Bárki irigykedik testvérére a jó miatt, amit mond és cselekszik általa az Úr, a káromlás bűnét követi el, mivel a Magasságbelire irigykedik, aki minden jót mond és cselekszik.

Hangtár

Címkék:

Miből és hogyan gazdálkodik egy szerzetesrend? – Szili Attila gazdasági vezető a ferencesek legújabb beruházásairól

2024.06.11

Milyen érzés civilként egy 800 éves missziós küldetéssel bíró rendet szolgálni? Miből és hogyan gazdálkodik egy szerzetesrend?

Szili Attila 18 éve dolgozik a ferences rendtartománynál gazdasági vezetőként. Itteni működése alatt számos a rendhez tartozó intézmény felújítását kezdték el és fejezték be. Mind közül talán a legnagyobb volumenű a Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhelyen most befejeződő beruházás. A Katolikus Rádió Keresztény Közéleti Akadémia június 9-i műsorában többek között erről is kérdezte őt Szerdahelyi Csongor. 

Az adásban szóba kerültek még a ferences rendhez tartozó iskolákban a közelmúltban végzett átalakítások és az egyéb intézmények, például a pécsi Collegium Seraphicum támogatása is.

Ferences Média, 2024

„Minden évben próbálunk valami újdonságot behozni a kegyhelyre” – Orosz Lóránt OFM kegyhelyigazgató a szentkúti felújításokról és a kegyhely újdonságairól

2024.06.10

Kezdetét vette a búcsúszezon Mátraverebély-Szentkúton. Ennek apropóján Orosz Lóránt OFM kegyhelyigazgató beszélt a búcsúk lelki újdonságairól, a nyári programokról és a kegyhely most befejeződő felújításairól. 

A majdnem 10 éve zajló munkálatok során többek között a kegyhelyre látogató családok számára új apartmanokat, a gyermekeknek játszóteret alakítottak ki. Az új épületrészek átadó ünnepségére június 12-én kerül sor. A beszélgetés a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című műsorában hangzott el május 31-én.

Fotó: Moldoványi Barnabás

Ferences Média, 2024

„Ezidáig a világ katonái voltunk, mostantól fogva Krisztus katonái akarunk lenni” – Varga Kapisztrán OFM Tomori Pálról

2024.05.30

Hogyan kötődik Tomori Pál neve Esztergomhoz és a Frankához? Miben hasonlít alakja Loyolai Szent Ignácra?

Varga Kapisztrán OFM annak apropóján idézte fel a ferences szerzetes és kalocsai érsek életét, hogy róla kapja a nevét a Kalocsát Pakssal összekötő új Duna-híd. A teljes adás a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című műsorában hangzott el május 10-én.

Ferences Média, 2024

A találkozások tették különlegessé számomra ezt a díjat – Barsi Balázs OFM Stephanus-díjat kapott

2024.05.23

Barsi Balázs OFM és Lackfi János kapta idén a Stephanus-díjat. A díjakat átadó Erdő Péter bíborossal, a laudációkat mondó Tulassay Tivadar akadémikussal és Sajgó Szabolcs SJ íróval, valamint a két díjazottal Szerdahelyi Csongor beszélgetett. Az adás a Katolikus Rádió Akvarell című műsorában hangzott el május 21-én.

Ezúton is gratulálunk Balázs atyának! Isten éltesse sokáig!

Kiemelt fotó: Lambert Attila / Magyar Kurír

Ferences Média, 2024

Szent Ferenc stigmatizációjának üzenete: ne menjünk el részvét nélkül embertársaink mellett – Berhidai Piusz OFM elmélkedése

2024.05.07

2024-ben Szent Ferenc stigmatizációjának 800. évfordulóját ünnepeljük a ferences rendben. A stigmatizációról, annak lelki rejtelmeiről Berhidai Piusz OFM tartományfőnök beszélt. A műsor második részében Piusz atyát a nemrégiben megrendezett nemzetközi ferences találkozóról és a stigmatizációhoz kapcsolódó programokról kérdezte Szerdahelyi Csongor.

A beszélgetés a Katolikus Rádió Templom-tér-kép című műsorának május 5-i adásában hangzott el.

