Legyünk tehát szeretettel és alázatossággal és alamizsnálkodjunk, mert az alamizsna megmossa a lelkeket a bűnök szennyétől.

Dobszay Benedek OFM egyházról és a pedofíliáról: „Nekünk az a dolgunk, hogy rendet csináljunk” 

2024.06.18 Címkék:

Mit tesz az Egyház a gyermekvédelemért? És mit tehetne még? Hogyan fordulhat elő az Egyházban a gyermekek sérelmére elkövetett visszaélés? Milyen megoldási lehetőségek vannak? A 777 OFFLINE április 23-i alkalmán az Egyház és pedofília témájában többek között ezekről a kérdésekről beszélgetett Martí Zoltán főszerkesztő és műsorvezető Dobszay Benedek OFM atyával, az Emberi Méltóság Stratégia szakmai vezetőjével, Pető Attila Dániel gyermekvédelmi aktivistával – aki korábban bántalmazás áldozata volt – és dr. Puskás Balázs gyermekvédelmi szakemberrel, a Gyermekjogokért Egyesült alelnökével. Az ingyenes eseményt 18 órától rendezték meg a Sapientia Szerzetesi és Hittudományi Főiskolán, melyre a résztvevők előzetesen is feltehették kérdéseiket egy internetes felület segítségével, lehetőséget kapva arra, hogy alakítsák a beszélgetés menetét.

Ahhoz, hogy kimozduljunk az eddigi helyzetből az egyházon és a társadalmon belül, az kell, hogy minél többet beszéljünk nyíltan, őszintén ezekről a kérdésekről. Nyilván sok félelem és ellenállás van bennünk, de ha a valósággal nem merünk találkozni, az még ugyanúgy szembe fog jönni, csak felkészületlenek leszünk” – hangsúlyozta a beszélgetés elején Dobszay Benedek OFM. A beszélgetésben szó volt arról is, hogyan lehet erősíteni a hívők, papok, püspökök áldozatokkal való empatikus hozzáállását, mennyire okozott Attilának morális nehézséget, hogy olyan médiumok, szervezetek foglalkoztak a tragédiájával, akik szembemennek az Egyház értékrendjével, továbbá hogy hol van Isten ezekben a helyzetekben, és milyen konkrét preventív intézkedésekkel jelentkezik az Egyház az esetek elkerülése érdekében.

A teljes cikket ezen a linken keresztül olvashatja el, melyet a 777blog.hu tett közzé.

Az előadásról felvétel is készült, melyet szintén érdemes megtekinteni ezen a linken. 

Forrás: 777blog.hu
Fotó: Szabó Csaba

Ferences Média, 2024

Comments are closed.