Boldog a szolga, aki távollétében éppúgy szereti és félti testvérét, mint jelenlétében; és háta mögött sem mond semmi olyat, amit jelenlétében szeretettel meg ne mondhatna.

ferences irodalom

.

A magyar rendtartomány élete mindig is összefüggött a könyvekkel, hiszen mindig voltak könyvtáraink, valamint a novícius testvéreknek is meg kell tanulni könyvet kötni. A gazdasági válság időszakában forráshiány miatt szüneteltet a könyvkiadás, majd a rend alapításának 800. évfordulóján, 2009-ben új lendülettel folytatódott: ekkor sok képes kiadvány és ismertető jelent meg a ferencesekről.

2014-ben elindult egy tudatosan megtervezett könyvkiadási folyamat.

Sok olyan könyv címét összegyűjtöttük ekkor, amelyekről úgy gondoltuk, hogy fontos lenne ha megjelennének magyarul. Ennek köszönhetően igen termékeny évek vannak mögöttünk, és egyfajta megújulásnak is tanúi lehetünk a magyar ferences irodalom színterén. Az elmúlt másfél évben megjelent könyvek négy nagy csoportba oszthatók.

  • A Ferences Források Magyarul új sorozata három kötettel indult útnak; a
     
  • Szentföld ügyével kapcsolatban négy új kiadvány készült el.
     
  • vegyes irodalom körébe sorolhatók egyrészt a ferences rendtörténettel kapcsolatos művek, de a Szent Ferenc életéről szóló mesekönyv is.
     
  • ferences spiritualitás témakörében a közeljövőben két Szent Ferenc imádságairól, a ferences lelkiség hagyományairól szóló mű fog napvilágot látni, egy harmadik kötet pedig az Assisibe látogató zarándokcsoportok közös imádságaihoz nyújt majd segítséget. 

Dobszay Benedek OFM

 

Ferences Források online elérhetősége:

http://www.forrasok.ferences.eu/forras.html