Boldog a szolga, aki alárendeltjei között éppoly alázatos tud lenni, mint amikor urai közt forgolódik.

A galileai Kánában magyar segítséggel nyílt meg a ferences kusztódia iskolája

2022.11.25 Címkék:

November 22-én megnyitották az izraeli Kánában (Cana) a hét éve épülő Terra Sancta Iskolát. A Szentföldi Ferences Kusztódia fenntartásában működő új középfokú oktatási intézményben a természettudományos képzést állítják a középpontba.

Az iskola régóta várt megépülésében jelentős szerepet játszott két forrás: a nagypénteki gyűjtés, amelyben a világ számos keresztény híve részt vett, valamint a magyar kormány értékes hozzájárulása a Hungary Helps program keretében.

Kána települése (arabul Kafr Kanna) elsősorban Jézus első csodájáról híres (vö. Jn 2,1–11). Napjainkban a lakosság többsége arab; mintegy 3000 keresztény család él a kisvárosban, akik közül 1700 család latin rítusú. A Kánában található kegyhelyet a kusztódia ferences szerzetesei látják el 1641 óta.

A háromszintes iskolaépület két szárnyában az osztálytermeken és laborokon kívül tornaterem, színházterem, pasztorális célú plébániai helyiségek és közösségi terek találhatók.

Az alapkövet hét éve tették le; azóta kétszer kényszerültek leállítani az építkezést, 2017-ben, majd 2020-ban; finanszírozási gondok, illetve a pandémia miatt. Az iskola végül két forrásnak köszönhetően készülhetett el: a világegyház nagypénteki gyűjtése, valamint a magyar Hungary Helps program támogatása tette lehetővé az építkezés befejezését.

Francesco Patton szentföldi kusztos és Azbej Tristan államtitkár mellett számos helyi egyházi méltóság vett részt az ünnepélyes megnyitón november 22-én az új iskolaépület színháztermében. Az avatóünnepséget Haitham Franso Yalda Hano plébános és az intézmény igazgatója, Renée Moussa nővér vezette.

Francesco Patton beszédében az új iskola jelentőségét érzékeltette: az oktatás mellett kifejezi a kusztódia közelségét is a keresztény kisebbséghez, olyan területeken, ahol egyre apad a keresztények száma. „Istennek és a világ keresztényei szolidaritásának köszönhetően ma megáldhattuk ezt az épületet, amelyben már a következő iskolaévtől fogadjuk azokat a fiúkat és lányokat, akik itt végzik majd középfokú tanulmányaikat, felkészülve az egyetemre és az életre.” Majd a jelenlévő magyar államtitkárhoz fordulva a ferences kusztos így folytatta: „Ez az iskola nem épülhetett volna meg Magyarországnak a kisebbségben élő keresztényeket támogató programjának segítsége nélkül. Ezért a Szentföldi Kusztódia hálája kifejezéseképp szeretném átnyújtani Azbej Tristannak a Grato Animo (hálás lélekkel) medált.”

Az elismerés átvétele után Azbej Tristan mondott köszönő beszédet, kifejezve, milyen fontos Magyarország számára, hogy segítséget nyújtson világszerte a kisebbségben élő keresztényeknek. Beszélt államalapító Szent István királyról, aki hazánkat a keresztény Európa részévé tette, és elmondta, éppen „emiatt a történelmi örökség miatt Magyarország elkötelezetten segíti szerte a világon a keresztényeket, és emiatt az elhivatottság miatt döntöttünk úgy, hogy szeretnénk segítséget nyújtani itt, ahol Jézus Krisztus első csodáját hajtotta végre.”

Ezt követően Francesco Patton szentföldi kusztos átvágta a szalagot, és megáldotta az iskola termeit.

Fotó: Custodia Terrae Sanctae

Forrás: Ferences Média/Custodia Terrae Sanctae

 

 

 

Hozzászólások lezárva.