Isten Fia szegénnyé lett értünk.

Április 23-án kerül megrendezésre a Kék séta az autizmussal élőkért

2022.03.30 Címkék:

A Ferences Rendi Autista Segítő Központ az Autizmus Világnapja (április 2.) alkalmából a következő programokat szervezi.


A Ferences Rendi Autista Segítő Központ (3200 Gyöngyös, Barátok tere 2.) az autizmus világnapja alkalmából minden évben színes programokat szervez.

2022. április 23-án és 24-én csatlakozva a világban zajló „RAGYOGJON KÉKBEN” világ kampányhoz, kékre világítjuk a gyöngyösi Alsóvárosi Ferences Templomot és a kolostor épületét, valamint a templom falán fényfestés lesz látható.

2022. április 23-án, szombaton a Ferences Rendi Autista Segítő Központ sétát szervez Mátraházáról Kékestetőre a kék turista útvonalon. Gyülekező Mátraházán a Magyarok Nagyasszonya Kápolnánál 10:30-tól, majd a séta kb. 11:00-kor indul Kékestetőre.

 

Autizmus

Az autizmus napjainkra már nem egy elszigetelt, szűk réteget érintő probléma. Világszerte 67 millió embert érint, hazánkban pedig 100.000 autizmussal diagnosztizált ember van.

Mi az autizmus?

Olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő idegrendszeri fejlődéshez vezet. A napjainkban használt hivatalos kifejezés: Autizmus Spektrum Zavar. A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van. Az autizmus viselkedési tünetekben nyilvánul meg, a tünetek leggyakrabban 2-3 éves kor körül válnak nyilvánvalóvá.

 

Mi okozza az autizmust?

A szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza. Ez okozza az idegrendszer fejlődésének megváltozását. Az autizmus nem gyógyítható. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető a képességeik pedig fejleszthetőek.

Az autista embereknek részben autizmus specifikus intézményrendszerre, másrészt toleranciára, elfogadásra van szükségük.

 

Április 2-a az autizmus nemzetközi világnapja

Az autizmus világnapját az ENSZ kezdeményezésére 2007-tól szervezik meg, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az autista emberek problémáira és folyamatosan növekvő számukra. A becslések szerint ma Magyarországon 100 ezer ember él autizmussal.

A New York-i székhelyű Autism Speaks 2010-ben Light It Up Blue – Ragyogj Kékben néven világméretű kampányt szervezett, amelyhez az óta minden évben egyre többen kapcsolódnak. Kékben ragyog április 2-án többek között a New York-i Empire State Building, a londoni Big Ben, a prágai Károly híd, a párizsi Eiffel torony, a római Colosseum, a torontói CN Tower, az egyiptomi piramisok és a Niagara-vízesés is.

 

 

forrás: Autista Segítő Központ

Hozzászólások lezárva.