Boldog a szolga, aki a rendreutasítást, vádaskodást és dorgálást éppen olyan béketűréssel fogadja mástól, mint fogadná tulajdon magától.

Regula800 maraton – 800 perces élőben közvetített ünnepi felolvasást szervezett a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a Pasaréti Közösségi Ház

2023.11.30 Címkék:

Nyolcszáz percen keresztül olvasták fel a Regulát és a hozzá kapcsolódó magyarázatokat, részleteket Szent Ferenc műveiből, életrajzaiból a Ferences Rendtartomány intézményeibe járó tanulók, tanárok, munkatársak, a szerzetesek és a Ferences Család különböző tagjai. Az ünnepség a Pasaréti Közösségi Ház kápolnájában november 29-én, a Megerősített regula pápai jóváhagyásának 800. évfordulójának alkalmából zajlott. Az egész rendtartományt megmozgató esemény célja a ferences lelkiség összetartó erejének megtapasztalása, illetve Ferenc életszabályának és életének felidézése, mélyebb megismerése volt.

Az ünnepi eseményben több mint 100 felolvasó vett részt, melyet élőben is lehetett követni a ferencesek különböző közösségi média-felületein. Felolvastak a ferences testvérek és nővérek, a tartományfőnökség és a szociális intézmények, illetve a a Pasaréti Közösségi ház dolgozói, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium, az esztergomi Ferences Gimnázium és a szentendrei Ferences Gimnázium diákjai és szerzetestanáraik, a Pasaréti Nyugdíjas Klub, a Ferences Világi Rend tagjai, a pasaréti hittanos közösségek és a pasaréti színjátszó csoport tagjai is. A szövegeket Kardos Csongor OFM állította össze, kiegészítve részletekkel többek között Celanói Tamás Szent Ferenc életrajzából, Barsi Balázs és Kajetan Esser ferences kutató regulamagyarázatából.

A szervezők célja tovább nyúlt azon, hogy a résztvevők közelebb kerülhessenek a ferences lelkiséghez; az esemény  gyümölcseként a Ferences Család sokszínű jelenléte is megmutatkozott. A felolvasók mind különböző, de a ferencesekhez valamilyen módon kötődő helyről, a rendtartomány más-más intézményeiből mint munkatársak vagy önkéntesek –,   vagy a Ferences Család közösségeiből jöttek. Ezt a sokszínűséget egyaránt csodálatos volt látni és személyesen is megtapasztalni!” – fejtette ki Huszár Orsolya, a PKH igazgatója. „Az eseményt azért tettük online is elérhetővé, hogy ne legyenek fizikai korlátai ennek a kapcsolódásnak. Ráadásul a technikának hála az egész esemény bármikor visszanézhető.” – tette hozzá Müller Márk, a rendtartomány kommunikációs és forrásfejlesztési vezetője.

A közvetítés során az egyik ünnepi szentmisébe is be lehetett kapcsolódni a technika segítségével Az Eucharisztia ünnepi liturgiáját Berhidai Piusz OFM miniszter provinciális celebrálta több, a budai rendházban élő vagy éppen Budapesten tartózkodó rendtársával együtt az Országúti Ferences templomban. A szentmise keretében nemcsak a Megerősített regula (Regula bullata) jóváhagyásának 800. évfordulójáról, hanem a ferences mindenszentekről is megemlékeztek az egybegyűltek. Minden ember Istenhordozó. Ferenc döbbenetes tágas szívűsége azt az üzenetet közvetíti, hogy nincs kivétel: mindenki és minden lehet a testvérünk. Ferenc Regulája egy életprogram azzal a reménnyel, hogy Isten teszi teljessé a jót, amit megkezdett bennünk” – emelte ki prédikációjában a tartományfőnök.

A zárszót és az áldást Kardos Csongor OFM adta, melyet a Szent Antal Kórus produkciója előzött meg Déri András karnagy közreműködésével.  Csongor atya, pasaréti káplán így nyilatkozott az egész napos programról: „Számomra annak megtapasztalása volt a legmélyebb és legfelemelőbb élmény, hogy mennyi ember mozdult meg az esemény kapcsán, és vett részt örömmel a felolvasásban. Szent Ferenc személye ma is sokunkat összeköt, és mutat irányt az életünknek, lelkisége ma is képes az evangélium mély és hűséges megélése felé vonzani. Különösen szívhez szóló volt a ránk bízott »kicsinyek«: gyerekek, idősek, betegek, autizmussal élők bekapcsolódása.

Akik lemaradtak, azoknak sem kell aggódniuk, az egész esemény visszanézhető az alábbi linken: a linket hamarosan beillesztjük ide, türelmüket köszönjük.

Fotó: Gieszer Richard
Gellért Sára Mária
Ferences Média, 2023

Hozzászólások lezárva.