Készítsetek hajlékot az Úrnak szívetekben!

Hangtár

Címkék:

Keresztény emberként felelősséggel tartozunk a teremtett világért – Rácz Borbála a Teremtésvédelmi esték sorozatról és a teremtésvédelemről

2024.07.25

Rácz Borbála, a pasaréti Laudato Si’ kör tagja, a Pasaréti Közösségi Házban megrendezett Teremtésvédelmi esték sorozat elindítója. A Szent István Rádió műsorában beszélt arról, mi is az a teremtésvédelem, mi vezetett oda, hogy elindítsák a saját teremtésvédelmi körüket és arról is, hogyan kapcsolódik ez Ferenc pápa azonos című enciklikájához. Az érdeklődők a műsorból azt is megtudhatják, hogyan tehetünk egyszerű keresztény emberként legtöbbet a teremtett világunk védelméért.

Ferences Média, 2024

A másik ember méltóságának tisztelete teremtettségünkből fakadó kötelezettségünk – Dobszay Benedek az emberi méltóság védelméről

2024.07.23

Miért jelentős a mai világban egy gyermekvédelemre, azon belül is a megelőzésre összpontosító képzés? Hogyan segítheti ez az egymásra való odafigyelést? Milyen fontos változásokra hívja fel a figyelmet, hogy megvalósulhat egy ilyen képzés?

Dobszay Benedek OFM atya a Sapientia ebben a tanévben indult új gyermekvédelmi képzésének egyik szervezője a Katolikus Rádió Keresztény közéleti akadémia című műsorában beszélt a fenti kérdésekről. Benedek atya kiemelte: „A megelőzés egyik nagyon fontos formája a képzés. […] Azon belül nem az a fontos, hogy milyen elméleti információkat adunk át rajta keresztül, hanem az, hogy az illető közben formálódjon. Az egyházban is az a fontos, hogy egyfajta kultúraváltáson menjünk keresztül. Ez viszont nagyon nehéz feladat.”

Ferences Média, 2024

Összeszokottság, testvériség, közösség – Zillich Mihály OFM a 800 éves jubileumokhoz készült focis videóról

2024.07.18

Zillich Mihály OFM volt a július elején megjelent és hatalmas sikert aratott 800 éve a pályán kampányvideónk rendezője. Mihály testvér a Katolikus Rádióban elhangzott beszélgetésben elmondta, honnan jött a film ötlete, milyen hatása volt a hívő és nem hívő emberekre és hogy mióta foglalkozik drónozással. De vajon készülnek még a ferencesek hasonló meglepetéssel a jubileumi időszakban? Mihály testvér erre is választ ad a beszélgetésben.

Az adás a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című műsorában hangzott el július 5-én.

Ferences Média, 2024

„A templomot nyitva kell hagyni, a többit majd a Jóisten elvégzi az emberek szívében” – Kálmán Peregrin OFM templomigazgató a Pesti ferences templomról

2024.06.19

Kálmán Peregrin OFM szűk egy éve a Budapest-Belvárosi (Pesti) Ferences Templom igazgatója. Eddigi működése alatt számos területen újult meg a plébánia, ezek közül talán legjelentősebb a kibővített mise- és gyóntatási rend, de aktívan használják a templom homlokzatán található molinóhelyet is.

Peregrin atya a Katolikus Rádió Templom-tér-kép című műsorában közösségről, a templom jelenlegi helyzetéről, a gyóntatás és a miselátogatás fontosságáról is beszélt. A beszélgetésből az érdeklődők a kolostor történetéről és a hét ferences vértanú boldoggá avatásáról is érdekes információkat tudhatnak meg.

Ferences Média, 2024

Miből és hogyan gazdálkodik egy szerzetesrend? – Szili Attila gazdasági vezető a ferencesek legújabb beruházásairól

2024.06.11

Milyen érzés civilként egy 800 éves missziós küldetéssel bíró rendet szolgálni? Miből és hogyan gazdálkodik egy szerzetesrend?

Szili Attila 18 éve dolgozik a ferences rendtartománynál gazdasági vezetőként. Itteni működése alatt számos a rendhez tartozó intézmény felújítását kezdték el és fejezték be. Mind közül talán a legnagyobb volumenű a Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhelyen most befejeződő beruházás. A Katolikus Rádió Keresztény Közéleti Akadémia június 9-i műsorában többek között erről is kérdezte őt Szerdahelyi Csongor. 

