Boldog a szolga, aki nem a jutalom reményében beszél, nem tárja fel minden gondolatát és késedelmes a szólásra, és bölcsen megfontolja, mit kell mondania és felelnie.

Indul a 2,5 milliárdos szentkúti felújítás

2012.12.13 Címkék:

„A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztése” című kiemelt projekt bemutatkozó sajtótájékoztatóját december 12-én tartották a salgótarjáni Megyeházán. Az Új Széchenyi Terv keretében a projekt több mint 2,45 milliárd forint támogatást kap. A projekt lezárultával a 21. századi igényeket kielégítő zarándokközpont jöhet létre a Nógrád megyei településen.

Vissza a nyitó oldalra

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság 2012. augusztus 8-i ülésén döntött a Regionális Operatív Programok kiemelt turisztikai projektjeinek támogatásáról. A döntés értelmében az Észak-magyarországi régióban 9 projektjavaslatot nevesítettek, összesen több mint 12,4 milliárd Ft értékben, köztük a Kegyhely teljes körű fejlesztését is.

2012. december 12-én a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztéséről szóló beruházás ünnepélyes sajtótájékoztatóján részt vett Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, Kormány Krisztián, a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Szili Károly Attila, a Fons Sacer belső egyházi jogi személy igazgatója és Kálmán Peregrin, ofm, a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely igazgatója.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló fejlesztés célja a Nemzeti Kegyhely felújításán és új funkciókkal való kibővítésén keresztül egy minden igényt kielégítő zarándokközpont létrehozása, ezzel pedig a térség meglévő turisztikai potenciáljának erősítése, kínálatának színesítése.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatásból megvalósul a templom és rendház rekonstrukciója. Fejlesztik a szabadtéri létesítményeket, többek között a zarándokok felvonulási terét, a szabadtéri miséző helyet és a kegytárgyüzletet, teraszosítják a domboldalt, felújítják a patakmedret és egy új barlangot is kialakítanak a Lourdes-i Szűzanya szobor számára. Felújítják a zarándokházat, egy 106 fő elhelyezésére alkalmas zarándokszállást építenek, valamint fogadóépületet és fogadóteret alakítanak ki Ferences Galériával, Információs központtal, kegytárgyüzlettel és kétnemű mosdócsoporttal.

A fejlesztéseket követően a meglévő búcsújáróhelyi kiszolgáló infrastruktúra megújulásával és az új látogatóbarát turisztikai funkciók és szolgáltatások kialakításával lehetővé válik a vendég-, illetve zarándokszám növelése, valamint a térségben eltölthető tartózkodási idő is emelkedik. A fejlesztésekkel a Kegyhely teljes környezete alkalmassá válik a vendégek kényelmének magas színvonalon történő kiszolgálására.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló projekt eredményeként olyan komplex vallásturisztikai attrakció jöhet létre, amely amellett, hogy egyedülálló élményt képes nyújtani hazánkban, gazdaságélénkítő hatásaival további lendületet adhat a térség gazdasági és társadalmi életének.

Hozzászólások lezárva.