Boldog a szolga, ki az emberek magasztalása és dicsőítése közepett nem gondolja magát különbnek, mint amikor hitványnak, együgyűnek és megvetésre méltónak tartják.

Hangtár

Címkék:

A legfontosabb tények Porciunkula ünnepéről

2022.08.02

Archív anyagunk újraszerkesztett változatából minden fontos kiderül az Angyalos Boldogasszony titulusú, Porciunkula néven ismert kis kápolnáról és a hozzá kötődő ünnepről. Az eredeti beszélgetés 2015. július 30-án hangzott el a Katolikus Rádióban, Dobszay Benedeket Szerdahelyi Csongor kérdezte.

Nagyboldogasszony napjától Szent István ünnepéig – Szabó Péter OFM a hamarosan induló Ferences Ifjúsági Zarándoklatról

2022.07.28

Szabó Péter OFM évek óta részt vesz a ferences zarándoklat szervezésében, amely két éve lett kimondottan ifjúsági esemény (jóllehet teljes családokat most is szívesen látnak). Ő a rendezvény lelkiségi részéért felelős; Jeromos testvér tartja a kapcsolatot a falvakkal, plébániákkal, amelyeken áthaladnak; Mihály testvér felelős a technikai oldalért, plakátokért, a hirdetésért. 
 
A technika kapcsán, mulatságos neve miatt külön megemlékeztek a beszélgetésben a bömbinek becézett háton vihető hangszórókról is, amelyekre nagy szükség van, például amikor széthúzódik a 150-200 fős menetoszlop.
 
A hosszabb szakaszok jó lehetőséget jelentenek a mélyebb személyes beszélgetésekre és az imára is — osztja meg Péter testvér.
 
Az idei zarándoklat vezérgondolatáról elmondta: mivel a résztvevők is általában útkeresésben vannak, Szent Ferenc útkeresésébe, a megtérése időszakába igyekeznek bekapcsolódni a zarándoklat során; ehhez Celanói Tamás egyik Szent Ferenc-életrajzából visznek részleteket; és innen származik a mottó is. 
 
A jelentkezés már a finisbe ért, augusztus 1-jén zárul le; szép számmal jelentkeztek eddig a fiatalok — tudjuk meg a beszélgetésből, melyet Szerdahelyi Csongor készített Péter testvérrel, és amely július 27-én hangzott el a Katolikus Rádió Reggeli riport című műsorában.
 
További információk a zarándoklatról ITT olvashatók.
 
Fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír
 

Egy papi hivatás forrásvidékei – Tihanyi Péter atyával Szerdahelyi Csongor beszélgetett

2022.07.21

Egy papi hivatás forrásvidékei: ferences gimnázium, Regnum, egy tanárnő és a kárpátaljai cigánymisszió.

Tihanyi Péter atya az idei évig felső-krisztinavárosi plébániai kormányzóként működött,augusztus elsejétől pedig a Havanna-telepi plébániát fogja vezetni. Péter atyával Szerdahelyi Csongor július 19-én beszélgetett a Katolikus Rádió Reggeli riport című műsorában.

A Ferences Világi Rend ma kezdődő káptalani gyűlésének apropóján Fülöp Éva Máriát Szerdahelyi Csongor kérdezte

2022.07.21

Ma kezdődik a magyarországi Ferences Világi Rend vasárnapig tartó káptalani gyűlése Esztergomban. Erre az alkalomra megjelent egy tanulmánykötet, amely a Memoriale Propositi vagyis világi rend Szent Ferenc által összeállított alkotmánya 800 éves jubileumára készült. Ebben bemutatják a Kárpát-medencében élő ferences világi rendi közösségeket, ezen kívül történelmi áttekintést adunk a 800 évről és rendszerváltás utáni időszakról. A kötetről Fülöp Éva Mária szerkesztőt Szerdahelyi Csongor kérdezte a Katolikus Rádió Reggeli riport című, július 21-ei műsorában.

Megjelent a Franka jubileumi évkönyve – Keppel Dánielt, a kötet szerkesztőjét kérdeztük

2022.07.14

Tavaly ünnepelte az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium alapításának 90. évfordulóját. Ebből az alkalomból, némi késéssel, néhány napja remek évkönyv jelent meg. Keppel Dániellel, az iskola tanárával és a kötet egyik szerkesztőjével Szerdahelyi Csongor beszélgetett a Katolikus Rádió Reggeli riport című július 13-i műsorában.

Orbán Márk OFM hazament – Szerdahelyi Csongor 2018-as riportjával búcsúzunk

2022.07.12

„Van, aki vár, ha hazamész” – egy sláger, ami életet tud változtatni. Orbán Márk ferences atya július 1-jén hazament. Életének 80., papságának 54., szerzetességének 59. évében hunyt el. Az eredetileg Márk atya 75. születésnapja alkalmából, Szerdahelyi Csongor által készített archív riport részletével búcsúzunk a sokak által szeretett, mindig derűs, talpraesett szerzetestől. A vágott verzió a Reggeli Riport című műsorban, július 5-én hangzott el.

A teljes beszélgetést ITT hallgathatják meg.

Formanek Tamás szociális referens a mentálhigiénés munkatársak találkozójáról

2022.06.27

Találkozót tartottak a szerzetesi fenntartású szociális intézmények mentálhigiénés munkatársai a közelmúltban, melyen 10 intézmény 17 munkatársa személyesen, mások online kapcsolódtak be. A találkozót Formanek Tamás, a Szerzetesi Iroda szociális kérdésekkel foglalkozó munkatársa, a Ferences Rendtartomány szociális referense szervezte. Őt kérdezte Szerdahelyi Csongor június 8-án a Katolikus Rádió Reggeli riport című műsorában.

Napok helyett percek a rákdiagnosztikában – A Ferences Ösztöndíjprogram diákjainak elismerése

2022.06.21

Napok helyett percek a rákdiagnosztikában. Ha nem is akadémikusok még, de az Akadémián megtisztelő tudományos elismerésben részesültek Szerdahelyi Csongor érettségi előtt álló beszélgetőtársai. Lászik Dorottya és Vajdovich Péter szentendrei diákokkal Szerdahelyi Csongor beszélgetett június 21-én a Katolikus Rádió Reggeli riport című műsorában.

 

Ferences Média, 2022

Ocsovai Grácián OFM a zalaegerszegi Jézus Szíve templomról, a dombos tájakról és az angyalokról

2022.06.16

Szerdahelyi Csongor a Katolikus Rádió Templom-tér-kép című műsorában június 12-én a Zalaegerszegen szolgáló ferences Ocsovai Gráciánnal beszélgetett a Szombathelyi Egyházmegye napja alkalmából. Ocsovai Grácián OFM plébános mutatta be a Jézus Szíve titulusú templom történetét, majd saját életéről, Umbria, Szécsény és a zalai táj hasonló vonásairól, az angyalokról, a testvéri közösség mindennapjairól is szót ejtett.

Csorba Domonkos OFM gyémántmiséjét ünnepelték

2022.06.16

Csorba Domonkos ferences június 15-én, 11 órakor mutatta be gyémántmiséjét az esztergomi ferences templomban, a gimnáziumi tanévet lezáró Te Deum keretében. Domonkos atya 1933-ban a bácskai Mélykúton született. Egyszerű fogadalmat 1958-ban, örökfogadalmat 1961-ben tett. Hatvan éve, 1962. június 17-én szentelték pappá. Szerdahelyi Csongor a Katolikus Rádió Reggeli riport című műsorában beszélgetett az idős szerzetessel június 15-én.