Boldog az a szerzetes, aki nem találja másban gyönyörűségét és örömét, mint egyedül az Úr szent beszédeiben és műveiben, s ezekkel örömben és vigasságban Isten szeretetére indítja embertársait.

„Még két hónap elteltével is örömmel tölt el, ha a koncertre gondolok” – Visszatekintés az autizmussal élőkért rendezett Ferences jótékonysági koncertre

2024.03.20 Címkék:

A 2024-es jubileumi Ferences jótékonysági koncert több volt mint egy hagyományos adománygyűjtő esemény. Különlegességét és az élmény intenzitását a kiemelkedő művészek közreműködésén túl a szociális szakma nyelvével élve a rendezvény inkluzivitása adta. Arról, hogy ez pontosan mit jelent, és ezt ki hogyan élte meg, megkérdeztük a szociális szakma rendi képviselőjét és az esemény felelős szervezőit. Bubnó Lőrinc, a koncert idei fellépője és társszervezője, a Szent Efrém Férfikar vezetője, Formanek Tamás, a rendtartomány szociális referense, Müller Márk kommunikációs és forrásfejlesztési vezető, dr. Dobszay Benedek OFM, a koncert korábbi szervezője és Károlyfalvi Krisztina, a Zeneakadémia rendezvényszervezője osztotta meg velünk, hogyan élték meg ezt a többszörösen jubileumi koncertet. 

Formanek Tamás a rendtartomány szociális referenseként öt éve felel a szociális intézmények összefogásáért. A négy ferences fenntartású intézmény mellett a provincia  rendszeresen szervez több helyszínen egyéb szociális tevékenységet is, kiemelt figyelemmel segíti azonban az autizmussal élők sorsát, immáron 25 éve. „Évről évre egyre több autista gyermek van, és nem azért, mert már tudjuk diagnosztizálni – valójában senki nem tudja az okát. Csak az biztos, hogy a számuk egyre gyarapodik és emiatt társadalmi szinten muszáj vele foglalkozni. Amióta az Autista Segítő Központ működik, azóta folyamatosan párbeszédet próbál folytatni szülőkkel, tanárokkal, kollégákkal és érintettekkel arról, hogy hogy kell ezzel a problémával találkozni, szembesülni, és hogy hogyan lehet jól segíteni” – fogalmazott.

Formanek Tamás (fotó: Merényi Zita)

Tamás egy korábbi interjúban elmondta: a segítő a problémát nem megoldja a bajbajutott ember helyett, hanem segít neki megtalálni a megoldást: az igazi siker az, ha önmaga tud eredményes lenni. Szerinte pont erre tudott példát mutatni a Zeneakadémián fellépő Mészáros Árpád, az Autista Segítő Központ (ASK)volt diákja. „Az idei jótékonysági koncert azon túl, hogy ismét felhívta a figyelmet a témára és adományt gyűjtött egy kifejezetten drága oktatási formára, példát mutatott az inkluzivitásra is. Az autizmus pontosan egy szociális beilleszkedési zavar, Árpi pedig ezt nem titkolja, hanem nyíltan beszél a problémájáról. Ő a kapocs az iskola és az élet között, példája pedig egy nagyon-nagyon jó szakmai siker. Mindenfajta gyógypedagógiai nevelésnek és oktatásnak az a célja, hogy az autista fiatal vissza tudjon helyezkedni a társadalomba, ne a társadalmon kívül kelljen élnie. Az ASK igyekszik felépíteni egy olyan közös utat a lakó és az intézmény között, amiben ez a beilleszkedés meg tud valósulni; nem csak számolni, nem csak írni tanítja meg őket. Ebben az összefüggésben érzem nagyon fontosnak ezeket a koncerteket, és Árpi előadását, aki egy nagyon jó, kedves ember, és aki nagyon sokra jutott a saját problémáinak megoldásában.”


