Boldog a szolga, aki nem a jutalom reményében beszél, nem tárja fel minden gondolatát és késedelmes a szólásra, és bölcsen megfontolja, mit kell mondania és felelnie.

„Kákonyi Asztrik atya számára imádság volt a festészet” – Kákonyi Júlia, a művész szerzetes 100 éves jubileumi kiállításáról

Címkék:

Kákonyi Asztrik OFM vitathatatlanul az egyik legismertebb magyar ferences szerzetes festőművész. Munkássága során összesen 63 templomban festett freskókat, melyek különleges, üvegablak-szerű hatásukról és színvilágukról azonnal felismerhetőek.

Tavaly decemberben a művész szerzetes életművéből nyílt kiállítás Esztergomban, a róla elnevezett galériában. A tárlaton igazán különleges, interaktív módon, térben és időben utazva követhetjük végig Asztrik atya művészi fejlődését: a teremben található képernyőkön keresztül megtekinthetők a művész különböző templomokban található freskói és üvegablak alkotásai is. A kiállítás január 28-ig megtekinthető az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium épületében található Kákonyi Asztrik Kortárs Galériában.

A ferences szerzetes életéről, művészetéről és a kiállításról unokahúga, Kákonyi Júlia beszélt a Katolikus Rádió Akvarell című műsorában.

Ferences Média, 2024