Isten Fia szegénnyé lett értünk.

Hangtár

Címkék:

„Fontosnak tartjuk kitárni a templom kapuit minden hívő számára” – Dobszay Benedek OFM a Pesti Ferences templom adventtel kezdődő újdonságairól

2023.12.12

A Belvárosi (Pesti) Ferences templom a magyarországi ferencesség egyik legrégebbi központja. Központi elhelyezkedésének köszönhetően a mindennapokban ma is nagyon sok embernek biztosít lehetőséget szentgyónásokra és szentmiséken való részvételre. Ezeket a szolgálatokat idén adventtől többek között esti szentségimádással, kora reggeli és idegennyelvi gyóntatással is bővítik. A további újdonságokról és a templom fontos szerepéről Dobszay Benedek OFM beszélt a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című, november 24-i műsorában.

Ferences Média, 2023

„Szent Ferenc üzenetét eljuttatni minden emberhez” – Kardos Csongor OFM a ferences jubileumokról

2023.12.09

A ferences rend 2023-tól minden évben egy-egy jubileumi eseményt ünnepel Szent Ferenc életének utolsó éveiből: 2023-ban a Megerősített regulát és a grecciói karácsonyt, 2024-ben Szent Ferenc stigmatizációját, 2025-ben a Naphimnusz létrejöttét, 2026-ban pedig Szent Ferenc tranzitusának, boldog átmenetelének 800. évfordulóját

Kardos Csongor OFM Szerdahelyi Csongor műsorában beszélt arról, mivel készülnek a jubileumi évekre és hogyan használja a rend ezeket az alkalmakat Szent Ferenc üzenetének minél többekhez való eljuttatására, legyen szó akár a természet védelmének fontosságáról, akár a megtestesülés misztériumáról.

Az adás a Katolikus Rádió Keresztény Közéleti Akadémia című műsorában hangzott el szeptember 24-én.

Ferences Média, 2023

„Szent Ferenc lelkiségével vagyunk jelen mindenhol” – Berhidai Piusz OFM tartományfőnök a 2023-as tabuláról

2023.09.20

Rendtartományunkban idén különösen nagy változások történtek az áthelyezéseket illetően. Berhidai Piusz OFM tartományfőnök atyát Szerdahelyi Csongor kérdezte az egyes rendházak sajátos hivatásáról, a Magyar Katolikus Egyházban betöltött szerepükről. A beszélgetésből kiderül az is, hogy mit jelent a Domus Filialis elnevezés. Az adás a Katolikus Rádió Templom térkép című műsorában hangzott el szeptember 10-én.

Ferences Média, 2023

„A helyzethez képest jól vagyok, nem perlekedem a Jóistennel” – Beszélgetés Kovalcsik Cirill OFM atyával

2023.09.07

Kovalcsik Cirill OFM atya 22 évet töltött Érsekújváron, és több mint 25 évig volt osztályfőnök a szentendrei Ferences Gimnáziumban. Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Cirill atyát az egészségi állapotáról, Érsekújvárról és a jövőbeli terveiről Szerdahelyi Csongor kérdezte. Az adás a Katolikus Rádió Keresztény Közéleti Akadémia című műsorában hangzott el, szeptember 3-án.

Ferences Média, 2023

„Hatalmas élmény, hogy ugyanaz a cél hozott össze minket” – Beszélgetés Balázs Jeromossal az Ifjúsági Világtalálkozóról

2023.08.14

2023 nyarán tartották Liszabonban az Ifjúsági Világtalálkozót, amin közel 200 magyar fiatallal a ferences szerzetesek is részt vettek. Balázs Jeromos OFM-et Szerdahelyi Csongor kérdezte a liszaboni fogadtatásról, a pápával való személyes találkozásról, és arról, mit kapott ettől a találkozótól.

Az adás a Katolikus Rádió Világegyház című műsorában hangzott el augusztus 9-én.

Ferences Média, 2023

„Jézus papjának lenni nagy megtiszteltetés.” – Beszélgetés az aranymiséjét ünneplő Zatykó László OFM-mel

2023.08.06

1973. augusztus 5. Ekkor szentelték pappá Zatykó László OFM atyát. Aranymiséjét 2023. augusztus 6-án, vasárnap tartotta a Szeged-Alsóvárosi Ferences templomban. László atyát szenteléses és újmisés emlékeiről, későbbi missziós és tanári élményeiről Szerdahelyi Csongor kérdezte.

Az adás a Katolikus Rádió Templom-tér-kép című műsorában hangzott el augusztus 6-án.

Ferences Média, 2023

„Számomra Merton egy olyan szerzetes, aki lelki barátommá vált növendékéveim alatt” – Beszélgetés Gács Botond Paszkál testvérrel

2023.07.19

Gács Botond Paszkál testvérünk, a Sapientia Hittudományi Főiskola hallgatója az idei évben elnyerte az év legjobb szakdolgozata elismerést. Kutatásában – melynek címe A zsolozsma lelkiségi teológiája Thomas Merton írásaiban – arra a kérdésre igyekezett választ adni, miért is lehet a zsolozsma egy szerzetes számára az Istennel való egyesülésnek az útja?

A témaválasztásáról, Thomas Mertonhoz fűződő viszonyáról és a névválasztásáról Szerdahelyi Csongor kérdezte a Katolikus Rádió Reggeli riport című műsorában, július 18-án.

Ferences Média, 2023

„Ebben a nehéz helyzetben is képesek vagyunk előre tekinteni” – Beszélgetés a Szent Angéla iskola igazgatójával

2023.07.17

Szalai Gáborral, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium igazgatójával a tanárok jelenlegi helyzetéről, a ferences lelkiség fontosságáról az oktatásban és Frajka Félix OFM emlékéről Szerdahelyi Csongor beszélgetett. Az adás a Katolikus Rádió Keresztény Közéleti Akadémia című műsorában hangzott el július 9-én.

Ferences Média, 2023

Új fejezet úrnapja ünnepének történelmében – Beszélgetés Szoliva Gábriellel akadémiai székfoglalójáról

2023.07.08

Éppen két hónapja, május 8-án került sor Szoliva Gábriel akadémiai székfoglalójára a Szent István Akadémia közgyűlésén. Ebből az alkalomból adjuk közre a vele készült beszélgetést. Előadásáról – melynek címe Sapientia aedificavit úrnapja archaikus zsolozsmájának legkorábbi ismert emléke Zágrábban – és az azt megelőző kutatásairól Szerdahelyi Csongor kérdezte. Az adás a Katolikus Rádió Templom-tér-kép című június 11-ei műsorában hangzott el.

Eredeti kép forrása: Lambert Attila / Magyar Kurír

Ferences Média, 2023

In memoriam Frajka Félix atya

2023.07.03

A két hete, június 24-én elhunyt Frajka Félix atyára Szerdahelyi Csongor műsorával emlékezünk. Az eredeti beszélgetést 2018-ban, Félix atya vasmiséje előtt készült. Az emlékező adás július 2-án hangzott el a Katolikus Rádió Templom-tér-kép című műsorában.

Frajka Félix atya temetésére 2023. július 13-án délután 3 órakor a Jász-Nagykun Szolnok vármegyében található Alattyán község temetőjében kerül sor. Lelki üdvéért délelőtt 10 órakor a Budapest-Országúti Szent István Első Vértanú Plébániatemplomban mutatnak be szentmisét. Gyászjelentését korábbi cikkünkben olvashatják el.

Ferences Média, 2023.