Bárki irigykedik testvérére a jó miatt, amit mond és cselekszik általa az Úr, a káromlás bűnét követi el, mivel a Magasságbelire irigykedik, aki minden jót mond és cselekszik.

jelentkezés

Kiből lehet ferences? Jó kérdés! A hivatás belső és személyre szóló dolog. Van azonban néhány feltétel, amelyet a tapasztalat szerint érdemes megemlíteni.

Gyakorló katolikus vagy?

Akinek nem „anyanyelve” az egyház élete (szentségek, közösségek, katekizmus stb.), annak a számára a levegőben lóg, amit mi csinálunk. Ezt az „anyanyelvet” pedig nem a Renden belül kell elsajátítani, hanem még a belépés előtt. A szerzetesi élet az „átlagos” keresztény életre épül, annak egy sajátos formája, de nem alternatívája.

 

Egészséges vagy?

Nem a teljes „fitness” a feltétel, hanem a fizikai és idegi, lelki teherbíró-képesség. Nagyon gondold meg a jelentkezést, ha csak az életben átélt magas követelmények és stressz miatt keresnéd nálunk „lelked nyugalmát”. A szerzetesi élet nem szanatórium, hanem az átlagosnál nagyobb, főleg idegi terheléssel járó „kaland”.

 

Szabad állapotú vagy-e?

Akinek van egy egyházilag érvényes házassága, annak a számára az Egyházi Törvénykönyv szerint nem lehetséges a szerzetbe lépés. (Nem mondanám, ha nem kellett volna már jelentkezőknél tisztázni.)

 

Hány éves vagy?

Hivatalosan a betöltött 18. életév a feltétel. Ez azonban (felfelé, nem lefelé) viszonylagos dolog: a tapasztalat szerint manapság ennél idősebbeknél is lehet hiányos az „érettség”. Ez majd csak személyes ismeretség alapján dönthető el.

 

Milyen iskolád van?

Középfokú végzettség a feltétel. Aki ferences szerzetesként felszentelt pap is szeretne majd lenni, annak az érettségit is hoznia kell már magával. De van ferences élet nem-papként is: aki ilyenre vállalkozik, annak valamilyen szakmája kell legyen.

 

Tényleg ferences akarsz lenni?

(Mert hogy üdvözülni másként is lehet…) Vagyis: a szegény és megfeszített Krisztust akarod-e követni Szent Ferenc életpéldája szerint, az ő mai közösségében, itt Magyarországon? Ha igen, vagy ezen gondolkodsz, ismerkedj meg hivatástisztázó, hivatásgondozó programjainkkal a hivatásgondozás menüpont alatt, és vedd fel a kapcsolatot a hivatásgondozás tartományi felelősével, Dobszay Benedek testvérrel a hivatas@ferencesek.hu e-mail címen.

 

A JELENTKEZÉS MENETE RENDÜNKBEN

Komolyabb szándék esetén, ha már találkoztál a hivatásgondozás tartományi felelősével, a testvér segíteni fog abban, hogy elbeszélgethess provinciánk vezetőjével, aki dönt az esetleges felvételről. 

A rend jelenlegi tartományfőnöke Berhidai Piusz testvér, akivel a tartomanyfonok@ferencesek.hu e-mail címen keresztül lehet felvenni a kapcsolatot.

A tartományfőnökkel való találkozás előtt kézzel írt önéletrajz beadását kérjük a jelentkezőktől. A hivatalos jelentkezéshez emellett be kell adni egy friss keresztlevelet, a jelentkezés szándékát bizonyító rövid kézírásos kérvényt, friss lelkipásztori ajánlást, valamint az érettségi bizonyítvány másolatát.

A jelöltség minden évben szeptember elején kezdődik, a tartományfőnök pedig a jelöltség megkezdése előtti tavaszon, vagy nyár elején dönt arról, hogy kiket vesz fel rendünkbe.

 

Ferences Rendtartomány, 2021