Minden teremtmények, áldjátok az Urat!

Rómában vehette át magyar állami kitüntetését Harsányi Ottó Pál ferences szerzetes

2022.06.01 Címkék:

Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki magyar nagykövet május 18-án este adta át Harsányi Ottó Pál ferences egyetemi tanárnak a római magyar Szentszéki Nagykövetség épületében az azóta leköszönt Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.


A Harsányi Ottó testvérrel készült teljes beszélgetés az alábbi linkre kattintva meghallgatható:

https://www.vaticannews.va/hu/podcast/a-vatican-news-magyar-musora/2022/05/a-vatikani-radio-magyar-m-sora-20-05-2022.html 

Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki magyar nagykövet a római magyar kolónia tagjai jelenlétében nyújtotta át a magas rangú kitüntetést Ottó atyának. Az érdemrend diplomáján ezt olvasható: „Magyarország Köztársasági Elnöke Dr. Harsányi Ottó Pál ferences szerzetes, biológia–kémia szakos középiskolai tanár, erkölcsteológus, a római Pápai Szent Antal Egyetem Hittudományi Karának dékánhelyettese részére a katolikus erkölcsteológia kutatása, oktatása és a tudományterület irodalmának gazdagítása terén végzett kimagasló munkája, valamint a római magyar közösség életét meghatározó tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozom. Kelt Budapesten, 2022. évi március hó 3. napján, Áder János köztársasági elnök”.

A szentszéki nagykövet az érdemrend átadásakor mondott laudációjában kiemelte: „Azt hiszem, nem szükséges Ottó atya életrajzát ismertetni, hiszen az itt jelenlévők jól ismerik őt és tekintélyes tudományos tevékenységét. Ottó atya a nemzetközi szakmai körökben elismert szakember, ugyanakkor nagyon szerény. Egyetemi kinevezéséről, előléptetéseiről, szakmai sikereiről sohasem beszél, sokkal később, elejtett félszavakból derülnek csak ki eredményei és elismerései. Sohasem hivalkodik elért pozícióival, megbízatásaival, sikereivel. Szakmailag nagyon felkészült és kiválóan beszél olasz, angol és immár német nyelven is. Alapossága, tájékozottsága tükröződik megnyilatkozásaiban, humoros és finoman ironizáló megjegyzései pedig mindig derűt hoznak a társasági beszélgetésekbe. Nagyon érdekes hallgatni alaposan átgondolt, bölcs helyzetelemzéseit. Ottó atya hitelesen testesíti meg a ferences karizmát. Csendben, alázatosan, a háttérben maradva szolgál. Lelkipásztori tevékenységét olasz közösségekben is végzi. A húsvéti szünidőben rendszeresen végez kisegítői lelkipásztori szolgálatot a dél-olaszországi Calabria ferences plébániáin.”

Harsányi Ottó az érdemrendet megköszönő beszédében örömmel említette meg, hogy részese lehetett annak a munkának, mely a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia életvédelmi és teremtésvédelmi körlevelét készítette elő. Római tartózkodása szempontjából meghatározó volt számára a Szőnyi Zsuzsával való barátsága. Megjegyezte, hogy a nagykövetségi fogadáson jelen lévők közül – egy kivételtől eltekintve – mindenkit a híres Triznya-kocsmában ismert meg. (A Vatikáni Rádiónak hírt adó Vértesaljai László azt is leírja ehhez kapcsolódva, hogy a ferences szerzetes mindig elmosogatott a szombat késő esti találkozók végén.) Ottó atya büszkén vallja magát Kapisztrán Szent János obszerváns ferences szerzetes lelki örökösének, hiszen neki is katonai szolgálatot kellett teljesítenie egykor a magyar néphadseregben.

 

Forrás és fotó: magyarkurir.hu,Vatikáni Rádió, Harsányi Ottó OFM

 

Hozzászólások lezárva.