Boldog a szolga, aki a rendreutasítást, vádaskodást és dorgálást éppen olyan béketűréssel fogadja mástól, mint fogadná tulajdon magától.

Csorba Domonkos atya gyászjelentése

2022.11.04 Címkék:

Az október 31-én elhunyt Csorba Domonkos atya temetésére november 17-én a 12 órakor kezdődő gyászmise után kerül sor a pesti Ferences Templom kriptájában. A Ferences Rendtartomány gyászjelentését adjuk közre.


„Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot!” (Mt 25, 34)

A feltámadás hitével és az örök élet reményével adjuk hírül, hogy

Csorba László P. Domonkos OFM

szerzetes, pap, az egykori Kapisztrán Szent János Kusztódia (USA) volt kusztosa, életének 89. évében, 2022. október 31-én az esztergomi kórházban elhunyt.

Domonkos atya 1933. december 18-án született Mélykúton. Mélyen hívő, négygyermekes család sarjaként a bajai ferences templomban ministrált. A Közgazdasági Technikum elvégzése és a sorkatonaság letöltése után dolgozni kezdett, majd 1957 nyarán beadta jelentkezését a ferences rendbe. Pár hónappal később Esztergomban kezdte meg a noviciátust, majd itt tett örökfogadalmat 1961. augusztus 30-án. Teológiai tanulmányai befejezése után Esztergomban szentelték pappá 1962. június 17-én, és itt kezdett el dolgozni prefektusként. 1969-ben Amerikába utazott, hogy a magyarok lelkipásztora legyen először New Brunswickben, majd ugyanebben az évben Dewitten. Ezzel kezdődött Domonkos atya 36 éves szolgálata a tengerentúlon. Következő szolgálati helyein, New Yorkban és Roeblingben kápláni beosztásban működött, 1974-től Detroitban plébános, majd 1979-ben az amerikai Kapisztrán Szent János Kusztódia kusztosa volt. 1983-tól újra Roeblingben szolgált, majd Trentonban volt templomigazgató. 1989-től New Yorkban gondoskodott a magyarok lelkipásztori ellátásáról a kusztosi feladatok végzése mellett.

A Kusztódia 1993-as megszűnése után még több mint tíz éven keresztül volt a magyarok lelkésze, majd hazaköltözése után a rózsadombi közösség tagjaként végzett lelkipásztori feladatokat. 2012-ben a pesti rendház lakója lett, templomi szolgálatait hűségesen látta el. 2021 februárjától Esztergomban élt, ahol erejéhez mérten kivette részét a lelkipásztori feladatokból. Jó kedéllyel viselte a betegségek és az idős kor keresztjeit, melyek viselésében segítették a Ferences Szociális Otthon dolgozói. Utolsó napjaiban az esztergomi kórházban ápolták.

Domonkos atyáért gyászmisét mutatunk be a pesti Ferences Templomban 2022. november 17-én, 12 órai kezdettel, majd ezt követően kerül sor temetésére a templom kriptájában.

Adj, Uram, örök nyugodalmat neki!

Ferences Rendtartomány

Hozzászólások lezárva.