Semmi se szakítson el Teremtőnktől!

Hangtár

Címkék:

„A béke megteremtéséhez minél több szereplőt be kell vonni” – Pierbattista Pizzaballa latin pátriárka a szentföldi keresztények helyzetéről

2024.01.26

Pierbattista Pizzaballa OFM latin pátriárka, bíboros Budapestre látogatott, melynek keretében az olasz származású ferences szerzetes előadást tartott a szentföldi keresztények helyzetéről a Pasaréti Közösségi Házban. Az esemény előtt a sajtó négy képviselője kapott lehetőséget, hogy a béke megteremtésének kihívásairól, a szentföldi keresztények helyzetéről és a lehetséges megoldásokról kérdezze a pátriárkát. 

Az újságírók által feltett kérdéseket Szerdahelyi Csongor tolmácsolta a hallgatók felé. Az érdeklődők a szerkesztett beszélgetésből választ kaphatnak arra is, hogy Pizzaballa pátriárka vallási vezetőként hogyan éli meg ezt a rendkívül nehéz és megosztó helyzetet. Az adás a Katolikus Rádió Világ-egyház című műsorában hangzott el január 24-én. 

Ferences Média, 2024

„Büszkén vallhatják magukénak az emberek ezt a templomot” – Zombori István történész a Szeged-Alsóvárosi Ferences templomról

2024.01.25

„Istenem legyőztél, hogy magadhoz magasztalj, mindent elvettél, hogy megajándékozhass magaddal.” Ez a felirat áll a szegedi ferences templomban Bálint Sándor emléktábláján.
 

Bálint Sándorról, a szegedi ferencesek nagy segítőjéről, a Szeged-Alsóvárosi Plébánia templomáról és a Mátyás téren található ferences szobrok érdekes történetéről Zombori István történésszel Szerdahelyi Csongor beszélgetett. Az adás a Katolikus Rádió Keresztény közéleti akadémia című műsorában hangzott el január 7-én.

Hogyan lehet megfelezni egy ferences templomot? – Zombori István történész a Szeged-Alsóvárosi Ferences templomról

2024.01.25

Hogy kapcsolódik a Szeged-Alsóvárosi Ferences templom Kapisztrán Szent Jánoshoz és a nándorfehérvári viadalhoz?

Mi a közös a szegedi és a pannonhalmi kolostorban?

A Szeged-Alsóvárosi Ferences templom különleges történetéről Zombori Istvánt Szerdahelyi Csongor kérdezte. Az adás a Katolikus Rádió Pillanatfelétel című műsorában hangzott el január 5-én.

Ferences Média, 2024

„Kákonyi Asztrik atya számára imádság volt a festészet” – Kákonyi Júlia, a művész szerzetes 100 éves jubileumi kiállításáról

2024.01.12

Kákonyi Asztrik OFM vitathatatlanul az egyik legismertebb magyar ferences szerzetes festőművész. Munkássága során összesen 63 templomban festett freskókat, melyek különleges, üvegablak-szerű hatásukról és színvilágukról azonnal felismerhetőek.

Tavaly decemberben a művész szerzetes életművéből nyílt kiállítás Esztergomban, a róla elnevezett galériában. A tárlaton igazán különleges, interaktív módon, térben és időben utazva követhetjük végig Asztrik atya művészi fejlődését: a teremben található képernyőkön keresztül megtekinthetők a művész különböző templomokban található freskói és üvegablak alkotásai is. A kiállítás január 28-ig megtekinthető az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium épületében található Kákonyi Asztrik Kortárs Galériában.

A ferences szerzetes életéről, művészetéről és a kiállításról unokahúga, Kákonyi Júlia beszélt a Katolikus Rádió Akvarell című műsorában.

Ferences Média, 2024

„Ez egy egyedi és megismételhetetlen koncert lesz” – Bubnó Lőrinc a januári Ferences jótékonysági koncertről

2024.01.10

A Ferences jótékonysági koncert 2024-es fellépői igazán különleges repertoárral készülnek. A Szent Efrém Férfikar, Bolyki Sárával, Dés Lászlóval és Mészáros Árpád, autizmussal élő gitáros zenészpartnerükkel kiegészülve különböző zenei világokat, régi és új formákat ötvöznek január 16-án a Zeneakadémián.

