Boldog a szolga, aki a rendreutasítást, vádaskodást és dorgálást éppen olyan béketűréssel fogadja mástól, mint fogadná tulajdon magától.

#brownfridayferencesek – Idén is válaszolunk a vásárlás őrületére

2019.11.27 Címkék:

2019 adventjében ismét elérkezett a Brown Friday ideje, amelyet a magyarországi Ferences Rendtartomány központi alapítványa második alkalommal hirdet meg. A kampány az egész világon népszerű fekete péntek végeláthatatlan vásárlási lázára szeretne a keresztény értékek fényében “válaszolni”.

Vissza a nyitó oldalra

Hazánkban 2013. november 29-én rendezték meg az első Black Fridayt. A különleges akciókat kínáló esemény az amerikai Philadelphiából ered, ahol 1961-től a hálaadást követő pénteket nevezik így. Ezen a napon veszi kezdetét ugyanis a karácsonyi nagy bevásárlások időszaka. A hat éve Magyarországon is meghonosodott jelenség egyre népszerűbb: boltok, kereskedések, kis- és nagyáruházak százai várják nagyobbnál nagyobb akciókkal a vásárlókat.

Alapítványunk által meghirdetett Brown Friday-jal a szegényekhez való odafordulásra, a nélkülözők megsegítésére szeretnénk irányítani a figyelmet.

Ha elegünk van a bevásárlóközpontok színes, villogó felirataiból, a rádióból szüntelenül szóló All I Want for Christmas Is You című számból, a közösségi média felületein percenként megjelenő reklámokból, és a tömegesen érkező online hírlevelekből, amelyek vásárlásra buzdítanak minket:

álljunk meg, szálljunk ki a forgatagból, és lépjünk oda ahhoz, aki segítségre szorul!

Kiss Didák OFM, alapítványunk kuratóriumi elnöke a kampány indulásakor így fogalmazott: „Természetes, hogy karácsony előtt vásárolunk, hiszen a lehető legkedvesebb ajándékokkal szeretnénk meglepni szeretteinket. A Brown Friday nem a vásárlás ellen szól, hanem annak végelteire válaszol. Arra hívja fel a figyelmünket, hogy a fekete péntekkel kezdődő őrült forgatagban hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról, akik nem tudnak ajándékot vásárolni a szeretteik számára, akiknek sok esetben még ételre is alig van pénzük – vagy talán szeretteik sincsenek. Fontos, hogy az advent és a karácsony az ő megsegítésükről is szóljon. A fölséges és dicsőséges Isten akkor fog megszületni mindannyiunk szívében, ha lelkünket jósággal és egymásra való odafigyeléssel, szeretetben készítjük az Ő eljövetelére.”

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepi körlevelében olvashatjuk: „Ti adjatok nekik enni! – szólít fel ma is Jézus. Az öt kenyeret és két halat megszaporította, így megsokszorozta emberi erőnket. Ma is ezt teszi. A rászorulóknak adott segítség legyen az a kenyér, ami Isten gondoskodó szeretetét jelzi, és mutassunk rá a földi kenyérrel az Élet Kenyerére, aki mindenkinek a tápláléka akar lenni földi zarándoklásunk során.”

Brown Friday Ferencesek kezdeményezésben való részvétel nagyon egyszerű: Szent Erzsébet ünnepétől kezdődően egészen karácsonyig akár minden pénteken – vagy advent bármely napján, amikor eszünkbe jut – tegyünk valakivel valami jót! 
Ez lehet egy egészen apró segítségnyújtás, de egy  különleges lemondás is:

 

  • iskolásként odaadhatom egy koldusnak a megmaradt uzsonnámat, vagy
  • elmehetek meglátogatni idős nagymamámat.
  • Fiatal felnőttként önkéntességgel segíthetem egy kórház dolgozóinak munkáját: olvashatok mesét gyerekeknek, vagy
  • énekelhetek karácsonyi dalokat az egyedül maradt időseknek.
  • Részt vehetek valamely jótékony célú alapítvány karácsonyi adománygyűjtésében,
  • küldhetek pénzt a határon túli szegények számára, vagy
  • segíthetek az utcán maradottakon valamely hajléktalanokkal foglalkozó segélyszervezet által.

 

Ha pedig tettünk valami jót, – és szívesen bátorítanánk barátainkat, ismerőseinket arra, hogy vegyenek részt a programban – készítsünk róla fényképet, osszuk meg a közösségi média valamely felületén, és írjuk hozzá: #brownfridayferencesek, hogy sokakhoz eljusson a kezdeményezés, s jótetteikkel minél többen csatlakozzanak hozzánk!

Reméljük, hogy ötletünkkel ismét megszólíthatunk Benneteket, így egyre több rászoruló számára vihetjük el a krisztusi üzenet fényét, bízva a Megváltó szavaiban:

„amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.”

 

A Ferences Rendtartomány az egytál – melegétel rászorulóknak című adománygyűjtésével csatlakozik a #brownfridayferencesek kampányhoz. (Részletek: egytal.hu)

 

TÁMOGATOM

 

Ferences Sajtóközpont – Ferences Alapítvány, 2019

Hozzászólások lezárva.