Boldog az a szerzetes, aki nem találja másban gyönyörűségét és örömét, mint egyedül az Úr szent beszédeiben és műveiben, s ezekkel örömben és vigasságban Isten szeretetére indítja embertársait.

Hangtár

Címkék:

„Kákonyi Asztrik atya számára imádság volt a festészet” – Kákonyi Júlia, a művész szerzetes 100 éves jubileumi kiállításáról

2024.01.12

Kákonyi Asztrik OFM vitathatatlanul az egyik legismertebb magyar ferences szerzetes festőművész. Munkássága során összesen 63 templomban festett freskókat, melyek különleges, üvegablak-szerű hatásukról és színvilágukról azonnal felismerhetőek.

Tavaly decemberben a művész szerzetes életművéből nyílt kiállítás Esztergomban, a róla elnevezett galériában. A tárlaton igazán különleges, interaktív módon, térben és időben utazva követhetjük végig Asztrik atya művészi fejlődését: a teremben található képernyőkön keresztül megtekinthetők a művész különböző templomokban található freskói és üvegablak alkotásai is. A kiállítás január 28-ig megtekinthető az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium épületében található Kákonyi Asztrik Kortárs Galériában.

A ferences szerzetes életéről, művészetéről és a kiállításról unokahúga, Kákonyi Júlia beszélt a Katolikus Rádió Akvarell című műsorában.

Ferences Média, 2024

„Ez egy egyedi és megismételhetetlen koncert lesz” – Bubnó Lőrinc a januári Ferences jótékonysági koncertről

2024.01.10

A Ferences jótékonysági koncert 2024-es fellépői igazán különleges repertoárral készülnek. A Szent Efrém Férfikar, Bolyki Sárával, Dés Lászlóval és Mészáros Árpád, autizmussal élő gitáros zenészpartnerükkel kiegészülve különböző zenei világokat, régi és új formákat ötvöznek január 16-án a Zeneakadémián.

A koncerten elhangzó művekről és a közös munkáról Bubnó Lőrinc, a Szent Efrém Férfikar tagja, művészeti vezetője beszélt a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című műsorában.

A nagy érdeklődésre való tekintettel felszabadítottunk néhány jegyet a középerkélyen. Szeretettel ajánljuk kedves barátaink, testvéreink figyelmébe. A jegyek megvásárolhatók itt: https://www.jegy.hu/program/szent-efrem-ferfikar-bolyki-sara-des-laszlo-meszaros-arpad-ferences-jotekonysagi-koncert-154206

Kiemelt kép forrása: https://szentefrem.hu/sajtoszoba/

Ferences Média, 2024

„A kegyhelyek a kiengesztelődés kiemelt helyei az egyházban” – Orosz Lóránt OFM a kegyhelyigazgatók római találkozójáról

2023.12.25

Miért olyan elkötelezettek a ferencesesek a kegyhelyek iránt? Szerdahelyi Csongor a kegyhelyek jelentőségéről, a Vatikáni  szentévről és a konferenciáról beszélgetett Orosz Lóránt OFM atyával, a mátraverebély-szentkúti római katolikus nemzeti kegyhely kegyhelyigazgatójával a kegyhelyigazgatók római találkozóján. A beszélgetés november 26-án hangzott el a Magyar Katolikus Rádió Templom – tér – kép című műsorában.

Ferences Média, 2023

„A 800 éves ferencesség a mai embernek szól” – A Szent Angéla gimnáziumban járt Firas Lutfi OFM szíriai ferences szerzetes

2023.12.24

Firas Lutfi OFM szíriában szolgáló ferences a Szent Angéla Ferences Gimnáziumba látogatott november 23-án. Firas atyát a ferencessé válásáról és a szíriai ferences jelenlétről Szerdahelyi Csongor kérdezte. Az adás az Akvarell című műsorban hangzott el november 29-én.

Ferences Média, 2023

Szabó Péter OFM a grecciói karácsony lényegéről és a ferencesek karácsonyi ünnepléséről

2023.12.24

Mi történik a ferences kolostorokban szenteste? Hogyan készülnek a ferences testvérek a Megtestesülés ünnepére? Miben áll az idei karácsony különlegessége? Szabó Péter OFM ezekre a kérdésekre is választ adott Szerdahelyi Csongor műsorában. Az adás a Katolikus Rádió Keresztény közéleti akadémia című műsorában hangzott el december 17-én.

