Készítsetek hajlékot az Úrnak szívetekben!

MOL Gyermekgyógyító Program

2013.07.05 Címkék:

 

„KICSI-KÉK” Művészetterápiás és társadalmi tudatformáló projekt lezárása a gyöngyösi Autista Segítő Központban

„A zene a legtitokzatosabb és legemelkedettebb dolgokat is elmondja, amit a lélek érez és megálmodik. Az eszmék és érzések magasabb rendjét fejezi ki, mint az emberi szó. A végtelent tárja fel.” ( George Sand )

 

A zeneterápiás foglalkozások a MOL gyermekgyógyító pályázat jóvoltából júniusban lezárultak az Autisták Egyenlő Esélyeiért Alapítvány által kiemelten támogatott Ferences Rendi Autista Segítő Központban. A 2011-ben kiírt pályázaton nyert összegből vásároltunk ritmushangszereket, ezekkel zenéltünk a foglalkozásokon. A 2012 júliusában meghirdetett pályázaton is pozitív elbírálásban részesültünk, bővíthettük hangszereink állományát. Sok új ritmushangszert vásárolhattunk, melyben új elemként megjelentek a „Színes” hangszerek, ezzel is megkönnyítve a színes kottáról való játék elsajátítását. Ezen hangszerek: Csőharang, egytalpas tubafon, álló tubafon és szétszedhető tubafon.2012 őszén – a MOL pályázatnak köszönhetően – folytatódtak a zeneterápiás foglalkozások, melynek keretein belül a gyermekek elsajátították a „Színes kottáról” való hangszeres játék alapjait. A zeneterápiás foglalkozások strukturáltak, a gyermekek számára kiszámíthatóak voltak. A foglalkozások tematikusan egymásra építve kerültek megtervezésre és megvalósításra. Az autizmussal élő gyermek számára egyszerű megtanulni a színes kottáról való játékot, hiszen a gyermeknek nem szükséges a bonyolult ötvonalas rendszerben tudni a zenei kulcsokat, valamint a hangok helyét és nevét. Sőt, még a színeket sem szükséges ismernie, csak azzal a képességgel kell rendelkeznie, hogy a színt színnel tudjon azonosítani. Így igen csekély időbeli ráfordítással azonnali eredményt érhetünk el, és élményt adhatunk a gyermeknek.

A foglalkozások során javul a figyelmük, alkalmazkodóképességük, koncentrációjuk, jobban tudnak együttműködni, egymásra figyelni. A foglalkozások eredményeként, a résztvevő gyermekek a megfelelő segítségadás mellett önállóan le tudnak játszani egy-egy dallamot, és ki tudnak állni egyénileg és csoportosan is – mikulás, karácsony, gyermeknapi műsor – a közönség elé, ahol közösen élményszerű előadást adnak a közönségnek. Az egyéni foglalkozások során az autizmussal élő gyermekek egyre bátrabban használták a hangszereket, ügyesen játszották a különböző dallamokat a színes kottákról.

Köszönjük, hogy a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával a zeneterápiás foglalkozásokon a gyermekek életminőségét, közérzetét, valamint alkalmazkodóképességét is javítani tudtuk.

Hozzászólások lezárva.