Az Úr adjon nektek békét!

Jézus Szentséges Szívének ünnepe

2024.06.07 Címkék:

Jézus szíve Isten Fiának szíve, aki emberré lett. Ez a szív annak a megváltó isteni szeretetnek a jelképe, melyet engesztelésül felajánlott szentáldozással ünnepelünk. A hívők ünnepélyes felajánlással szentelik magukat a Szív szolgálatára. A katolikus főünnep idén június 7-re esik, mely egyben a zalaegerszegi Jézus Szíve ferences plébániatemplom búcsúja is.

Jézus szívének tisztelete dogmatikailag a Szentíráson alapul, tiszteletének alapja pedig, hogy hogy Jézus egész embersége, így Szíve is az Isteni Személy kifejezője. 1856-ban IX. Piusz pápa Jézus Szíve ünnepét az egész Egyházra kiterjesztette. A főünnep napja a pünkösd utáni második vasárnapot követő péntek. Ezenkívül Jézus Szívét ünnepeljük minden elsőpénteken és június havában.

„Szív nélkül nem lehet élni. Akinek végleg eltávolítják a dobogó szívét, azt megölték. Milyen rossz, ha valakiről azt kell mondani, hogy »szívtelen«, de milyen megtiszteltetés, ha a mennyben lakók úgy tudják valakiről, hogy »csupaszív«. Megszoktuk, hogy a szívről azt állítjuk, hogy dobog, valójában a legfontosabb cselekedete, hogy szív. Ez a főnév azt jelenti, amit cselekszik. Jézus neve is azt jelenti, amit cselekszik, az Ő neve a Szabadító. A szív, tehát szív, Jézus pedig szabadít. Összevonva tehát: Jézus szíve Szabadít és magába szív” – olvasható Kercza Asztrik OFM gondolata az ünnep kapcsán egy weboldalunkon közétett korábbi bejegyzésben, amely a zalaegerszegi plébánia Ferenc és Testvérei című lapjában is megjelent 2019 júniusában.

A zalaegerszegi Jézus Szíve ferences plébániatemplomban ebben az évben június 7-én, Jézus Szentséges Szíve ünnepén egész napos szentségimádást tartanak. Szentmisét a megszokottól eltérően háromszor – reggel 7 órakor, 12 órakor és 18 órakor – mutattak be. A délben kezdődő szentmise előtt rózsafüzér, az esti szentmiséhez hasonlóan pedig litániával is várták a híveket.

Forrás: Magyar Kurír
Gellért Sára Mária
Ferences Média, 2024

Hozzászólások lezárva.