Ferences Média, 2023

Szabó Péter OFM a grecciói karácsony lényegéről és a ferencesek karácsonyi ünnepléséről

2023.12.21

Mi történik a ferences kolostorokban szenteste? Hogyan készülnek a ferences testvérek a Megtestesülés ünnepére? Miben áll az idei karácsony különlegessége? Szabó Péter OFM ezekre a kérdésekre is választ adott Szerdahelyi Csongor műsorában. Az adás a Katolikus Rádió Keresztény közéleti akadémia című műsorában hangzott el december 17-én.

Ferences Média, 2023

„A pápától Betlehemig” – Szerdahelyi Csongor beszámolója a Ferences Család szentkúti találkozójáról

2023.12.16

2023. november 17 és 19. között Szentkúton tartották a Ferences Család találkozóját. Az esemény apropóját az idei ferences jubileumok: a grecciói karácsonynak és a regula megerősítésének 800. évfordulója adták. Szerdahelyi Csongor a helyszínen többekkel beszélve készített beszámolót az eseményről.

Kauser Tibort, a Ferences Világi Rend miniszter generálisát a pápákkal való találkozásáról és a találkozóról való benyomásáról kérdezte. Homel Ela, a lengyel származású, Magyarországon szolgáló missziós nővér a közösségükről, annak sokszínűségéről beszélt. Szásziné Nagy Judit, a ferences világi rend tagja arról beszélt, hogyan talál rá egy zenetanár Szent Ferenc lelkiségére, és hogyan tudja azt családanyaként is teljesen megélni. Az adásban elhangzott beszélgetésekből megtudhatják azt is, mit keresnek a Szegénygondozó Nővérek egy tandem biciklin és azt is, hogy hogyan indult a Szent Ferenc Kisnővérei rend Magyarországon.

Az adás a Katolikus Rádió Keresztény közéleti akadémia című műsorában hangzott el november 26-án.

Ferences Média, 2023

„Fontosnak tartjuk kitárni a templom kapuit minden hívő számára” – Dobszay Benedek OFM a Pesti Ferences templom adventtel kezdődő újdonságairól

2023.12.12

A Belvárosi (Pesti) Ferences templom a magyarországi ferencesség egyik legrégebbi központja. Központi elhelyezkedésének köszönhetően a mindennapokban ma is nagyon sok embernek biztosít lehetőséget szentgyónásokra és szentmiséken való részvételre. Ezeket a szolgálatokat idén adventtől többek között esti szentségimádással, kora reggeli és idegennyelvi gyóntatással is bővítik. A további újdonságokról és a templom fontos szerepéről Dobszay Benedek OFM beszélt a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című, november 24-i műsorában.

Ferences Média, 2023

„Szent Ferenc üzenetét eljuttatni minden emberhez” – Kardos Csongor OFM a ferences jubileumokról

2023.12.09

A ferences rend 2023-tól minden évben egy-egy jubileumi eseményt ünnepel Szent Ferenc életének utolsó éveiből: 2023-ban a Megerősített regulát és a grecciói karácsonyt, 2024-ben Szent Ferenc stigmatizációját, 2025-ben a Naphimnusz létrejöttét, 2026-ban pedig Szent Ferenc tranzitusának, boldog átmenetelének 800. évfordulóját

Kardos Csongor OFM Szerdahelyi Csongor műsorában beszélt arról, mivel készülnek a jubileumi évekre és hogyan használja a rend ezeket az alkalmakat Szent Ferenc üzenetének minél többekhez való eljuttatására, legyen szó akár a természet védelmének fontosságáról, akár a megtestesülés misztériumáról.

Az adás a Katolikus Rádió Keresztény Közéleti Akadémia című műsorában hangzott el szeptember 24-én.

Ferences Média, 2023

„Szent Ferenc lelkiségével vagyunk jelen mindenhol” – Berhidai Piusz OFM tartományfőnök a 2023-as tabuláról

2023.09.20

Rendtartományunkban idén különösen nagy változások történtek az áthelyezéseket illetően. Berhidai Piusz OFM tartományfőnök atyát Szerdahelyi Csongor kérdezte az egyes rendházak sajátos hivatásáról, a Magyar Katolikus Egyházban betöltött szerepükről. A beszélgetésből kiderül az is, hogy mit jelent a Domus Filialis elnevezés. Az adás a Katolikus Rádió Templom térkép című műsorában hangzott el szeptember 10-én.

Ferences Média, 2023