Minden teremtmények, áldjátok az Urat!

Jubileumi öröm Szent Ferenc nyomdokain járva – Felejthetetlen és unikális élményt adott a jótékonysági koncert az autizmussal élőkért a Zeneakadémián

2024.01.18 Címkék:

Szláv szakrális énekek, musicalslágerek és jól ismert klasszikusok is felcsendültek január 16-án a Zeneakadémia impozáns Nagytermében, amely 10. alkalommal adott otthont a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány jótékonysági koncertjének, amelyen a Gyöngyösön és Karácsondon működő ferences rendi Autista Segítő Központ (ASK) számára gyűjtöttek adományt. Az idei jótékonysági koncert az egyedi koprodukciókon és a nemes célon túl a 2023 és 2026 között esedékes ferences jubileumok ez évi témája miatt is különleges volt, a rend 2024-ben ugyanis Szent Ferenc stigmatizációjára emlékezik.

2023 és 2026 között a rend öt, a 800 éves ferences lelkiséget meghatározó eseményre emlékezik. E jubileumok programsorozatába illeszkedett az idei jótékonysági koncert is. A 2024-es esztendő Szent Ferenc stigmatizációját, vagyis a rendalapító Krisztus szent sebhelyeivel való megajándékozottságát állítja figyelmünk középpontjába, ami lehetőséget teremt arra is, hogy még hangsúlyosabban kerüljön látóterünkbe, illetve a szolidaritás erénye. Ez emlékeztethet bennünket arra, hogy ezzel a lelkülettel forduljunk a társadalom elesettjei vagy leggyengébbjei felé, s ha csak egy koncert erejéig, de a közönség is Szent Ferenc nyomdokain járva gyakorolhatta ezeket az erényeket.

Az elsőízben 2009-ben, a ferences rend alapításának 800. évfordulójához kapcsolódóan megrendezett jótékonysági estet immár a 15. alkalommal tartották meg Budapesten, óriási érdeklődés mellett (az eredetileg értékesítésre szánt jegyek már a koncert előtt két héttel elkeltek, a szervezőknek bővíteniük kellett a közönségkeretet). A karitatív célú esemény igazi jubileumi örömmel ajándékozta meg a közönséget, a Szent Efrém Férfikar, Bolyki Sára, a Jazzation énekesnője, Dés László és Mészáros Árpád volt ASK-s diák pedig kifejezetten erre az alkalomra készültek közös produkcióval, s álltak együtt színpadra, hogy ismételten felhívják a társadalom figyelmét az autizmussal élők ügyére, és hogy az intézmény általános és konkrét céljaira gyűjtsenek anyagi támogatást.

Berhidai Piusz OFM tartományfőnök a koncertet megnyitó beszédében köszöntötte Németh Emmát, a Szociális Testvérek Társaságának kerületi elöljáróját, a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának elnökét, valamint Hegyi László miniszteri biztost, továbbá külön megköszönte dr. Kutnyánszky Csaba rektorhelyettesnek és a Zeneakadémiának, hogy idén tizedszer adott otthont a rendezvénynek. A tartományfőnök szólt arról is, hogy a ferences rendtartomány több szociális intézmény fenntartója, köztük a 25 éve működő gyöngyösi Autista Segítő Központé is, amely Magyarországon egyedülálló módon nyújt komplex – oktatási-nevelési-szociális – segítséget az autizmussal élő gyermekek és fiatal felnőttek, illetve családjaik számára. „Az ASK-ban megvalósuló munkának köszönhetően az érintett családok megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül, hogy kaptak társakat az útra, ami mindannyiunk számára ajándék. Hálával gondolok mindazokra, akik lehetővé tették és teszik ezt a nagyszerű szolgálatot” – fogalmazott Berhidai Piusz OFM.

Az ügyet képviselő művészek tolmácsolásában az este során huszonhárom mű hangzott el, a középkortól napjainkig igen széles zenei palettáról válogatva, többek közt Kodály, Bartók, Liszt, Csajkovszkij, Rahmanyinov, Leonard Cohen és Dés László művei is felcsendültek.

Az Autista Segítő Központ egykori diákja, Mészáros Árpád is a fellépők között volt, aki a produkciókat gitáron, illetve énekkel kísérte. Árpád egy korábbi interjúban kiemelte, mennyire sokat jelent számára a fellépés: „Az ASK-ban nagyon sokat segítettek nekem, általuk megláttam az értékeimet és a tehetségemet, és a mai napig bármikor fordulhatok hozzájuk. Hálás vagyok, és úgy érzem, nekem is adnom kell. Nagy dolog számomra, hogy a ferences jótékonysági koncerten híres művészekkel lehetek egy színpadon, és örülök, hogy ismét szóvivője lehetek az autizmussal élő gyermekek ügyének” – mondta akkor. Mészáros Árpád a műsor második felében Adod előre címmel saját szerzeményét is előadta. Lélegzetelállítóan őszinte pillanata volt a koncertnek, amikor az autizmussal élő művész meghatottan köszönte meg a közönség ujjongó tapsát.

Fotók: Gieszer Richard / Moldoványi Barnabás
Gellért Sára Mária/ Horogszegi-Lenhardt Erika
Ferences Média, 2024

 

 

 

Hozzászólások lezárva.