Isten Fia szegénnyé lett értünk.

Pierbattista Pizzaballa OFM rendhagyó szentmisét mutat be a pesti ferences templomban

2024.01.12 Címkék:

Magyarországi látogatásának részeként Pierbattista Pizzaballa OFM bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka január 18-án 18:30-tól celebrál szentmisét a pesti ferences templomban. 

Pierbattista Pizzaballa OFM 2023 október végén a Szentföldön kialakult konfliktushelyzet okán közzétett nyílt levelében bátorságot kért Istentől önmaga és minden keresztény ember számára, és arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak ők is a Szentföld békéjéért. A január 18-án, a pesti ferences (Alcantarai Szent Péter-) templomban 18:30-tól kezdődő, bíboros által celebrált szentmise azért is lesz különleges a helyi közösségek számára, mert a szentmisén összegyűlt perselyadományt teljes egészében a szentföldi keresztények javára ajánljuk fel.

Pierbattista Pizzaballa olasz származású ferences szerzetes több évtizede szolgál a Szentföldön. 2016-ig a Szentföldi Ferences Kusztódia kusztosza volt, 2020-tól a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus területén élő római katolikus közösségek vezetője, és jelenleg a Szentföldi Katolikus Ordináriusok Közgyűlésének (ACOHL) elnöke is. A bíboros nem először jár Magyarországon, mostani látogatására pedig állami meghívás nyomán kerül sor. Ittléte alatt több kiemelkedő eseményen vesz majd részt – a latin nyelvű szentmisét megelőzően többek között a Pasaréti Közösségi Házban tart előadást (tolmács segítségével) a Szentföld és a szentföldi testvérek helyzetéről. Utóbbi eseményre már minden hely elkelt, ezért a híveknek személyesen találkozni vele egyedül a pesti ferences templomban lesz lehetőségük. Az előadásról készült felvételt ugyanakkor az érdeklődők a tervek szerint élőben is követhetik majd közösségi oldalainkon, vagy utólag weboldalunkon is megtekinthetik az alábbi linken keresztül (a bejegyzést frissíteni fogjuk). A ferencesek szentföldi szerepéről bővebben korábbi cikkünben írtunk.

Fotó: Jeruzsálemi Latin Patriarkátus; Reuters/Vatican News
Gellért Sára Mária
Ferences Média, 2024

Hozzászólások lezárva.