Bárki irigykedik testvérére a jó miatt, amit mond és cselekszik általa az Úr, a káromlás bűnét követi el, mivel a Magasságbelire irigykedik, aki minden jót mond és cselekszik.

Ferences elefántok Budán és Pécsett

2021.01.07 Címkék:

Vízkereszt, illetve Háromkirályok ünnepe január hatodika. Ilyenkor nagy a gyereksereg a Margit körúti ferences templomban, ugyanis ekkorra érkeznek meg a napkeleti bölcsek a világ távoli tájairól a betlehemi csillag vezetésével, hogy hódolatukat fejezzék ki a karácsony este megszületett kisded előtt.

Vissza a nyitó oldalra

Vízkereszt, illetve Háromkirályok ünnepe január hatodika. Ilyenkor nagy a gyereksereg a Margit körúti ferences templomban, ugyanis ekkorra érkeznek meg a napkeleti bölcsek a világ távoli tájairól a betlehemi csillag vezetésével, hogy hódolatukat fejezzék ki a karácsony este megszületett kisded előtt.

Messziről jöttek, az akkor ismert világ három földrészét, Európát, Afrikát és Ázsiát képviselik. A ferencesek betlehemteremtő fantáziája járművet is ad a napkeleti bölcseknek, van közöttük, aki tevével és van, aki elefánton teszi meg az utat. Ez utóbbi valószínűleg Ázsiából szállítja utasát.
A templomokban szenteste állítják fel a betlehemet, amely látványában összesűríti mindazt, ami karácsonytól vízkeresztig történik, vagyis ott a jászol, a szent család, a pásztorok, a bárányok, a marha és a szamár, de már a háromkirályok is.

Nem így a ferences hagyományú templomokban. Oda a napkeleti bölcseknek Háromkirályok napján illik megérkezni. Budán, a Margit körúton szenteste csak az „első felvonás” szereplői foglalják el helyüket a templom egyik mellékoltárán, amelynek oltárképe nem véletlenül éppen Szent Ferencet és az 1223-ban történt első grecciói betlehemállítást ábrázolja.
Ez a betlehem is nagyon szép, de a „második felvonás” megjelenítése igazán egyedi. Miközben az első felvonás mellékoltári jelenete továbbra is látható a templomban, vízkereszt napján a szentélyben lévő szembemiséző oltár környékén megszületik a második felvonás. Ekkor már a kisded nagyobbacska, nem jászolban fekszik, hanem a Szűzanya ölében ül, így fogadja a Háromkirályokat, tevéstül, elefántostul. A jól megtermett ormányosnak az oltár menzája alatt jutott hely, ahová épp csak befér. Jönnek is e napon a szomszédos Szent Angéla nevét viselő iskola diákjai csapatostul megcsodálni a szép látványt.

A pécsi ferences templom betlehemének elefántja, ha nem teljesen méretarányos is, azért, mint a képen is látható, „ember nagyságú”. Az ottani betlehem különlegessége, hogy a két világháború közötti években az itteni kolostorban működő oltárépítő műhely faszobrász szerzetesei készítették, nagy műgonddal. Majdnem száz életnagyságot megközelítő figurából áll, s a puli kutya olyan élethű, hogy szinte megszólal. Az elefántot pedig minden évben darabokból kell összeszerelni, mert akkora és olyan nagy a súlya, hogy különben nem mozdítható.

A Vízkeresztet követhető napokban ezek a jelenetek a gyerekek legnagyobb örömére még megcsodálhatók.

 

Forrás: orszagut.com
Szerdahelyi Csongor
Ferences Média, 2020

Hozzászólások lezárva.