Az adásban szóba kerültek még a ferences rendhez tartozó iskolákban a közelmúltban végzett átalakítások és az egyéb intézmények, például a pécsi Collegium Seraphicum támogatása is.

Ferences Média, 2024

„Minden évben próbálunk valami újdonságot behozni a kegyhelyre” – Orosz Lóránt OFM kegyhelyigazgató a szentkúti felújításokról és a kegyhely újdonságairól

2024.06.10

Kezdetét vette a búcsúszezon Mátraverebély-Szentkúton. Ennek apropóján Orosz Lóránt OFM kegyhelyigazgató beszélt a búcsúk lelki újdonságairól, a nyári programokról és a kegyhely most befejeződő felújításairól. 

A majdnem 10 éve zajló munkálatok során többek között a kegyhelyre látogató családok számára új apartmanokat, a gyermekeknek játszóteret alakítottak ki. Az új épületrészek átadó ünnepségére június 12-én kerül sor. A beszélgetés a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című műsorában hangzott el május 31-én.

Fotó: Moldoványi Barnabás

Ferences Média, 2024

„Ezidáig a világ katonái voltunk, mostantól fogva Krisztus katonái akarunk lenni” – Varga Kapisztrán OFM Tomori Pálról

2024.05.30

Hogyan kötődik Tomori Pál neve Esztergomhoz és a Frankához? Miben hasonlít alakja Loyolai Szent Ignácra?

Varga Kapisztrán OFM annak apropóján idézte fel a ferences szerzetes és kalocsai érsek életét, hogy róla kapja a nevét a Kalocsát Pakssal összekötő új Duna-híd. A teljes adás a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című műsorában hangzott el május 10-én.

Ferences Média, 2024

A találkozások tették különlegessé számomra ezt a díjat – Barsi Balázs OFM Stephanus-díjat kapott

2024.05.23

Barsi Balázs OFM és Lackfi János kapta idén a Stephanus-díjat. A díjakat átadó Erdő Péter bíborossal, a laudációkat mondó Tulassay Tivadar akadémikussal és Sajgó Szabolcs SJ íróval, valamint a két díjazottal Szerdahelyi Csongor beszélgetett. Az adás a Katolikus Rádió Akvarell című műsorában hangzott el május 21-én.

Ezúton is gratulálunk Balázs atyának! Isten éltesse sokáig!

Kiemelt fotó: Lambert Attila / Magyar Kurír

Ferences Média, 2024

Szent Ferenc stigmatizációjának üzenete: ne menjünk el részvét nélkül embertársaink mellett – Berhidai Piusz OFM elmélkedése

2024.05.07

2024-ben Szent Ferenc stigmatizációjának 800. évfordulóját ünnepeljük a ferences rendben. A stigmatizációról, annak lelki rejtelmeiről Berhidai Piusz OFM tartományfőnök beszélt. A műsor második részében Piusz atyát a nemrégiben megrendezett nemzetközi ferences találkozóról és a stigmatizációhoz kapcsolódó programokról kérdezte Szerdahelyi Csongor.

A beszélgetés a Katolikus Rádió Templom-tér-kép című műsorának május 5-i adásában hangzott el.

Kiemelt kép forrása: Merényi Zita / Magyar Kurír
Ferences Média, 2024

„Teodóz atya prefektusként az életre tanított minket” – Emlékezés a 20 éve elhunyt Máté Teodóz OFM atyára a Franka-nap alkalmából

2024.04.17

Április 20-án tartják a Franka-napot a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégiumban. Ennek apropóján minden évben egy öregdiák vagy egy rendtárs eleveníti fel egy-egy korábbi tanár alakját valamilyen kerek évforduló kapcsán. Ebben az évben két pedagógusra, Fodróczy Béda OFM atyára és dr. Máté Teodóz OFM atyára emlékezik az iskola közössége. Béda atyáról már közzétettünk egy emlékező anyagot, a mai beszélgetésben a 20 éve elhunyt Máté Teodóz atyára egykori tanítványa, Mártai István emlékezik.

Az adás a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című műsorában hangzott el április 12-én.

Ferences Média, 2024