A lélek eledele Isten.

Ingyenes segítőbeszélgetés a ferences Kilátóban

2022.05.04 Címkék:

„WHO előrejelzései szerint a 2000 utáni évtized legfontosabb egészségügyi problémáivá fognak válni a lelki egészség zavarai. Míg ma a rokkanttá nyilvánítás legfontosabb okai a szív-érrendszeri megbetegedések, de második helyen már a pszichiátriai megbetegedések, depresszió, szorongás, alkohol- és drogproblémák szerepelnek, ez az arány a következő évtizedben meg fog fordulni, és a leggyakoribbá a pszichiátriai megbetegedések fognak válni.” (Kopp et al. 1999, 240) Ez az előrejelzés mára valóssággá vált.


A ferences karizmához szorosan kapcsolódó igényként fogalmazódott meg, hogy a ferences templomokban, kolostorokban ne csak gyónhassanak az emberek, hanem – külső szakemberek segítségével – olyan nehézségeikre is segítséget kapjanak, ami túlnő a gyóntatószéken, vagyis a szentségi pasztoráción, ugyanakkor a testi-lelki egészségüket és üdvösségüket szolgálja.

A lelki ínségre válaszul, a ferences karizma és a mentálhigiénés szakemberek találkozásából született 2014-ben a Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat, mely egy sajátos modell a lelkipásztori tevékenység kiegészítésére. A három mentálhigiénés szakember által létrehozott Kilátó három budapesti (Országút, Pasarét, Belváros) és egy szegedi helyszínen működik, Budapesten 8, szegeden 5 hívő szakemberrel. Ingyenes lelkigondozói helyként nagy értéket képvisel az egészségmegőrzés területén, hiszen terápia szinte csak magánpraxisban érhető el, amelynek óránkénti 15-20 ezer forintos díja a magyar lakosság többsége számára kifizethetetlen, ráadásul sok hívő kifejezetten keresztény pszichológust, segítőt keres. Ugyanakkor a Kilátó belépési pont az élő Egyházba – hiszen nyitva állnak bárki számára.

Az ingyenes egyéni segítő beszélgetés mellett fizetős, de a piaci ár alatti csoportokat többek között bibliodráma, gyászcsoport, pszichodráma, művészetterápia, meseterápia is kínál a Kilátó, valamint 90 perces, többnyire két szakember által párban végzett, minimum 10-12 alkalmas, de akár egy évig tartó keresztény család- és párkonzultációt, melynek igénybevételéhez támogatás kérhető.

A Kilátó úgynevezett alacsony küszöbű szolgáltatást nyújt, tehát anonim módon vehető igénybe bárki számára – sem a regisztráció, sem a felekezeti hovatartozás, sem az istenhit nem kritérium. Az igénybevevők között az éppen 18 évet betöltött fiataloktól az idős emberekig minden korosztály megtalálható; a családi nehézségekkel küzdőktől a magányosokig, az Istent keresőktől a kiábrándultakig nagyon széles a segítséget kérők köre. Jellemzően az emberi kapcsolatok területén vannak elakadásaik, de sokan Isten-kapcsolatukról is beszélgetni szeretnének.

A koronavírus-járvány alatt a megkeresések számában 33%-os növekedés mutatkozott, amely a járvány csillapultával tovább folytatódott. Ebben a tanévben szeptembertől májusig a budapesti nyolc munkatársnak immár több mint 600 beszélgetése volt, hetente érkeznek az újabb és újabb megkeresések.

A koronavírus-járvány időszaka alatt a munkatársak nagy gyakorlatot szereztek az online beszélgetésekben. A Kilátó a személyes beszélgetések mellett megtartotta az online találkozás lehetőségét, így vidékiek, kisbabával otthon lévő anyukák, ágyban fekvő betegek számára is elérhetővé váltak a kilátós segítő beszélgetések.

A beszélgetésekhez előzetes bejelentkezés szükséges. A honlapon az egyes helyszínek fül alatt, a segítő beszélgetés menüpontban találhatóak a munkatársak elérhetőségei, valamint hogy ki mely idősávban dolgozik.

A központ támogatására az alábbi oldalon van lehetőség:
https://www.ferencesalapitvany.hu/projekt/kilato-ferences-mentalhigienes-kozpont-tamogatasa/8 

 

Forrás és fénykép: Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat
Ferences Média, 2022

 

Hozzászólások lezárva.