Semmi se szakítson el Teremtőnktől!

Hangtár

Címkék:

Miért jó frankásnak lenni? – Beszélgetés Szánthó Gellért igazgatóval és Mórocz Tamás bodajki plébánossal

2023.05.11

Szánthó Gellérttel a Franka igazgatójával Szerdahelyi Csongor beszélgetett a gimnázium épületének felújításáról, az iskola sporteredményeiről és a tanulmányi életéről.

Mórocz Tamás bodajki plébánost pedig az április 22-ei Franka-napon átvett díjról és a frankás éveiről kérdezte.

Az adás a Katolikus Rádió Templom-tér-kép című műsorában hangzott el április 30-án.

Képek forrása: http://franka-egom.ofm.hu/index.php?id=interju-szantho-gellert-igazgatoval és http://www.bodajkikegyhely.hu/?page_id=181

Ferences Média, 2023.

Berhidai Piusz tartományfőnök az április 11-14. közötti provinciai káptalanról

2023.05.09

A 2023-as köztes káptalan épp a ferences jubileumok nyitányába esett. A jubileum és a káptalan összefonódásáról, és az ott megfogalmazott jövőbeli tervekről, valamint a Franka-napról is beszélt Berhidai Piusz a Katolikus Rádió Világ-Egyház című műsorában május 3-án.

Ferences Média, 2023.

„A ferences üzenetet tovább kell adnunk azoknak, akiket ránk bízott a Jóisten” – Beszélgetés Berhidai Piusszal

2023.04.21

Berhidai Piusz tartományfőnököt a közelgő ferences jubileumokról, a ferences lelkiségről és a Regula fontosságáról Szerdahelyi Csongor kérdezte. Az adás a Katolikus Rádió Templom-tér-kép című műsorában hangzott el április 9-én.

In memoriam Kipke Tamás (1952-2023)

2023.04.19

Kipke Tamás március végén elhunyt író Hamvait április 21-én, pénteken 13:00-kor helyezik örök nyugalomra az esztergomi szentgyörgymezei temetőben. Lelki üdvéért a temetést követően mutatnak be szentmisét 14:30-tól Esztergomban, a ferencesek Szent Anna templomában, április 24-én hétfőn pedig a budapesti belvárosi ferences templomban 15:00-tól.

Szerdahelyi Csongor a Katolikus Rádió Keresztény Közéleti Akadémia című műsorában búcsúzott az írótól április 9-én.

Kép forrása: Wikipédia

„Óriási segítség nekünk a ferences lelkület” – Beszélgetés Hegyi Barbarával, az ASK szakmai vezetőjével

2023.04.05

Múlt hét vasárnap volt az autizmus világnapja (február 2.). A gyöngyösi Autista Segítő Központ ebből az alkalomból idén is megszervezte a Kék sétát. Hegyi Barbarával, az intézmény szakmai vezetőjével a sétáról és a ferences lelkiség fontosságáról Szerdahelyi Csongor beszélgetett. Az adás a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című műsorában hangzott el március 31.-én.

Egy ferences öregdiák újságíró emlékezete. Kipke Tamás (1952-2023)

2023.04.03

Kipke Tamásra, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium nemrég elhunyt öregdiákjára, az Új Ember katolikus hetilap főszerkesztő-helyettesére, az Országút magazin szerzőjére emlékezett Szerdahelyi Csongor a Katolikus Rádió Keresztény Közéleti Akadémia című műsorában. Az adás április 2-án hangzott el.

Kép forrása: a Franka Facebook-oldala

Ferencesek Ferenc pápa látogatásáról

2023.03.09

Idén tavasszal hazánkba látogat Ferenc pápa. Virth József kapucinussal, Dobszay Benedek ferencessel és Magyar Bertalan diakónussal a Katolikus Rádió Világ-egyház című műsorában beszélgetett Szerdahelyi Csongor 2023. március 8-án.

„Fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy a háborús helyzetet nem lehet megszokni” – Beszélgetés Kauser Tiborral

2023.02.22

Ahogy az emberek lassan hozzászoknak a jelenlegi állapotokhoz, egyre kevesebb szó esik az ukrajnai háborúról. A Ferences Világi Rend miniszter generálisát ukrajnai utazásáról, az ottani helyzetről, a szíriai földrengésről és a rend jövőre vonatkozó terveiről Szerdahelyi Csongor kérdezte. Az adás a Katolikus Rádió Hagyományok éltetői című műsorában hangzott el február 19-én.

Száz éve született a Napfivér, holdnővér című film rendezője, Franco Zeffirelli – Beszélgetés Bezzegh Kelemennel

2023.02.17

Száz éve, 1923.  január 12-én született Franco Zeffirelli, akinek egyik legismertebb műve az 1972-ben készült Napfivér, holdnővér. A Szent Ferenc életét bemutató alkotás sokak számára az első találkozást jelentette rendalapítónkkal. A film nagy hatással volt Bezzegh Kelemen életére is: 17 évesen ez indította el Szent Ferenc útján. Kelemen testvérrel Szerdahelyi Csongor beszélgetett.

Az adás a Katolikus Rádió Reggeli Riport című műsorában hangzott el február 15-én.

Urbán Erik erdélyi provinciális a 2023-as ferences jubileumról és a jubileumi évek erdélyi programjairól

2023.01.30

A 2023-as jubileumi évben a Ferences Családdal két eseményt ünneplünk: a Megerősített Regulát és a grecciói karácsonyt. Szent Ferenc Regulájának és a grecciói betlehem állításának jelentőségéről, valamint a jubileumi évek ünnepléséről Urbán Erik atyát Szerdahelyi Csongor kérdezte. A beszélgetés a Katolikus Rádió Hagyományok éltetői című műsorában hangzott el január 29-én.
A ferences jubileum további ünnepei:

– 2024.: Szent Ferenc Stigmatizációja

– 2025.: a Naphimnusz létrejötte

– 2026.: Szent Ferenc halálának (tranzitusának) 800. évfordulója

Ferences Média, 2023.
Az Erik atyáról készült kép forrása: Magyar Kurír