Boldog az a szolga, aki nem bízza el magát jobban a miatt a jó miatt, amit általa mond és művel az Úr, mint amiatt, amit más által mond és művel.

Fókuszban az autizmus ügye – Dobszay Benedek a Ferences Jótékonysági Estről

2023.01.12 Címkék:

Szerdahelyi Csongor a Katolikus Rádióban kérdezte Dobszay Benedeket, a január 18-i jótékonysági est egyik fő szervezőjét. A beszélgetés, amely Spotify-csatornánkra már korábban kikerült, december 20-án hangzott el a Reggeli riport című műsorban.

– A Ferences Jótékonysági Est nagy hagyományokkal rendelkező esemény. Mesélnél egy kicsit a rendezvényről?

– A Ferences Rendtartomány több mint 10 éve szervezi ezeket az adományozási és jótékonysági esteket, koncerteket. Idén erre január 18-án kerül sor, este 19:30-kor a Zeneakadémia Nagytermében. Sok éve örülhetünk annak, hogy a Zeneakadémia ad otthont az eseménynek, és nagyon jó partnerség alakult ki velük. Ez egyrészt azt jelenti, hogy rendelkezésünkre bocsátják a Nagytermet, illetve velük szoktuk megbeszélni, hogy kit érdemes meghívni. A mostani jótékonysági est előadója Hegedűs Endre zongoraművész lesz, aki a koncert első felében inkább szóló műveket ad elő, majd a koncert második felében csatlakoznak hozzá közreműködők, egyrészről felesége, Hegedűs Katalin, aki szintén zongoraművész, illetve a Somogyi Vonósnégyes, akikkel együtt egy nagyon szép Schumann-darabot adnak elő.

Megszokhattuk, hogy ennek az estnek minden évben az elsődleges fókusza az Autista Segítő Központ és az autizmus ügye, hiszen a rendtartomány már nagyon régóta tartja fenn ezt az intézményt. Ez egy speciális, elsősorban gyermekintézmény, iskola és bentlakásos otthon, amely komplex fejlesztést tud adni az autizmus spektrumzavarral élő embertársainknak. Kapcsolódik hozzá egy felnőtt lakóotthon: tíz fő van, akik felnőtt korukban is lehetőséget kaptak, hogy ott éljenek és dolgozzanak. Nyilván ez az intézmény tulajdonképpen a létrehozásától kezdve rászorul a támogatásra, hiszen annak  a speciális fejlesztésnek, ami itt folyik, nagyon nagy a munkaerőigénye. Ugyanígy van ez most is: az intézmény a következő évben is folyamatosan rászorul a segítségünkre. Nagyon köszönjük mindazoknak, akik ebben a közös munkában részt vesznek azzal, hogy eljönnek a koncertre, hiszen maga a koncertjegy is támogatást jelent, de a helyszínen közvetlenül is lehet adományozni. A koncerten jelen lesznek az intézmény dolgozói, vezetői is, velük találkozva az embereknek lehetőségük nyílik kicsit jobban megismerni az intézményt és az ott dolgozókat. 

– A szociális intézmények általában, de az oktatási intézmények is a mostani energia-áremelkedések miatt számos korlátozást kell hogy bevezessenek. Egy ilyen bentlakásos, illetve iskolai speciális képzést mennyire nehezít meg a mostani helyzet?

– Azt gondolom, hogy itt, ebben az országban mindenkinek megnehezíti az életét, így a miénket is. A szociális intézmények abból a szempontból talán jobb helyzetben vannak, hogy ott nem olyan szigorúak a korlátozási szabályok, mint a közoktatási intézményekben, hiszen egy bentlakásos intézményben nem lehet azt mondani, hogy éjjel-nappal 18 fokban legyenek az emberek. Nagyon reméljük, hogy ennek majd valamiféle kompenzálása is megtörténik, vannak is erre reményt adó jelek, de ezzel együtt nyilván ez egy nehéz helyzet. Az intézménynek van iskolai része, ott nyilván az iskolai szabályok vonatkoznak ránk is. Nagy szerencse ennek az intézménynek az esetében, hogy itt még egy korábbi  EU-s pályázati ciklusnak a folyományaként egy kisebb energetikai fejlesztés megvalósulhatott: van napelem a tető egy részén, illetve próbáltunk valamiféle egyéb alternatív fűtési forrást megteremteni. Ezzel kapcsolatban azért vannak nehézségeink, de azt látom, jó, hogy egy ilyen jellegű támogatást már kapott az intézmény, hiszen ez szintén nagy segítség a működésükben.

– Hegedűs Endre keresztény körökben elég ismert hitvalló ember. Az eseményen mindig önkéntes, az üggyel szimpatizáló rangos zenészek lépnek fel, de bizonyos szempontból a 2023-as koncert különleges esemény lesz.

– Nagyon hálás vagyok minden előadónak az elmúlt évekből és Hegedűs Endrének is, aki tényleg első szóra vállalta, és a szervezésnek a folyamatában végtelenül segítőkész, konstruktív és együttműködő volt. Ő maga nevezte meg, kik lesznek a közreműködők, kikkel szeretne együtt játszani, és le is szervezte őket. Úgyhogy nagyon hálásak vagyunk neki, és azt gondolom, ő olyan előadó, aki maga is egy kört nagyon könnyen meg tud szólítani. Hegedűs Endre egyébként szokott a koncertjein az egyes darabok előtt beszélni kicsit azok lelki tartalmáról, illetve magukról a művekről. Remélem, ez így lesz a mostani eseményen is, hogy nem csak szigorúan a zeneműveket adja majd elő, hanem közben egy-két információt is továbbad azokról a közönségnek. 

Ferences Média, 2023

Hozzászólások lezárva.