Készítsetek hajlékot az Úrnak szívetekben!

Hangtár

Címkék:

„Az Isten nem azért van, hogy sebet üssön rajtunk, hanem hogy begyógyítsa a sebeinket” – Varga Kapisztrán OFM Szent Ferenc stigmatizációjáról

2024.03.26

Az együttszenvedés (compassio), a Krisztussal való legmélyebb együttérzés. Assisi Szent Ferenc stigmatizációja, a szent sebek megjelenése a testén ennek kiteljesedése. Varga Kapisztrán OFM az életrajz- és legendaírók szövegei alapján tárja fel előttünk, mi is történt pontosan 1224-ben, és mit taníthat nekünk Szent Ferenc stigmatizációja. Kapisztrán atya a történetből kiindulva a ferences imádságról és a belső, lelki útról is elmélkedik. / A nagyheti időszak különösen is alkalmas az erről való elmélkedésre.

Az adás a Katolikus Rádió Világegyház című műsorában hangzott el március 20-án.

Ferences Média, 2024

„Azért dolgozunk, hogy a párok együtt oldják meg a problémákat” – Dr. Gorove László és Gorove Krisztina a házasságról és a jegyesoktatásról

2024.03.18

A Gorove házaspárt sokan ismerhetik azok közül, akik a Margit körúti plébániára járnak. Dr. Gorove László állandó diakónus a Margit körúton, feleségével Gorove Krisztinával, a Családok Jézusban közösség magyarországi megalapítói.

A velük készült rádióinterjúból az érdeklődők megtudhatják, hogy közel 30 éves jegyesoktatói gyakorlattal a hátuk mögött mit gondol a házaspár házasságról, szerelemről, közös életről. A házaspár beszélt arról is, honnan jött a szerelmesek miséjének ötlete, hogyan működnek náluk a lelkigyakorlatok, sőt arról is, miért különleges az általuk kialakított otthoni jegyesoktatás.

Az adás a Szent István Rádió Szószóló című műsorában hangzott el február 14-én.

A kiemelt kép a 2024-es szerelmesek miséjén készült.
Fotó: Merényi Zita / Magyar Kurír
Ferences Média, 2024

„Célunk volt, hogy a kis Jézus újra feltámadjon a lelkekben” – Keppel Dániel a Frankában tavaly decemberben megrendezett greccio800 pályázatról

2024.02.23

Tavaly decemberben, a grecciói karácsony 800. évfordulója alkalmából egy igazán különleges vetélkedőt szerveztek a Frankában, melynek eredményhirdetéséről mi is hírt adtunk. Keppel Dániel, az esemény egyik főszervezője Szerdahelyi Csongor riportjában emlékezett vissza, milyen volt az esemény szervezői szemmel, mit adott a résztvevő gyerekeknek és tanáraiknak. A szervező beszélt arról is, milyen terveik vannak a Frankában a 2024-es stigmatizáció és a 2025-ös Naphimnusz jubileumi évekre.

Az adás a Katolikus Rádió Akvarell című műsorában hangzott el február 13-án.

Ferences Média, 2024

„A béke megteremtéséhez minél több szereplőt be kell vonni” – Pierbattista Pizzaballa latin pátriárka a szentföldi keresztények helyzetéről

2024.01.26

Pierbattista Pizzaballa OFM latin pátriárka, bíboros Budapestre látogatott, melynek keretében az olasz származású ferences szerzetes előadást tartott a szentföldi keresztények helyzetéről a Pasaréti Közösségi Házban. Az esemény előtt a sajtó négy képviselője kapott lehetőséget, hogy a béke megteremtésének kihívásairól, a szentföldi keresztények helyzetéről és a lehetséges megoldásokról kérdezze a pátriárkát. 

Az újságírók által feltett kérdéseket Szerdahelyi Csongor tolmácsolta a hallgatók felé. Az érdeklődők a szerkesztett beszélgetésből választ kaphatnak arra is, hogy Pizzaballa pátriárka vallási vezetőként hogyan éli meg ezt a rendkívül nehéz és megosztó helyzetet. Az adás a Katolikus Rádió Világ-egyház című műsorában hangzott el január 24-én. 

Ferences Média, 2024

„Büszkén vallhatják magukénak az emberek ezt a templomot” – Zombori István történész a Szeged-Alsóvárosi Ferences templomról

2024.01.25

„Istenem legyőztél, hogy magadhoz magasztalj, mindent elvettél, hogy megajándékozhass magaddal.” Ez a felirat áll a szegedi ferences templomban Bálint Sándor emléktábláján.
 

