Boldog a szolga, aki távollétében éppúgy szereti és félti testvérét, mint jelenlétében; és háta mögött sem mond semmi olyat, amit jelenlétében szeretettel meg ne mondhatna.

Itáliai zarándoklaton jártak iskolánk tanárai

2023.11.15 Címkék:

Öt napon át tartó zarándoklaton vettek részt a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium tanárai október 27 és november 1 között. Az útvonal Szent Ferenc életének legfontosabb helyszíneit érintette – beleértve a jubileumokhoz köthetőeket is–, hogy a résztvevők közelebb kerüljenek Szent Ferenchez és karizmájához. 

Grecciótól Fonte Colombóig, Assisin át Porciunkuláig: két szerzetes, harminchat Szent Angélás pedagógus és tizennégy kísérő házastárs, barát, szülő vagy ismerős indult útnak ősszel, hogy együtt járják be útvonalukat Szent Ferenc lelkiségében.

Az első megálló La Vernába vezetett. A Ferencről írt legendák szerint Szent Ferenc 1224 szeptember 17-én az itáliai La Verna hegyén kapta meg szent sebeit. A következő napokban Carceri-be és Porciunkulába látogatott a csoport. Az Assisitől 4-5 km távolságra található remeteség, Carceri közelében levő sziklahasadékok Szent Ferenc kedvelt imahelyei voltak, a zarándokok ezért szentmisével ünnepeltek az erdőben. Később egyéni programokkal folytatták Assisiben, délután a Szent Klára Bazilikát, San Damiano-t nézték meg, és opcionálisan részt lehetett venni vesperáson is. A Porciunkula kápolna látogatását rózsafüzérrel és fáklyás körmenettel zárta a csoport. 

A zarándokok legsűrűbb napjaikat Assisiben töltötték. Megtekintették a Szent Ferenc Bazilikát, a Szent Bonaventura Kápolnát majd a Piazza del Comunét, később Ferenc, majd Szent Klára szülőházát, a Szent Rufin székesegyházat is körbejárták, és Santa Maria Maggiore-be is ellátogattak. Az utolsó előtti nap már csak a jubileumok voltak a középpontban; Greccioban a karácsonyi mise, Fonte Colomboban pedig a regula megírásának helyén jártak, este Assisiben volt lehetőség esti sétát tenni. Az utolsó nap Mindenszentek lévén szentmisével, és főleg utazással telt.

Jackánics Fülöp OFM, a Szent Angéla tanára és Szabó Péter OFM iskolalelkész elmondta, hogy a legtöbb kolléga számára nem volt ismeretlen Assisi. „A pedagógusok közül is többen jártak már ott, hiszen az iskolában régi szokás, hogy a gimnáziumi osztályfőnökök elviszik végzős diákjaikat Szent Ferenc szülővárosába. Alverna, Greccio, és Fonte Colombo meglátogatása azonban legtöbbjüknek új volt” – mesélte Péter atya. Külön kiemelte, mekkora öröm volt számára az utazás: „…bár Olaszország egymagában is csodálatos, az iskola tanárainak azonban – ferences fenntartású intézményben dolgozók lévén – különleges jelentéssel bírt elzarándokolni ezekre a helyszínekre” – fejtette ki az iskola lelkésze.

Életkép a zarándoklatról

kép 2 / 11

Gellért Sára Mária
Ferences Média, 2023

Hozzászólások lezárva.