Kiemelt kép forrása: Merényi Zita / Magyar Kurír
Ferences Média, 2024

„Teodóz atya prefektusként az életre tanított minket” – Emlékezés a 20 éve elhunyt Máté Teodóz OFM atyára a Franka-nap alkalmából

2024.04.17

Április 20-án tartják a Franka-napot a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégiumban. Ennek apropóján minden évben egy öregdiák vagy egy rendtárs eleveníti fel egy-egy korábbi tanár alakját valamilyen kerek évforduló kapcsán. Ebben az évben két pedagógusra, Fodróczy Béda OFM atyára és dr. Máté Teodóz OFM atyára emlékezik az iskola közössége. Béda atyáról már közzétettünk egy emlékező anyagot, a mai beszélgetésben a 20 éve elhunyt Máté Teodóz atyára egykori tanítványa, Mártai István emlékezik.

Az adás a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című műsorában hangzott el április 12-én.

Ferences Média, 2024

„Béda atyáról Szent Ferenc jutott eszünkbe, Szent Ferencről pedig Béda atya” – Fodróczy Béda OFM atyára, a Franka egykori tanárára emlékezünk

2024.04.15

Április 20-án tartják a Franka-napot a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégiumban. Ennek apropóján minden évben egy öregdiák vagy egy rendtárs eleveníti fel egy-egy korábbi tanár alakját valamilyen kerek évforduló kapcsán. Ebben az évben két pedagógusra, Fodróczy Béda OFM atyára és dr. Máté Teodóz OFM atyára emlékezik az iskola közössége.

A Keresztény Közéleti Akadémia április 7-i műsorában Tomkó László öregdiák beszélt volt tanáráról, osztályfőnökéről, az idén 110 éve született Fodróczy Béda ferences atyáról és a Frankában töltött évekről.

Ferences Média, 2024

„Az Isten nem azért van, hogy sebet üssön rajtunk, hanem hogy begyógyítsa a sebeinket” – Varga Kapisztrán OFM Szent Ferenc stigmatizációjáról

2024.03.26

Az együttszenvedés (compassio), a Krisztussal való legmélyebb együttérzés. Assisi Szent Ferenc stigmatizációja, a szent sebek megjelenése a testén ennek kiteljesedése. Varga Kapisztrán OFM az életrajz- és legendaírók szövegei alapján tárja fel előttünk, mi is történt pontosan 1224-ben, és mit taníthat nekünk Szent Ferenc stigmatizációja. Kapisztrán atya a történetből kiindulva a ferences imádságról és a belső, lelki útról is elmélkedik. / A nagyheti időszak különösen is alkalmas az erről való elmélkedésre.

Az adás a Katolikus Rádió Világegyház című műsorában hangzott el március 20-án.

Ferences Média, 2024

„Azért dolgozunk, hogy a párok együtt oldják meg a problémákat” – Dr. Gorove László és Gorove Krisztina a házasságról és a jegyesoktatásról

2024.03.18

A Gorove házaspárt sokan ismerhetik azok közül, akik a Margit körúti plébániára járnak. Dr. Gorove László állandó diakónus a Margit körúton, feleségével Gorove Krisztinával, a Családok Jézusban közösség magyarországi megalapítói.

A velük készült rádióinterjúból az érdeklődők megtudhatják, hogy közel 30 éves jegyesoktatói gyakorlattal a hátuk mögött mit gondol a házaspár házasságról, szerelemről, közös életről. A házaspár beszélt arról is, honnan jött a szerelmesek miséjének ötlete, hogyan működnek náluk a lelkigyakorlatok, sőt arról is, miért különleges az általuk kialakított otthoni jegyesoktatás.

Az adás a Szent István Rádió Szószóló című műsorában hangzott el február 14-én.

A kiemelt kép a 2024-es szerelmesek miséjén készült.
Fotó: Merényi Zita / Magyar Kurír
Ferences Média, 2024

„Célunk volt, hogy a kis Jézus újra feltámadjon a lelkekben” – Keppel Dániel a Frankában tavaly decemberben megrendezett greccio800 pályázatról

2024.02.23

Tavaly decemberben, a grecciói karácsony 800. évfordulója alkalmából egy igazán különleges vetélkedőt szerveztek a Frankában, melynek eredményhirdetéséről mi is hírt adtunk. Keppel Dániel, az esemény egyik főszervezője Szerdahelyi Csongor riportjában emlékezett vissza, milyen volt az esemény szervezői szemmel, mit adott a résztvevő gyerekeknek és tanáraiknak. A szervező beszélt arról is, milyen terveik vannak a Frankában a 2024-es stigmatizáció és a 2025-ös Naphimnusz jubileumi évekre.

Az adás a Katolikus Rádió Akvarell című műsorában hangzott el február 13-án.

Ferences Média, 2024