Bálint Sándorról, a szegedi ferencesek nagy segítőjéről, a Szeged-Alsóvárosi Plébánia templomáról és a Mátyás téren található ferences szobrok érdekes történetéről Zombori István történésszel Szerdahelyi Csongor beszélgetett. Az adás a Katolikus Rádió Keresztény közéleti akadémia című műsorában hangzott el január 7-én.

Hogyan lehet megfelezni egy ferences templomot? – Zombori István történész a Szeged-Alsóvárosi Ferences templomról

2024.01.25

Hogy kapcsolódik a Szeged-Alsóvárosi Ferences templom Kapisztrán Szent Jánoshoz és a nándorfehérvári viadalhoz?

Mi a közös a szegedi és a pannonhalmi kolostorban?

A Szeged-Alsóvárosi Ferences templom különleges történetéről Zombori Istvánt Szerdahelyi Csongor kérdezte. Az adás a Katolikus Rádió Pillanatfelétel című műsorában hangzott el január 5-én.

Ferences Média, 2024

„Kákonyi Asztrik atya számára imádság volt a festészet” – Kákonyi Júlia, a művész szerzetes 100 éves jubileumi kiállításáról

2024.01.12

Kákonyi Asztrik OFM vitathatatlanul az egyik legismertebb magyar ferences szerzetes festőművész. Munkássága során összesen 63 templomban festett freskókat, melyek különleges, üvegablak-szerű hatásukról és színvilágukról azonnal felismerhetőek.

Tavaly decemberben a művész szerzetes életművéből nyílt kiállítás Esztergomban, a róla elnevezett galériában. A tárlaton igazán különleges, interaktív módon, térben és időben utazva követhetjük végig Asztrik atya művészi fejlődését: a teremben található képernyőkön keresztül megtekinthetők a művész különböző templomokban található freskói és üvegablak alkotásai is. A kiállítás január 28-ig megtekinthető az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium épületében található Kákonyi Asztrik Kortárs Galériában.

A ferences szerzetes életéről, művészetéről és a kiállításról unokahúga, Kákonyi Júlia beszélt a Katolikus Rádió Akvarell című műsorában.

Ferences Média, 2024

„Ez egy egyedi és megismételhetetlen koncert lesz” – Bubnó Lőrinc a januári Ferences jótékonysági koncertről

2024.01.10

A Ferences jótékonysági koncert 2024-es fellépői igazán különleges repertoárral készülnek. A Szent Efrém Férfikar, Bolyki Sárával, Dés Lászlóval és Mészáros Árpád, autizmussal élő gitáros zenészpartnerükkel kiegészülve különböző zenei világokat, régi és új formákat ötvöznek január 16-án a Zeneakadémián.

A koncerten elhangzó művekről és a közös munkáról Bubnó Lőrinc, a Szent Efrém Férfikar tagja, művészeti vezetője beszélt a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című műsorában.

A nagy érdeklődésre való tekintettel felszabadítottunk néhány jegyet a középerkélyen. Szeretettel ajánljuk kedves barátaink, testvéreink figyelmébe. A jegyek megvásárolhatók itt: https://www.jegy.hu/program/szent-efrem-ferfikar-bolyki-sara-des-laszlo-meszaros-arpad-ferences-jotekonysagi-koncert-154206

Kiemelt kép forrása: https://szentefrem.hu/sajtoszoba/

Ferences Média, 2024

„A kegyhelyek a kiengesztelődés kiemelt helyei az egyházban” – Orosz Lóránt OFM a kegyhelyigazgatók római találkozójáról

2023.12.25

Miért olyan elkötelezettek a ferencesesek a kegyhelyek iránt? Szerdahelyi Csongor a kegyhelyek jelentőségéről, a Vatikáni  szentévről és a konferenciáról beszélgetett Orosz Lóránt OFM atyával, a mátraverebély-szentkúti római katolikus nemzeti kegyhely kegyhelyigazgatójával a kegyhelyigazgatók római találkozóján. A beszélgetés november 26-án hangzott el a Magyar Katolikus Rádió Templom – tér – kép című műsorában.

Ferences Média, 2023

„A 800 éves ferencesség a mai embernek szól” – A Szent Angéla gimnáziumban járt Firas Lutfi OFM szíriai ferences szerzetes

2023.12.24

Firas Lutfi OFM szíriában szolgáló ferences a Szent Angéla Ferences Gimnáziumba látogatott november 23-án. Firas atyát a ferencessé válásáról és a szíriai ferences jelenlétről Szerdahelyi Csongor kérdezte. Az adás az Akvarell című műsorban hangzott el november 29-én.

Ferences Média, 2023