Isten Fia szegénnyé lett értünk.

Hangtár

Címkék:

In memoriam Kipke Tamás (1952-2023)

2023.04.19

Kipke Tamás március végén elhunyt író Hamvait április 21-én, pénteken 13:00-kor helyezik örök nyugalomra az esztergomi szentgyörgymezei temetőben. Lelki üdvéért a temetést követően mutatnak be szentmisét 14:30-tól Esztergomban, a ferencesek Szent Anna templomában, április 24-én hétfőn pedig a budapesti belvárosi ferences templomban 15:00-tól.

Szerdahelyi Csongor a Katolikus Rádió Keresztény Közéleti Akadémia című műsorában búcsúzott az írótól április 9-én.

Kép forrása: Wikipédia

„Óriási segítség nekünk a ferences lelkület” – Beszélgetés Hegyi Barbarával, az ASK szakmai vezetőjével

2023.04.05

Múlt hét vasárnap volt az autizmus világnapja (február 2.). A gyöngyösi Autista Segítő Központ ebből az alkalomból idén is megszervezte a Kék sétát. Hegyi Barbarával, az intézmény szakmai vezetőjével a sétáról és a ferences lelkiség fontosságáról Szerdahelyi Csongor beszélgetett. Az adás a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című műsorában hangzott el március 31.-én.

Egy ferences öregdiák újságíró emlékezete. Kipke Tamás (1952-2023)

2023.04.03

Kipke Tamásra, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium nemrég elhunyt öregdiákjára, az Új Ember katolikus hetilap főszerkesztő-helyettesére, az Országút magazin szerzőjére emlékezett Szerdahelyi Csongor a Katolikus Rádió Keresztény Közéleti Akadémia című műsorában. Az adás április 2-án hangzott el.

Kép forrása: a Franka Facebook-oldala

Ferencesek Ferenc pápa látogatásáról

2023.03.09

Idén tavasszal hazánkba látogat Ferenc pápa. Virth József kapucinussal, Dobszay Benedek ferencessel és Magyar Bertalan diakónussal a Katolikus Rádió Világ-egyház című műsorában beszélgetett Szerdahelyi Csongor 2023. március 8-án.

„Fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy a háborús helyzetet nem lehet megszokni” – Beszélgetés Kauser Tiborral

2023.02.22

Ahogy az emberek lassan hozzászoknak a jelenlegi állapotokhoz, egyre kevesebb szó esik az ukrajnai háborúról. A Ferences Világi Rend miniszter generálisát ukrajnai utazásáról, az ottani helyzetről, a szíriai földrengésről és a rend jövőre vonatkozó terveiről Szerdahelyi Csongor kérdezte. Az adás a Katolikus Rádió Hagyományok éltetői című műsorában hangzott el február 19-én.

Száz éve született a Napfivér, holdnővér című film rendezője, Franco Zeffirelli – Beszélgetés Bezzegh Kelemennel

2023.02.17

Száz éve, 1923.  január 12-én született Franco Zeffirelli, akinek egyik legismertebb műve az 1972-ben készült Napfivér, holdnővér. A Szent Ferenc életét bemutató alkotás sokak számára az első találkozást jelentette rendalapítónkkal. A film nagy hatással volt Bezzegh Kelemen életére is: 17 évesen ez indította el Szent Ferenc útján. Kelemen testvérrel Szerdahelyi Csongor beszélgetett.

Az adás a Katolikus Rádió Reggeli Riport című műsorában hangzott el február 15-én.

Urbán Erik erdélyi provinciális a 2023-as ferences jubileumról és a jubileumi évek erdélyi programjairól

2023.01.30

A 2023-as jubileumi évben a Ferences Családdal két eseményt ünneplünk: a Megerősített Regulát és a grecciói karácsonyt. Szent Ferenc Regulájának és a grecciói betlehem állításának jelentőségéről, valamint a jubileumi évek ünnepléséről Urbán Erik atyát Szerdahelyi Csongor kérdezte. A beszélgetés a Katolikus Rádió Hagyományok éltetői című műsorában hangzott el január 29-én.
A ferences jubileum további ünnepei:

– 2024.: Szent Ferenc Stigmatizációja

– 2025.: a Naphimnusz létrejötte

– 2026.: Szent Ferenc halálának (tranzitusának) 800. évfordulója

Ferences Média, 2023.
Az Erik atyáról készült kép forrása: Magyar Kurír

„Az Autista Segítő Központnál a család is része a tanulási folyamatnak” – Beszélgetés Formanek Tamással

2023.01.27

Rendünknek kiemelten fontos a sérülékeny felnőttek védelme, így az autizmus ügye. Formanek Tamás, a rendtartomány szociális referense a Mária Rádiónak adott interjújában beszélt az Autista Segítő Központ működéséről, az autista embertársaink viselkedéséről és a velük szembeni elfogadás fontosságáról. Az adás a Napindító című műsorban hangzott el január 26-án.

 

„A szentföldi szolgálat az egész rend feladata” – Beszélgetés Várnai Jakab ferences szerzetessel

2023.01.25

Várnai Jakab atya immár harmadik éve szolgál a Szentföldön. Az ottani szolgálatáról, annak ferences jelentőségéről Szerdahelyi Csongor kérdezte. Az adás a Katolikus Rádió Keresztény Közéleti Akadémia január 8-i adásában hangzott el.

„Ez az utazás ízelítőt ad abból, amit nem tudunk elképzelni” – Hidász Ferenc atya az ukrajnai helyzetről

2023.01.17

Hidász Ferenc atya nemrég Ukrajnában járt, amikor egy ottani menekült családnak segített hazajutni Magyarországról. Utazásáról és az ukrajnai helyzetről Szerdahelyi Csongor kérdezte. Az adás a Katolikus Rádió Keresztény Kulturális Akadémia című műsorában hangzott el január 15-én.