Boldog ember, aki mindabban elviseli felebarátja gyarlóságát, amiben – hasonló körülmények közt – maga is kívánná, hogy elviseljék őt.

Hangtár

Címkék:

Szabó József ferences szerzetestől, Joe atyától búcsúzunk

2022.09.06

Hittel megélt hosszú betegség után augusztus 28-án elhunyt Szabó Ferenc József OFM. Zalából indult, esztergomi ferences diák volt, a rendi képzés és a tanári diploma megszerzése után a rend esztergomi gimnáziumában tanított, majd tartományi titkár, ifjúsági lelkész lett, legutóbb pedig gyöngyösi plébánosként és az Autista Segítő Központ lelki igazgatójaként szolgált. Mindössze 59 évet élt. De azt hittel, humorral és sok emberséggel. Betegségéről tavaly húsvét előtt beszélt a Katolikus Rádióban. Az akkor készült műsor néhány részletével búcsúzunk József atyától. Szerdahelyi Csongor összeállítása 2022. augusztus 31-én hangzott el a Katolikus Rádió Reggeli riport című műsorában.

A horgosi Domus Pacis lelkigyakorlatos ház alapításának 25. évfordulója – Beszélgetés Harmath Károly újvidéki ferencessel

2022.08.12

Porciunkula, vagyis Angyalos Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódóan ünnepelték a bácsaki Horgos határában lévő Domus Pacis lelkigyakorlatos ház alapításának 25. évfordulóját. Harmath Károly újvidéki ferencessel Szerdahelyi Csongor beszélgetett a Katolikus Rádió Reggeli riport című műsorának augusztus 11-ei adásában.

Zatykó László OFM a 80 éves Szendrei Miklósról

2022.08.10

Szendrei Miklós ferences, a Margit körúti templom legendás gyóntatója augusztus 8-án töltötte be nyolcvanadik életévét. Ebből az alkalomból kérdezte Miklós atyáról rendtársát, Zatykó Lászlót Szerdahelyi Csongor a Katolikus Rádió Reggeli riport című műsorában 2022. augusztus 10-én.
 
A műsort a ferences Spotify-oldalon is meghallgathatják.
 
 
 
 
 
 

Közel másfél évtized után búcsúznak a váciak a ferences Tömördi Viktortól

2022.08.09

A váci ferences templom fekvő, de figyelő Szent Ferenc szobráról és egy a templom közössége által igen megszeretett eleven ferencesről, Tömördi Viktorról beszélgetett Juhász Péterrel, a templom lelkipásztori tanácsának korábbi vezetőjével Szerdahelyi Csongor a Katolikus Rádió Reggeli riport című műsorában 2022. augusztus 9-én.

130 km gyaloglás az újmise helyszínéig – Ezek a Ferences Ifjúsági Zarándoklat útvonalának állomásai (2. rész)

2022.08.04

A tegnapi, augusztus 3-ai podcastünk folytatásaként Balázs Jeromossal képzeletben tovább utazunk a Ferences Ifjúsági Zarándoklat útvonalán egészen Mátraverebély-Szentkútig.

A Patak és Szentkút közti szakasz leírásán kívül szó lesz még az augusztus 20-ai szentkúti ünnepi szentmiséről, amely Balázs Jeromos újmiséje lesz. A celebráns 130 kilométert gyalogol 130 társával Esztergomtól a kegyhelyre. A júniusban felszentelt fiatal pappal Szerdahelyi Csongor beszélgetett a Katolikus Rádió Reggeli riport című augusztus 4-ei műsorában.

Hamarosan indul a Ferences Ifjúsági Zarándoklat – Ezek az útvonal állomásai

2022.08.04

Az ország legnépesebb gyalogos zarándoklatának egyik szervezője Balázs Jeromos OFM. A hamarosan útnak induló ferences ifjúsági zarándoklat útvonalának első felét jártuk be gondolatban Szerdahelyi Csongor riportjában, amely 2022. augusztus 3-án hangzott el a Katolikus Rádió Reggeli riport című műsorában.

