Boldog a szolga, aki a rendreutasítást, vádaskodást és dorgálást éppen olyan béketűréssel fogadja mástól, mint fogadná tulajdon magától.

Gianmaria Polidoro OFM: „Hívjuk meg Putyint és Zelenszkijt Assisibe, hogy helyreállítsuk a békét”

2023.03.01 Címkék:

A február 23. és 25. között Maenzában megrendezett első EcuFilm Fest, a „Mozi a vallásközi párbeszédért” program végén Gianmaria Polidoro ferences atya – aki 1984-ben Reagannel találkozott a Fehér Házban, és a Kremlben is járt, hogy a hidegháború befejezéséért könyörögjön – levelet küldött az orosz és az ukrán elnöknek, valamint a moszkvai és a kijevi pátriárkának, hogy meghívja őket az umbriai városba.

Közel negyven évvel ezelőtt, 1984 februárjában Gianmaria Polidoro három másik ferencessel, köztük konventuálisokkal és kapucinusokkal, az Assisiben működő, a népek közötti békéért tevékenykedő központból Washingtonba és Moszkvába zarándokolt, hogy Isten nevében kérjék a hidegháború lezárását.

A Fehér Házban találkoztak Ronald Reagan elnökkel, a Kremlben pedig Vaszilij Kuznyecov akkori megbízott államfővel (Andropov nemrég halt meg, utódját, Csernyenkót pedig még nem nevezték ki).

A 90 éves Gianmaria atya, akit még mindig Assisi szelleme éltet, levelet írt Oroszország, illetve Ukrajna elnökének, Putyinnak és Zelenszkijnek, valamint Kirillnek, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának, és a kijevi pátriárkának, hogy meghívja őket Assisibe, hogy „helyreállítsák a békét a világban”, ahogyan Szent Ferenc helyreállította Porciunkula és San Damiano kápolnáját.

„Arra kérem őket, hogy jöjjenek Assisibe, hogy találkozzanak – így foglalta össze Polidoro atya a Vatikáni Rádiónak üzenetét –, hogy elmondhassák a világnak: olyan békéről álmodunk, amely egész Európára, az egész világra kiterjeszthető”.

Polidoro atya, aki 1985 novemberében Genfben négy szerzetestársával együtt találkozott Reagan és Gorbacsov küldöttségével is, arra kéri az olasz elnököt, garantálja, hogy Oroszország és Ukrajna politikai és vallási vezetőit Assisiben fogadják, hogy „megtalálják azt a békét, amelyre az egész világ vár ebben a pillanatban”. 

És mint a hit embere, a moszkvai és kijevi egyházak pátriárkáihoz fordul, „hogy imában és buzdításban segítségükre legyenek, hogy mindannyian, e világ emberei, elnyerjük azt a békét, amelyet a mi Urunk Jézus Krisztus hirdetett” – amikor ezt mondta: „Az én békémet adom nektek, nem úgy, ahogy a világ adja a békét, hanem ahogy Isten adja”.

Forrás és fotó: OFM.org/Vatican News

Ferences Média, 2023

Hozzászólások lezárva.