Vágyakozzatok az Úr Lelkére!

Saját magunkat kell először megtalálni – Fernando Ventura OFMCap tartott előadást a magyar Ferences Világi Rend számára

2023.03.22 Címkék:

„Tiszteljenek minden élő és élettelen teremtményt, mert a Fölséges Isten keze nyomát hordozzák.” A teremtett világ tisztelete Szent Ferencnél a világ teremtése tükrében – ez volt a témája Fr. Fernando Ventura OFMCap előadásának, amely március 4-én hangzott el a Ferences Világi Rend piliscsabai közössége szervezésében.

Ez a – mások számára is nyitott – képzési nap volt a 2023-tól 2026-ig zajló előadás-sorozat első alkalma, melyet a 800 éves ferences jubileumok alkalmából szervez a magyar Ferences Világi Rend, és amelyről többek között Facebook-oldalukon nyújtanak tájékoztatást.

A március 4-i nap meghívott előadója a portugál Fernando Ventura OFMCap volt, akit  Dániel Imre országos miniszter mutatott be a hallgatóságnak. A kapucinus szerzetes a Lisszaboni Katolikus Egyetemen és a római Pápai Biblikus Intézetben végezte tanulmányait, biblikus professzorként és lelkipásztorként dolgozott. Az Élet és Béke közösségnél hajléktalan drogfüggőkkel foglalkozott; tagja az Európai Szegénységellenes Hálózatnak (EAPN); árvaházat alapított Afrikában. Emellett többek között a Vatikán, a szinódus, az olasz püspöki konferencia és a Ferences Világi Rend állandó tolmácsa.

Fernando Ventura előadásában a kereszténység és a ferences lelkiség gyökereihez nyúlt vissza, kezdve a „Pax et bonum” köszöntéssel, amelyről hangsúlyozta: sose volt még ennyire aktuális. Az egész világ a békéről álmodik, és olyan emberekre van szüksége, akik a jót cselekszik. Sokszor nem is a gonoszok gonoszsága rendíti meg az embert, hanem a jóknak a csendje. A béke építői és a jó magvetői akarunk lenni, ez a mi küldetésünk, keresztényként és ferencesként – emelte ki az előadó.

A nagyböjt középpontjában a megtérés szó áll – mondta, amelyben két bibliai fogalom bújik meg. Az ószövetségi „tesuvá” jelentése ’visszatérés’ – visszatérés az első szerelemhez; míg a görög „metanoia” az átkelésre utal: van egy pont, amin túl kell lépni. Feladatunk a mindennapos újrakezdés: átlépni ezen a ponton, és újrakezdeni a futást.

De min kell átlépnünk? Milyen akadályon? – merülhet föl a kérdés, a válasz pedig: saját magunkon. Mindennap föl kell venni a kesztyűt, mindennap vállalni ezt a harcot, hogy túllépjünk saját magunkon.

Az aktuális vasárnapi olvasmány véletlenül éppen ehhez kapcsolódó igehely – osztotta meg örömmel Fernando atya: a Teremtés könyve 12. fejezetében két konok embert láthatunk, Ábrahámot és Mózest – ők jó példa arra, hogy milyenek is vagyunk.

Mint mondta, sem a magyar, sem a portugál fordítás nem igazán tudja visszaadni a héber szöveg tartalmát. Az „indulj el”, „vonulj ki” kifejezésekben szerinte azt kell meghallanunk: indulj el saját magad irányába. Ez az egyik gyökere a keresztény és ferences lelkiségnek: te vagy a célpontja a metanoiának. Mindennap térjünk vissza saját magunkhoz, ez a zarándoklatunk első mozdulata, első lépése.

Saját magunkat kell először megtalálnunk, ezután tudunk elindulni abban az irányban, amit az Úr mutat, a másik, a világ felé.

Saját szabadságunkat kell kézbe venni, azután tudunk vele kezdeni valamit. Ez sürgető misszió ma. Olyan emberekre van szükség, akik derűsen tekintenek saját magukra, hogy derűs legyen a kapcsolatuk az Istennel, és azután derűsen tudjanak a többi emberre is tekinteni. Ők lesznek a béke építői.

Fernando Ventura OFMCap előadását magyar tolmácsolással ITT tekinthetik meg.

Forrás és videó: Ferences Világi Rend

Ferences Média, 2023

 

 

 

 

Hozzászólások lezárva.