Az út második feléről holnap ugyanebben az időpontban hallhatnak.

A legfontosabb tények Porciunkula ünnepéről

2022.08.02

Archív anyagunk újraszerkesztett változatából minden fontos kiderül az Angyalos Boldogasszony titulusú, Porciunkula néven ismert kis kápolnáról és a hozzá kötődő ünnepről. Az eredeti beszélgetés 2015. július 30-án hangzott el a Katolikus Rádióban, Dobszay Benedeket Szerdahelyi Csongor kérdezte.

Nagyboldogasszony napjától Szent István ünnepéig – Szabó Péter OFM a hamarosan induló Ferences Ifjúsági Zarándoklatról

2022.07.28

Szabó Péter OFM évek óta részt vesz a ferences zarándoklat szervezésében, amely két éve lett kimondottan ifjúsági esemény (jóllehet teljes családokat most is szívesen látnak). Ő a rendezvény lelkiségi részéért felelős; Jeromos testvér tartja a kapcsolatot a falvakkal, plébániákkal, amelyeken áthaladnak; Mihály testvér felelős a technikai oldalért, plakátokért, a hirdetésért. 
 
A technika kapcsán, mulatságos neve miatt külön megemlékeztek a beszélgetésben a bömbinek becézett háton vihető hangszórókról is, amelyekre nagy szükség van, például amikor széthúzódik a 150-200 fős menetoszlop.
 
A hosszabb szakaszok jó lehetőséget jelentenek a mélyebb személyes beszélgetésekre és az imára is — osztja meg Péter testvér.
 
Az idei zarándoklat vezérgondolatáról elmondta: mivel a résztvevők is általában útkeresésben vannak, Szent Ferenc útkeresésébe, a megtérése időszakába igyekeznek bekapcsolódni a zarándoklat során; ehhez Celanói Tamás egyik Szent Ferenc-életrajzából visznek részleteket; és innen származik a mottó is. 
 
A jelentkezés már a finisbe ért, augusztus 1-jén zárul le; szép számmal jelentkeztek eddig a fiatalok — tudjuk meg a beszélgetésből, melyet Szerdahelyi Csongor készített Péter testvérrel, és amely július 27-én hangzott el a Katolikus Rádió Reggeli riport című műsorában.
 
További információk a zarándoklatról ITT olvashatók.
 
Fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír
 

Egy papi hivatás forrásvidékei – Tihanyi Péter atyával Szerdahelyi Csongor beszélgetett

2022.07.21

Egy papi hivatás forrásvidékei: ferences gimnázium, Regnum, egy tanárnő és a kárpátaljai cigánymisszió.

Tihanyi Péter atya az idei évig felső-krisztinavárosi plébániai kormányzóként működött,augusztus elsejétől pedig a Havanna-telepi plébániát fogja vezetni. Péter atyával Szerdahelyi Csongor július 19-én beszélgetett a Katolikus Rádió Reggeli riport című műsorában.

A Ferences Világi Rend ma kezdődő káptalani gyűlésének apropóján Fülöp Éva Máriát Szerdahelyi Csongor kérdezte

2022.07.21

Ma kezdődik a magyarországi Ferences Világi Rend vasárnapig tartó káptalani gyűlése Esztergomban. Erre az alkalomra megjelent egy tanulmánykötet, amely a Memoriale Propositi vagyis világi rend Szent Ferenc által összeállított alkotmánya 800 éves jubileumára készült. Ebben bemutatják a Kárpát-medencében élő ferences világi rendi közösségeket, ezen kívül történelmi áttekintést adunk a 800 évről és rendszerváltás utáni időszakról. A kötetről Fülöp Éva Mária szerkesztőt Szerdahelyi Csongor kérdezte a Katolikus Rádió Reggeli riport című, július 21-ei műsorában.