A koncerten Dés László, Bolyki Sára és Mészáros Árpád kísérte a Szent Efrém Férfikart. A férfikar vezetője, Bubnó Lőrinc korábban azt nyilatkozta Szerdahelyi Csongor műsorában, hogy a koncert azért lesz számukra is egyedi és megismételhetetlen”, mert még nem volt lehetőségük a felsorolt művészekkel együtt színpadra állni, autizmussal élő emberrel pedig még soha nem zenélhetttek közösen. Lőrinc szerint nem volt semmilyen elvárásuk. Nagyon jó élmény volt mindannyiuk számára, és úgy látták, a közönséggel is hamar egy hullámhosszra tudtak kerülni.  „Egy új felállásban persze mindig vannak ismeretlen faktorok, főleg, hogy új dalokat is játszottunk – azonban már az első próbán lehetett tudni, hogy ez mind jól fog elsülni. Árpival pedig nagyon könnyű volt együtt dolgozni, mert rendkívül nyitott és tehetséges, hamar kialakult köztünk a kapcsolat. Amikor mindannyian felálltunk a színpadra, minden összeállt, amire addig készültünk. A közönség is jól fogadott minket, örültek nekünk.”

Bubnó Lőrinc (fotó: Orbán Domonkos)

Arról, hogy  milyen gondolatok merültek fel benne az autisták megítélésével kapcsolatban a koncert után, Lőrinc így fogalmazott: Szerintem az emberek tudják, hogy léteznek autisták, és az ő problémáikat kezelni kell, de ameddig nem találkoznak személyesen valakivel, aki autista, addig ezt nem gondolják tovább. Én megerősödtem azzal kapcsolatban, hogy az emberek nehézségei sokszor attól, hogy nem láthatóak, még ott vannak. Ami nem konkrét, vagy nem feltétlenül látszik, azt könnyen el lehet intézni azzal, hogy nem tudunk vele mit kezdeni; inkább hagyjuk. Árpin akármennyire nem látszódott, el tudom képzelni, hogy autizmussal élni nem egyszerű, és sok munkája van abban, ahogy ma él.

A Ferences jótékonysági koncertet tizedik éve rendezte meg a rendtartomány a Zeneakadémián. Bár a szervezők évről-évre neves produkcióval készültek, Károlyfalvi Krisztina a Zeneakadémia rendezvényszervezője szerint ez a jubileumi együttműködés keretében fokozott ünnepi hangulatban valósult meg. Tavalyi élményeiből kiindulva izgatottan várta az idei alkalmat is. Más szervezni, a színpadon lenni, vagy beülni és átszellemülve meghallgatni egy koncertet. Aki dolgozott már rendezvényeken, az tudja, hogy mindig szokott lenni valami, amit meg kell oldani – itt viszont végig teljesen nyugodt voltam és biztonságban éreztem magam, professzionálisan volt előkészítve és koordinálva minden. – mesélte. „Talán mindegyikünk környezetében vannak olyanok, akik komolyabb ápolásra, támogatásra, segítségre szorulnak. Ez a feladat egy nagyon összetett és nehéz dolog – de egyben gyönyörű is. Elég szenzitiv színpadi ember vagyok, énekművészként és rendezvényszervezőként is azt vallom, hogy a zene egy szent szolgálat. Úgy gondolom, a koncert, és a közös munka is mind áldott volt. Az ég és a föld összeért, ahogy láttam azt a sok boldog embert – nagyon hálás vagyok, hogy ennek a részese lehettem!”

Károlyfalvi Krisztina (fotó: Hrotkó Bálint)

2009-ben, a legelső koncertet egy kisebb bizottság szervezte, utána a feladat a forrásfejlesztő munkakörébe tartozott. Dobszay Benedek OFM a kezdetektől fogva részt vett a koncert megvalósulásában. „Az ASK mindig hatalmas – volt, hogy százmilliós nagyságrendű – hiánnyal működő intézmény volt. Most sokkal jobb állapotban van ebből a szempontból is. Ugyanakkor mindig tudtuk, hogy az az összeg, ami egy jótékonysági estén összejön, csak a töredékét pótolja a valódi hátraléknak. Ami igazán fontos, és nem mérhető pénzben, az viszont maga az ügy, amelyről a program kapcsán lehet beszélni és együttgondolkodni.” Az elmúlt tizenöt évben egyre többen kezdtek el beszélni az autizmusról, és biztos, hogy a segítség összekapcsolódott az emberek fejében a ferencességgel. „Abban a koncertnek hatalmas szerepe van, hogy az embereket megmozgassa, illetve a ferencesekről alkotott kép is kitágult: ma már, ha megkérdezik, mit csinálnak a ferencesek, az iskolák és a templomok mellett fel tudják sorolni az ASK-t is” – fejtette ki.