A koncerten elhangzó művekről és a közös munkáról Bubnó Lőrinc, a Szent Efrém Férfikar tagja, művészeti vezetője beszélt a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című műsorában.

A nagy érdeklődésre való tekintettel felszabadítottunk néhány jegyet a középerkélyen. Szeretettel ajánljuk kedves barátaink, testvéreink figyelmébe. A jegyek megvásárolhatók itt: https://www.jegy.hu/program/szent-efrem-ferfikar-bolyki-sara-des-laszlo-meszaros-arpad-ferences-jotekonysagi-koncert-154206

Kiemelt kép forrása: https://szentefrem.hu/sajtoszoba/

Ferences Média, 2024

„A kegyhelyek a kiengesztelődés kiemelt helyei az egyházban” – Orosz Lóránt OFM a kegyhelyigazgatók római találkozójáról

2023.12.25

Miért olyan elkötelezettek a ferencesesek a kegyhelyek iránt? Szerdahelyi Csongor a kegyhelyek jelentőségéről, a Vatikáni  szentévről és a konferenciáról beszélgetett Orosz Lóránt OFM atyával, a mátraverebély-szentkúti római katolikus nemzeti kegyhely kegyhelyigazgatójával a kegyhelyigazgatók római találkozóján. A beszélgetés november 26-án hangzott el a Magyar Katolikus Rádió Templom – tér – kép című műsorában.

Ferences Média, 2023

„A 800 éves ferencesség a mai embernek szól” – A Szent Angéla gimnáziumban járt Firas Lutfi OFM szíriai ferences szerzetes

2023.12.24

Firas Lutfi OFM szíriában szolgáló ferences a Szent Angéla Ferences Gimnáziumba látogatott november 23-án. Firas atyát a ferencessé válásáról és a szíriai ferences jelenlétről Szerdahelyi Csongor kérdezte. Az adás az Akvarell című műsorban hangzott el november 29-én.

Ferences Média, 2023

Szabó Péter OFM a grecciói karácsony lényegéről és a ferencesek karácsonyi ünnepléséről

2023.12.24

Mi történik a ferences kolostorokban szenteste? Hogyan készülnek a ferences testvérek a Megtestesülés ünnepére? Miben áll az idei karácsony különlegessége? Szabó Péter OFM ezekre a kérdésekre is választ adott Szerdahelyi Csongor műsorában. Az adás a Katolikus Rádió Keresztény közéleti akadémia című műsorában hangzott el december 17-én.

Ferences Média, 2023

Szabó Péter OFM a grecciói karácsony lényegéről és a ferencesek karácsonyi ünnepléséről

2023.12.21

Mi történik a ferences kolostorokban szenteste? Hogyan készülnek a ferences testvérek a Megtestesülés ünnepére? Miben áll az idei karácsony különlegessége? Szabó Péter OFM ezekre a kérdésekre is választ adott Szerdahelyi Csongor műsorában. Az adás a Katolikus Rádió Keresztény közéleti akadémia című műsorában hangzott el december 17-én.

Ferences Média, 2023

„A pápától Betlehemig” – Szerdahelyi Csongor beszámolója a Ferences Család szentkúti találkozójáról

2023.12.16

2023. november 17 és 19. között Szentkúton tartották a Ferences Család találkozóját. Az esemény apropóját az idei ferences jubileumok: a grecciói karácsonynak és a regula megerősítésének 800. évfordulója adták. Szerdahelyi Csongor a helyszínen többekkel beszélve készített beszámolót az eseményről.

Kauser Tibort, a Ferences Világi Rend miniszter generálisát a pápákkal való találkozásáról és a találkozóról való benyomásáról kérdezte. Homel Ela, a lengyel származású, Magyarországon szolgáló missziós nővér a közösségükről, annak sokszínűségéről beszélt. Szásziné Nagy Judit, a ferences világi rend tagja arról beszélt, hogyan talál rá egy zenetanár Szent Ferenc lelkiségére, és hogyan tudja azt családanyaként is teljesen megélni. Az adásban elhangzott beszélgetésekből megtudhatják azt is, mit keresnek a Szegénygondozó Nővérek egy tandem biciklin és azt is, hogy hogyan indult a Szent Ferenc Kisnővérei rend Magyarországon.

Az adás a Katolikus Rádió Keresztény közéleti akadémia című műsorában hangzott el november 26-án.

Ferences Média, 2023