A lélek eledele Isten.

Hangtár

Címkék:

Szabó Péter OFM a grecciói karácsony lényegéről és a ferencesek karácsonyi ünnepléséről

2023.12.21

Mi történik a ferences kolostorokban szenteste? Hogyan készülnek a ferences testvérek a Megtestesülés ünnepére? Miben áll az idei karácsony különlegessége? Szabó Péter OFM ezekre a kérdésekre is választ adott Szerdahelyi Csongor műsorában. Az adás a Katolikus Rádió Keresztény közéleti akadémia című műsorában hangzott el december 17-én.

Ferences Média, 2023

„A pápától Betlehemig” – Szerdahelyi Csongor beszámolója a Ferences Család szentkúti találkozójáról

2023.12.16

2023. november 17 és 19. között Szentkúton tartották a Ferences Család találkozóját. Az esemény apropóját az idei ferences jubileumok: a grecciói karácsonynak és a regula megerősítésének 800. évfordulója adták. Szerdahelyi Csongor a helyszínen többekkel beszélve készített beszámolót az eseményről.

Kauser Tibort, a Ferences Világi Rend miniszter generálisát a pápákkal való találkozásáról és a találkozóról való benyomásáról kérdezte. Homel Ela, a lengyel származású, Magyarországon szolgáló missziós nővér a közösségükről, annak sokszínűségéről beszélt. Szásziné Nagy Judit, a ferences világi rend tagja arról beszélt, hogyan talál rá egy zenetanár Szent Ferenc lelkiségére, és hogyan tudja azt családanyaként is teljesen megélni. Az adásban elhangzott beszélgetésekből megtudhatják azt is, mit keresnek a Szegénygondozó Nővérek egy tandem biciklin és azt is, hogy hogyan indult a Szent Ferenc Kisnővérei rend Magyarországon.

Az adás a Katolikus Rádió Keresztény közéleti akadémia című műsorában hangzott el november 26-án.

Ferences Média, 2023

„Fontosnak tartjuk kitárni a templom kapuit minden hívő számára” – Dobszay Benedek OFM a Pesti Ferences templom adventtel kezdődő újdonságairól

2023.12.12

A Belvárosi (Pesti) Ferences templom a magyarországi ferencesség egyik legrégebbi központja. Központi elhelyezkedésének köszönhetően a mindennapokban ma is nagyon sok embernek biztosít lehetőséget szentgyónásokra és szentmiséken való részvételre. Ezeket a szolgálatokat idén adventtől többek között esti szentségimádással, kora reggeli és idegennyelvi gyóntatással is bővítik. A további újdonságokról és a templom fontos szerepéről Dobszay Benedek OFM beszélt a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című, november 24-i műsorában.

Ferences Média, 2023

„Szent Ferenc üzenetét eljuttatni minden emberhez” – Kardos Csongor OFM a ferences jubileumokról

2023.12.09

A ferences rend 2023-tól minden évben egy-egy jubileumi eseményt ünnepel Szent Ferenc életének utolsó éveiből: 2023-ban a Megerősített regulát és a grecciói karácsonyt, 2024-ben Szent Ferenc stigmatizációját, 2025-ben a Naphimnusz létrejöttét, 2026-ban pedig Szent Ferenc tranzitusának, boldog átmenetelének 800. évfordulóját

Kardos Csongor OFM Szerdahelyi Csongor műsorában beszélt arról, mivel készülnek a jubileumi évekre és hogyan használja a rend ezeket az alkalmakat Szent Ferenc üzenetének minél többekhez való eljuttatására, legyen szó akár a természet védelmének fontosságáról, akár a megtestesülés misztériumáról.

Az adás a Katolikus Rádió Keresztény Közéleti Akadémia című műsorában hangzott el szeptember 24-én.

