint 25 évig volt osztályfőnök a szentendrei Ferences Gimnáziumban. Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Cirill atyát az egészségi állapotáról, Érsekújvárról és a jövőbeli terveiről Szerdahelyi Csongor kérdezte. Az adás a Katolikus Rádió Keresztény Közéleti Akadémia című műsorában hangzott el, szeptember 3-án.

Ferences Média, 2023

„Hatalmas élmény, hogy ugyanaz a cél hozott össze minket” – Beszélgetés Balázs Jeromossal az Ifjúsági Világtalálkozóról

2023.08.14

2023 nyarán tartották Liszabonban az Ifjúsági Világtalálkozót, amin közel 200 magyar fiatallal a ferences szerzetesek is részt vettek. Balázs Jeromos OFM-et Szerdahelyi Csongor kérdezte a liszaboni fogadtatásról, a pápával való személyes találkozásról, és arról, mit kapott ettől a találkozótól.

Az adás a Katolikus Rádió Világegyház című műsorában hangzott el augusztus 9-én.

Ferences Média, 2023

„Jézus papjának lenni nagy megtiszteltetés.” – Beszélgetés az aranymiséjét ünneplő Zatykó László OFM-mel

2023.08.06

1973. augusztus 5. Ekkor szentelték pappá Zatykó László OFM atyát. Aranymiséjét 2023. augusztus 6-án, vasárnap tartotta a Szeged-Alsóvárosi Ferences templomban. László atyát szenteléses és újmisés emlékeiről, későbbi missziós és tanári élményeiről Szerdahelyi Csongor kérdezte.

Az adás a Katolikus Rádió Templom-tér-kép című műsorában hangzott el augusztus 6-án.

Ferences Média, 2023

„Számomra Merton egy olyan szerzetes, aki lelki barátommá vált növendékéveim alatt” – Beszélgetés Gács Botond Paszkál testvérrel

2023.07.19

Gács Botond Paszkál testvérünk, a Sapientia Hittudományi Főiskola hallgatója az idei évben elnyerte az év legjobb szakdolgozata elismerést. Kutatásában – melynek címe A zsolozsma lelkiségi teológiája Thomas Merton írásaiban – arra a kérdésre igyekezett választ adni, miért is lehet a zsolozsma egy szerzetes számára az Istennel való egyesülésnek az útja?

A témaválasztásáról, Thomas Mertonhoz fűződő viszonyáról és a névválasztásáról Szerdahelyi Csongor kérdezte a Katolikus Rádió Reggeli riport című műsorában, július 18-án.

Ferences Média, 2023

„Ebben a nehéz helyzetben is képesek vagyunk előre tekinteni” – Beszélgetés a Szent Angéla iskola igazgatójával

2023.07.17

Szalai Gáborral, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium igazgatójával a tanárok jelenlegi helyzetéről, a ferences lelkiség fontosságáról az oktatásban és Frajka Félix OFM emlékéről Szerdahelyi Csongor beszélgetett. Az adás a Katolikus Rádió Keresztény Közéleti Akadémia című műsorában hangzott el július 9-én.

Ferences Média, 2023

Új fejezet úrnapja ünnepének történelmében – Beszélgetés Szoliva Gábriellel akadémiai székfoglalójáról

2023.07.08

Éppen két hónapja, május 8-án került sor Szoliva Gábriel akadémiai székfoglalójára a Szent István Akadémia közgyűlésén. Ebből az alkalomból adjuk közre a vele készült beszélgetést. Előadásáról – melynek címe Sapientia aedificavit úrnapja archaikus zsolozsmájának legkorábbi ismert emléke Zágrábban – és az azt megelőző kutatásairól Szerdahelyi Csongor kérdezte. Az adás a Katolikus Rádió Templom-tér-kép című június 11-ei műsorában hangzott el.

Eredeti kép forrása: Lambert Attila / Magyar Kurír

Ferences Média, 2023

In memoriam Frajka Félix atya

2023.07.03

A két hete, június 24-én elhunyt Frajka Félix atyára Szerdahelyi Csongor műsorával emlékezünk. Az eredeti beszélgetést 2018-ban, Félix atya vasmiséje előtt készült. Az emlékező adás július 2-án hangzott el a Katolikus Rádió Templom-tér-kép című műsorában.

Frajka Félix atya temetésére 2023. július 13-án délután 3 órakor a Jász-Nagykun Szolnok vármegyében található Alattyán község temetőjében kerül sor. Lelki üdvéért délelőtt 10 órakor a Budapest-Országúti Szent István Első Vértanú Plébániatemplomban mutatnak be szentmisét. Gyászjelentését korábbi cikkünkben olvashatják el.

Ferences Média, 2023.

Berhidai Piusz tartományfőnök Massimo Fusarelli miniszter generális magyarországi látogatásáról

2023.06.21

Massimo Fusarelli 2023. május 22–25 között tett Magyarországon testvéri látogatást. Itt-tartózkodásáról, a tőle kapott megerősítésekről beszélgetett Berhidai Piusz tartományfőnökkel Szerdahelyi Csongor. Az adás a Katolikus Rádió Anzix című műsorában hangzott el június 21-én.

Ferences Média, 2023.

Augusztusban ismét alternatív zarándoklat – Beszélgetés Zarándy Kleofás testvérrel és Kovácsné Szabó Zsófia szervezővel

2023.06.19

Idén augusztus 12–15. között a Ferences Világi Rend ismét megszervezi az alternatív gyalogos zarándolatot. Az idei zarándoklat útvonaláról és lelki programjáról, valamint a zarándokolás hagyományáról Szerdahelyi Csongor kérdezte a szervezőket. Az adás a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című műsorában hangzott el június 16-án.

Ferences Média, 2023.

Indul a búcsúszezon Mátraverebély-Szentkúton – Beszélgetés Orosz Lóránt atyával

2023.06.02

Orosz Lóránt kegyhelyigazgatóval Szerdahelyi Csongor beszélgetett. Az adás a Katolikus Rádió Templom – tér – kép című műsorában hangzott el május 28-án.

Ferences Média, 2023.