Dobszay Benedek OFM (fotó: Merényi Zita)

Müller Márk a tavalyi jótékonysági koncerten még csak nézőként, idén pedig már a rendtartomány kommunikációs és forrásfejlesztési munkatársként vett részt. 2024-ben, a stigmatizáció évében a Ferences Család – minden ferences rendtag és világi hívő – Szent Ferenc stigmatizációjára emlékezik. Ez egy meghívás mindannyiunk számára, hogy az együttszenvedés (kompasszió), az együttérzés (empátia) és a közösségvállalás (szolidaritás) erényei kerüljenek figyelmünk középpontjába, és ezeket tettekre váltva forduljunk a társadalom elesettjei, gyengébbjei és minden kiszolgáltatott embertársunk felé. Ennek fényében a koncert kifejezetten aktuális volt. Nagyon nagy vágyam volt, hogy az ASK-t és az autizmussal élők helyzetét közelebb hozzuk és érthetővé tegyük azok számára, akiket ez érdekel. Azt szerettem volna, hogy az intézményt minél jobban bemutassuk az eseményen, és főként, hogy érthető és átérezhető  legyen mindenkinek az a munka, ami ott folyik. Sokat dolgoztunk azon, hogy ezt elérjük, és őszintén szólva nagyon izgultam, hogy jól sikerüljön.” Úgy fogalmazott, a szervezést olyan csapatmunkának élte meg, aminek eredményét a számok mellett a számtalan pozitív reakció is igazolta. Hatalmas öröm volt a sok személyes  visszajelzés: többen mesélték nekem, hogy megkönnyezték a koncertet. A szervezés, az együttműködő partnerek, maga a koncert rengeteg energiát adott, utána majdnem két hétig még eufórikus állapotban voltam. Nagyon hálás vagyok mindenki munkájáért. Úgy érzem, elértük a kitűzött célokat, sokak megelégedésére és örömére.” 

Müller Márk (fotó: Merényi Zita)

Márk szerint jövőre is érdemes eljönni a koncertre, mert fantasztikus ajándék egy jó cél érdekében összefogni és adományozni, arról nem is beszélve, hogy ez az adakozási forma kulturális élménnyel is jár. Szerintem adni, másoknak segíteni nagyon-nagyon nagy ajándék, és ezt a számoktól függetlenül mondom. Nem azon múlik, hogy mennyi pénzt, imát vagy jelenlétet adunk, hanem azon, hogy hogyan adjuk, milyen szívvel. Ha jó szívvel adunk, mindig többet kapunk vissza. Aki jó szívvel, nagylelkűen jön el egy ilyen eseményre, az szerintem nem fog csalódni – én mindenkit, aki ezt olvassa, arra buzdítok, hogy írja be már most jövő januárra a naptárába a Ferences jótékonysági koncertet! 2025-ben a Naphimnusz lesz a ferences jubileumi évek nagy témája. Ehhez illő programmal is készülünk.”

A jótékonysági koncert kapcsán a gyöngyösi központtal működő ASK számára közel 8 millió forint  adomány gyűlt össze a jegyértékesítésből illetve a céges és magánadományokból, ami bőven meghaladta a szervezők eredeti elvárásait. Jelen összeget különböző fejlesztésekre (speciális terápiás szoba, kültéri játszótér), programszervezésre és a műkődési költségek egy részének fedezésére fogja fordítani  az intézmény.

A koncert jövőre is megvalósul – ha szeretne eljönni, figyelje online felületeinket, különböző hirdetéseinket!  Az idei eseményről készült hang- és videófelvételt hamarosan közzé fogjuk tenni, amiről szintén hírt fogunk adni a kommunikációs csatornáinkon (ferencesek.hu, ferenc800.hu, Facebook, Instagram, YouTube és Spotify).

***

Az intézmény részére történő adományozási lehetőség egész évben él. Ha megteheti, kérjük, támogassa Ön is az Autista Segítő Központot magán vagy céges adomány formájában! Legegyszerűbben a rendtartomány központi alapítványán (Ferences Alapítvány) keresztül tud adományozni. Csupán néhány kattintás: https://www.ferencesalapitvany.hu/adomanyozas. Nagylelkű adományait előre is köszönjük.

További információk az intézményről és egyéb adományozási lehetőségekről az ASK (hamarosan megújuló) honlapján találhatók: Autista Segítő Központ  

Fotók: Hrotkó Bálint, Merényi Zita, Orbán Domonkos
Gellért Sára Mária
Ferences Média, 2024

Hozzászólások lezárva.