Ragyogd be szívem sötétségét!

Szeptember 1-jétől Szent Ferenc ünnepéig tart a teremtésvédelmi hónap

2022.09.01 Címkék:

Szeptember 1-jén, a teremtett világ védelméért szóló imádság világnapjával kezdődik a teremtésvédelemnek szentelt hónap, ami október 4-én, Szent Ferenc ünnepén ér véget. Ferenc pápa ez évi üzenetét a Magyar Kurír hírportálon olvashatják.

Öt kérdést ajánl a figyelmünkbe a Kisebb Testvérek Rendje annak érdekében, hogy jobban megértsük a 2022-es teremtésvédelmi időszakot, hitben és lélekben megéljük, személyes és testvéri szinten egyaránt.

  1. Mi is ez a teremtett világ védelmének szentelt időszak?

„Ez az eredetileg a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarkátustól inspirált időszak lehetőséget ad arra, hogy gyakoroljuk az ökológiai megtérést, amelyre Szent II. János Pál pápa bátorított minket, válaszul a Szent VI. Pál pápa által már 1970-ben előre látott ’ökológiai katasztrófára’” – írja Ferenc pápa az idei imanapra írt üzenetében.

Vagyis az Egyház ökumenikus párbeszédben kínálja fel ebben az időben az emberiségnek, hogy újítsa meg kapcsolatát a Teremtővel és a teremtett világgal az imádság, az ünnep, a megtérés és az elköteleződés révén.

  1. Mikor kezdődik és meddig tart?

Ez az ökumenikus időszak szeptember 1-jén kezdődik a teremtett világ megőrzéséért szóló ima világnapjával, és október 4-én, Szent Ferenc – az ökológia művelőinek a patrónusa – ünnepén ér véget.

  1. Hogy született a teremtésvédelmi hónap?

A Laudato Si’ Mozgalom azt írja, 1989-ben I. Dimitriosz ökumenikus pátriárka nyilvánította szeptember 1-jét a teremtett világért való imádság napjává az ortodox hívek számára. Az ortodox egyházakban szeptember elseje az egyházi év kezdete (Indiktosz), és ekkor hagyományosan megemlékeznek a világ teremtéséről.

Ezt követően az Egyházak Világtanácsa (World Council of Churches, WCC) kiterjesztette az ünnepi időszakot egészen Assisi Szent Ferenc ünnepéig. 2015-ben pedig Ferenc pápa hivatalossá tette a Katolikus Egyházban is.

  1. Mi az idei mottó és jelkép?

„Halld meg a teremtés hangját” – ez a 2022-es teremtésvédelmi időszak mottója, témája. A logóban is megjelenő jelkép az égő csipkebokor a Kivonulás könyve 3,1–12-ből származó igehellyel: „…hallottam [népem] kiáltását… és ismerem szenvedését. … Most tehát jöjj, hadd küldjelek… Én veled leszek!”

  1. Hogyan csatlakozhatunk?

A Laudato Si’ Mozgalom weboldalán angol nyelvű segédanyagokat találunk, amelyek segítségünkre lehetnek az ünneplésben.

*

A Katolikus Egyházban erre az időszakra esik az elvándorlók és menekültek világnapja is szeptember 27-én, ezzel is utalva kötelességünkre, hogy „meghalljuk a Föld kiáltását és a szegények jajszavát”, és megemlékezzünk azokról a menekültekről, akiknek a klímaváltozás miatt kell elhagyniuk otthonukat.

Ferences Média, 2022

 

Hozzászólások lezárva.