Az Úr adjon nektek békét!

Hit és romantika: A Honvéd Férfikar ad koncertet a kárpátaljai rászorulókért – Interjú Lógó Tiborral

2021.10.13 Címkék:

A Honvéd Férfikar ad jótékonysági koncertet október 17-én 16 órakor a Margit körúti ferences templomban. A belépés díjtalan, a koncerten gyűjtött adományokat a kárpátaljai rászorulóknak ajánlják fel. Az eseményről Lógó Tiborral az est karnagyával beszélgettünk.


Mit jelent az esemény címe: Hit és romantika? 

A hangversenyhez eredetileg Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója adta az ötletet – ezt október 22-én ünnepeljük majd. A Hit és romantika címben finom feszültség rejlik, ami nemcsak arra utal, hogy Liszt Ferenc nagyon szívesen játszotta saját kortársai – Mendelssohn, Schubert, Rheinberger – zenéit, hanem arra is, hogy ő maga mélyen hívő emberként hogyan alkalmazza egyetlen férfikari miséjében a zenei romantika stílusjegyeit. 

Milyen művek hangzanak el a vasárnapi koncerten?

Az első blokkban két – szentírási szövegekre felépített – gyönyörű Mendelssohn-motetta szólal meg először, ezenkívül Rheinberger egy Ave Maria-feldolgozása. Ezután az énekkar az oltártérből a karzatra vonul. Ezalatt a közönség Liszt grandiózus orgonaművét, a Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen variációt hallhatja. Végül pedig Liszt Férfikari miséje hangzik el, amelynek keletkezése meglehetősen vadregényes, ha tetszik, romantikus történet. Ezt a művet Liszt 1848-ban komponálta meg először, majd több átirata is született. Később Liszt Szekszárdon vendégeskedett, ahol nagyon jól érezte magát. Látogatása ideje alatt felkérték arra, hogy az épülő nagytemplom szentelése alkalmából írjon egy misét. Külön művet erre végül nem komponált, hanem az eredetileg férfikarra készült miséjét írta át vegyeskarra, innen az elnevezés: Szekszárdi mise. Az október 17-i koncerten közreműködik a Honvéd Férfikar, valamint Nagy László Adrián orgonaművész és a férfikar szólistái: Decsi András, Szentmártoni Botond, Major Attila és Koleszár Ákos. A műveket Szoliva Gábriel testvér fogja részletesen ismertetni, aki nemcsak a Margit körúti ferences közösség tagja, hanem egyházzenészként és zenetudósként a téma szakavatott ismerője.

Lógó Tibor

Ez egy jótékonysági hangverseny lesz…

Igen, hiszen tudjuk, hogy Liszt maga is nagyon szívesen adakozott: az 1838-as pesti árvíz idején bécsi koncertjeinek a honoráriumát például Pest és az árvízkárosultak javára ajánlotta fel. Később Bonnban emeltek egy Beethoven-emlékművet, amelyet szintén jelentős mértékben támogatott. De talán elég a Zeneakadémia megalapítására, felépítésére és működtetésére gondolni. Liszttől tehát ilyen módon nem állt távol a szegényekhez odaforduló ferences lelkület. Családjában egyébként volt is korábban ferences elköteleződés, ő maga pedig a rend konfrátere volt.
Véletlen, hogy a koncert időpontja éppen egybeesik a katolikus templomokban megünnepelt missziós vasárnappal, így egyértelmű volt, hogy egy jótékony célt szeretnénk támogatni.

Miért pont a ferencesek kárpátaljai misszióját választották?

A ferencesek különböző feladatvállalásai között talán a kárpátaljai misszió az, ahol folyamatosan elkél az anyagi támogatás. Én magam is sokszor jártam már Kárpátalján, főként különböző kórusokkal, és mindig megragadott az a miliő, amely ott várt bennünket. Kárpátalja egy tündérkert, ahol nagy kettősséget tapasztalhat  meg az ember. Egyrészt láthatjuk, hogy minden elérhető: vannak üzletek, termékek, szolgáltatások, csak éppen egy dologban szenvednek hiányt, a pénzben. Ha művészetünkkel, énekünkkel, és Liszt Ferenc nevének hívó szavával hozzá tudunk járulni a nélkülözés csökkentéséhez, akkor azt nagyon szívesen megtesszük – megemlékezve ezáltal Liszt Ferenc adakozó lelkületéről és a missziós vasárnapról is. 

Nagyszőlős, Kárpátalja

Milyen módon lehet majd ezt a célt támogatni?

A ferencesek kárpátaljai misszióját folyamatosan lehet támogatni a Ferences Alapítvány honlapján keresztül, ahol különböző módokon lehet adakozni (bankkártya, utalás, csekk, PayPal stb.), a hangversenyen pedig a kijáratoknál fogadjuk majd az adományokat. 

Ferences Média, 2021
Kép: zeneakademia.hu, Ferences Média


Az est különlegessége, hogy Nagy László Adrián orgonaművész és Lógó Tibor nemcsak a Honvéd Férfikar kötelékében, hanem a Margit körúti ferences plébánia zenei szolgálatában is közösen dolgoznak.
A koncertről további információ az alábbi Facebook-eseményen olvasható majd:
https://www.facebook.com/events/986563002124114/ 

A misszió támogatására a Ferences Alapítvány honlapján keresztül ITT van lehetőség.

 

 

 

Hozzászólások lezárva.