Boldog a szolga, aki távollétében éppúgy szereti és félti testvérét, mint jelenlétében; és háta mögött sem mond semmi olyat, amit jelenlétében szeretettel meg ne mondhatna.

Első hellyel ismerték el a Ferences Gimnázium két diákjának természettudományos kutatómunkáját

2023.05.04 Címkék:

Április 27-én a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) budapesti székházában tartották azt a díjátadót, amelyen két tavaly érettségizett szentendrei ferences diák: Müller Ágoston és Szabó Levente pályamunkája első helyezést ért el. Dr. Mészáros Lukács, a szentendrei Ferences Gimnázium biológia–földrajz szakos tanára készítette fel a pályázókat.

Müller Ágoston és Szabó Levente a Természet Világa folyóirat XXXII. Természet-Tudomány Diákpályázata felhívására készítette el pályamunkáját, amelyet az „Önálló kutatások” kategóriában első hellyel díjaztak. Pályamunkájuk címe: Mi járjon a fejünkben? – Az optogenetika és a kemogenetika összehasonlítása.

Ugyan a két pályázó tavaly leérettségizett, és ma már első éves biológus, illetve orvostanhallgató egyetemisták, de a tavaly májusban lezárt kutatással indultak a Természet-Tudomány Diákpályázaton, amely a legmagasabb szinten elbírált diákkutatási verseny Magyarországon. 

Müller Ágoston és Szabó Levente a Ferences Ösztöndíjprogram  támogatásával vehettek részt az agy működésének külső befolyásolásával kapcsolatos kutatásban az ELTE Neurobiológiai és Élettani Tanszékén, Dobolyi Árpád tanszékvezető neurobiológus mellett.

A Bródy Sándor utcai TIT-székházban zajló eseményen elmondták, a középiskolások számára meghirdetett pályázatra örömtelien sok pályamunka érkezett be; nem érzékelhető, hogy elapadt volna az érdeklődés a természettudományos témák iránt.

Az „Önálló kutatások” kategória díjainak átadását Kordos László paleontológus professzor szavai vezették be, aki szintén hangsúlyozta, örülnek a diákpályázat töretlen népszerűségének. Elmondta, aggódva figyelték, felbukkan-e a mesterséges intelligencia a pályázatokban, ám végül csak egy gyanús esettel találkoztak.

A többi kategória értékelése, a díjak átadása után Gózon Ákos, a pályamunkákat közlő Természet Világa folyóirat főszerkesztője megköszönte a felkészítő tanárok munkáját is, valamint a szülők, családok támogatását.

A rendezvény második felében diákkonferencia következett, melyen a pályázóknak négy percben kellett közérthetően átadniuk kutatómunkájuk miértjeit, hogyanjait és eredményeit. A közlésre alkalmas pályamunkákat a Természet Világa folyóirat Diákmellékletében, szerkesztett formában publikálják a következő hónapokban.

Verestói Nárcisz
Fotó: Lőrincz Henrik/Természet Világa

Ferences Média, 2023

 

Comments are closed.