Boldog a szolga, aki a rendreutasítást, vádaskodást és dorgálást éppen olyan béketűréssel fogadja mástól, mint fogadná tulajdon magától.

Az elmúlt év a nagyszőlősi Szent Teréz Otthonban is változásokat és próbatételeket hozott

2023.02.27 Címkék:

A nagyszőlősi beszámolók sorában a Szent Teréz Rehabilitációs Otthoné következik – ez az intézmény is szoros kapcsolatban áll a ferences misszióval.

Jelenleg  20 gyermek részesül  szolgáltatásainkban, 40 százalékuk 2022 folyamán csatlakozott hozzánk. Intézményünk halmozottan sérült, mozgássérült és autista gyerekekkel foglalkozik; jelenleg 7 munkatársunk van, közülük egy Luhanszkból érkezett, hárman gyermekkel érkező menekültek. A többi munkatárs nagyszőlősi lakos.

2022 folyamán nagy változások történtek a  Szent Teréz Otthonban. Év elején új, fiatal és energikus, de már szaktudással rendelkező intézményvezetője  lett az  otthonnak; munkáját segíti a vele egy időben érkező könyvelő. Az év folyamán ápoló, pszichológus  és gyógytornász is csatlakozott a csapathoz, illetve több éve szállítja a sérült gyerekeket egy buszsofőr és végzi mindennapi feladatait a gondnok.

Próbatételekkel, nehézségekkel is szembe kellett néznie az intézménynek az elmúlt évben. 2022. február 24. óta országunkban háború zajlik, ami kihat mindenki életére, a mindennapjainkra és természetesen az intézményünk működésére is.

Bár Kárpátalján nincsenek hadműveletek és harcok, mégis, a mindennapi légiriadók a mi napjainkat is besötétítik, és félelmet keltenek bennünk és a gyerekekben. Ezért próbálunk ebben a helyzetben is helytállni, és helyes, szakszerű döntéseket hozni, figyelembe véve az előírásokat, szabályokat, a gyerekek biztonságát és szükségleteit.

A földgáz magas ára és az áramszolgáltatás korlátozása még inkább megnehezítette működésünket.

Mindennapi tevékenységünkről:

  • Napi szinten szállítjuk a gyerekeket intézményünkbe és onnan haza, ezzel is segítve a szülőket, mivel többségüknek nincs autója és városunkban nincs tömegközlekedés.
  • Mikor megérkeznek a gyerekek, közös imával kezdjük a napot, amit torna követ, illetve gyakran rövid kis beszélgetések. Utána kézműveskedünk, különböző fejlesztő játékokat játszunk, legfőképp olyanokat, amelyek a finommotorikát, koordinációt és a logikai gondolkodást fejlesztik.
  • Egyénileg és kiscsoportokban pszichológus foglalkozik a gyerekekkel, ennek keretében segítséget kapnak a mentális fejlődésben.
  • Masszázsban és fejlesztő tornában egyénileg részesül minden gyermek.
  • A fejlesztések mellett igyekszünk színesebbé tenni gyermekeink hétköznapjait új élmények szerzésével, ezért gyakran kirándulunk és közös programokat szervezünk.
  • A nyár folyamán többször vittük strandolni a gyerekeket, nyári tábort szerveztünk, megünnepeltük az év során a nagyobb egyházi ünnepeket.
  • Ezenkívül lovas terápiára is visszük a gyerekeket a városunkban létesített Szelíd Lovasközpontnak köszönhetően. Ez a terápia nagy mértékben segíti a gyerekek fizikai és mentális fejlődését.
  • Emellett az év folyamán két alkalommal 10-10 napos, a Kozyavkin-módszer szerinti intenzív izomfejlesztő terápiában vettek részt a gyerekek.
  • 2022 novemberében a Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából és a budapesti Pető Intézet szakemberei felajánlásával  ingyenes vizsgálatokban részesült otthonunkban közel 30 gyermek, amit ingyenes rehabilitáció követett néhány gyermek esetében. A beregszászi  Máltai Szeretetszolgálattal több éve együttműködünk.

Az otthon működtetéséhez szükséges források mellett a jövőben szeretnénk megtartani és bővíteni szolgáltatásainkat, szeretnénk új szakembereket alkalmazni (pl. logopédust), ezenkívül nagy szükségünk lenne különböző fizikai fejlesztő eszközökre.

*

A Szent Teréz Rehabilitációs Otthont 1998-ban alapították a nagyszőlősi római katolikus egyházközség, a helyi Karitász és Papp Tihamér ferences atya kezdeményezésének köszönhetően, azzal a céllal, hogy segítse azokat a családokat, amelyekben testi és szellemi fogyatékos gyerekek élnek.

A kárpátaljai ferences misszió tevékenységét ITT tudják támogatni. Köszönjük adományaikat és imáikat!

Forrás és fotó: Szent Teréz Rehabilitációs Otthon

Ferences Média, 2023

 

Hozzászólások lezárva.