Boldog ember, aki mindabban elviseli felebarátja gyarlóságát, amiben – hasonló körülmények közt – maga is kívánná, hogy elviseljék őt.

Megtiszteltetés: az Autista Segítő Központ volt a Szent Erzsébet rózsája díjátadó jótékonysági gyűjtésének kedvezményezettje

2023.11.24 Címkék:

Nagy megtiszteltetés érte a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány fenntartása alatt működő gyöngyösi Autista Segítő Központot (ASK). A november 13-án a Magyar Zene Házában megrendezett Szent Erzsébet rózsája díj átadásához kapcsolódó jótékonysági esten gyűjtött adományokat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az ASK számára ajánlotta fel. Az esten megszólalt Tóth Gyuláné Ágnes, az intézmény vezetője is. Mészáros Árpád, az iskola volt diákja művészeti produkciójával emelte az est színvonalát.

A Katolikus Karitász kezdeményezésére 1999-ben Szent Erzsébet rózsája elnevezéssel alapított díjat az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére, és a díjazott személyes példájának felmutatására a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A huszonharmadik alkalommal megrendezett díjátadó egyben jótékonysági koncert is, melynek idei kedvezményezettje az Autista Segítő Központ volt.

Rendtartományunk több szociális intézmény fenntartója, köztük a gyöngyösi Autista Segítő Központé is. A központ egyedülálló módon nyújt komplex segítséget autizmussal élő gyermekek és fiatal felnőttek, illetve családjaik számára lassan huszonöt éve. Tóth Gyuláné Ágnes, az intézmény vezetője megköszönte a felajánlást, majd az est vezetőjének kérdésére válaszolva kifejtette, melyek azok a célok, amelyekre fordítani szeretnék az adományokat: „A gyerekek elsősorban gyerekek, nem autisták – tehát nagyon várják a karácsonyt, és izgatottan készülnek rá. A ráhangolódás időszakában például sokat kézműveskedünk, ehhez pedig rengeteg eszközre van szükségünk. A kicsik hamburgerezni szeretnének egy igazi étteremben  vagy sütizni egy cukrászdában, de szóba jött az is, hogy kibérelhetnénk a gyöngyösi mozit. Régóta tervezzük játszóterünk fejlesztését is: jól jönne egy biztonságos, földbe süllyeszthető trambulin.”

Jelen pillanatban az átmeneti és gyermekotthonokban huszonöt gyermek nappali, másik huszonöt állandó szociális ellátásban részesül, a karácsondi lakóotthonban pedig tíz fiatal felnőttnek biztosítanak ellátást és munkalehetőséget. Szüleik és hozzátartozóik emellett folyamatos támogatást kapnak. „Szoros kapcsolatot ápolunk a családokkal. Nekik is szükségük van segítségre, ezért rendelkezésükre állunk mind szociális, mind egészségügyi és egyéb autizmus-specifikus témákban” – folytatta Tóth Gyuláné Ágnes, majd hozzátette: „Az intézmény számára az a legfontosabb, hogy a gyerekeket önellátásra neveljük, és képesek legyenek továbbtanulni. Örömmel mondhatom, hogy idén hét ballagó gyermekünkből hatan folytatják tanulmányaikat. Ezért tartjuk a kapcsolatot Gyöngyös összes közoktatási tagintézményével; kollégáink rendszeresen tartanak érzékenyítő foglalkozásokat az iskolákban.” 

A díjátadón a résztvevők megtekinthették az ASK friss bemutatkozóvideóit is. Az esten fellépett Mészáros Árpád, az ASK volt diákja és a Jazzation acappella együttes. A Szent Erzsébet rózsája díjat Dr. Tóth Katalin gyermekorvos, az Abonyi Karitászcsoport vezetője kapta, melyet Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Marton Zsolt váci megyéspüspök ajánlása alapján adott át.

***

Január 16-án Jótékonysági Koncert a Zeneakadémián a ASK-ért! Jegyek: https://www.jegy.hu/program/szent-efrem-ferfikar-bolyki-sara-des-laszlo-meszaros-arpad-ferences-jotekonysagi-koncert-154206

Ha nem tud eljönni, és megteheti, kérjük támogassa Ön is az Autista Segítő Központot! További információ az intézményekről és az adományozási lehetőségekről: https://www.autista.hu/

Fotók: Lambert Attila/Magyar Kurír
Gellért Sára Mária
Ferences Média, 2023

 

Hozzászólások lezárva.