Ferences Média, 2023

„Szent Ferenc lelkiségével vagyunk jelen mindenhol” – Berhidai Piusz OFM tartományfőnök a 2023-as tabuláról

2023.09.20

Rendtartományunkban idén különösen nagy változások történtek az áthelyezéseket illetően. Berhidai Piusz OFM tartományfőnök atyát Szerdahelyi Csongor kérdezte az egyes rendházak sajátos hivatásáról, a Magyar Katolikus Egyházban betöltött szerepükről. A beszélgetésből kiderül az is, hogy mit jelent a Domus Filialis elnevezés. Az adás a Katolikus Rádió Templom térkép című műsorában hangzott el szeptember 10-én.

Ferences Média, 2023

„A helyzethez képest jól vagyok, nem perlekedem a Jóistennel” – Beszélgetés Kovalcsik Cirill OFM atyával

2023.09.07

Kovalcsik Cirill OFM atya 22 évet töltött Érsekújváron, és több mint 25 évig volt osztályfőnök a szentendrei Ferences Gimnáziumban. Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Cirill atyát az egészségi állapotáról, Érsekújvárról és a jövőbeli terveiről Szerdahelyi Csongor kérdezte. Az adás a Katolikus Rádió Keresztény Közéleti Akadémia című műsorában hangzott el, szeptember 3-án.

Ferences Média, 2023

„Hatalmas élmény, hogy ugyanaz a cél hozott össze minket” – Beszélgetés Balázs Jeromossal az Ifjúsági Világtalálkozóról

2023.08.14

2023 nyarán tartották Liszabonban az Ifjúsági Világtalálkozót, amin közel 200 magyar fiatallal a ferences szerzetesek is részt vettek. Balázs Jeromos OFM-et Szerdahelyi Csongor kérdezte a liszaboni fogadtatásról, a pápával való személyes találkozásról, és arról, mit kapott ettől a találkozótól.

Az adás a Katolikus Rádió Világegyház című műsorában hangzott el augusztus 9-én.

Ferences Média, 2023

„Jézus papjának lenni nagy megtiszteltetés.” – Beszélgetés az aranymiséjét ünneplő Zatykó László OFM-mel

2023.08.06

1973. augusztus 5. Ekkor szentelték pappá Zatykó László OFM atyát. Aranymiséjét 2023. augusztus 6-án, vasárnap tartotta a Szeged-Alsóvárosi Ferences templomban. László atyát szenteléses és újmisés emlékeiről, későbbi missziós és tanári élményeiről Szerdahelyi Csongor kérdezte.

Az adás a Katolikus Rádió Templom-tér-kép című műsorában hangzott el augusztus 6-án.

Ferences Média, 2023

„Számomra Merton egy olyan szerzetes, aki lelki barátommá vált növendékéveim alatt” – Beszélgetés Gács Botond Paszkál testvérrel

2023.07.19

Gács Botond Paszkál testvérünk, a Sapientia Hittudományi Főiskola hallgatója az idei évben elnyerte az év legjobb szakdolgozata elismerést. Kutatásában – melynek címe A zsolozsma lelkiségi teológiája Thomas Merton írásaiban – arra a kérdésre igyekezett választ adni, miért is lehet a zsolozsma egy szerzetes számára az Istennel való egyesülésnek az útja?

A témaválasztásáról, Thomas Mertonhoz fűződő viszonyáról és a névválasztásáról Szerdahelyi Csongor kérdezte a Katolikus Rádió Reggeli riport című műsorában, július 18-án.

Ferences Média, 2023

„Ebben a nehéz helyzetben is képesek vagyunk előre tekinteni” – Beszélgetés a Szent Angéla iskola igazgatójával

2023.07.17

Szalai Gáborral, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium igazgatójával a tanárok jelenlegi helyzetéről, a ferences lelkiség fontosságáról az oktatásban és Frajka Félix OFM emlékéről Szerdahelyi Csongor beszélgetett. Az adás a Katolikus Rádió Keresztény Közéleti Akadémia című műsorában hangzott el július 9-én.

Ferences Média, 2023