Boldog a szolga, aki a rendreutasítást, vádaskodást és dorgálást éppen olyan béketűréssel fogadja mástól, mint fogadná tulajdon magától.

Stradivarival az autizmussal élőkért – Ferences Jótékonysági Est a Zeneakadémián

2020.01.15 Címkék:

Fiatal, világhírű zenészek muzsikája töltötte be a Zeneakadémia nagytermét január 13-án a Ferences Alapítvány és a Ferences Rendtartomány által tizenkettedik alkalommal megrendezett Ferences Jótékonysági Esten. Várdai István, Fejérvári Zoltán és Pusker Júlia, valamint a Budapest Jazz Orchestra közreműködésével nemcsak a népszerű klasszikusokból, hanem a modern jazz világából is kapott ízelítőt a hallgatóság.

Vissza a nyitó oldalra

 2009-ben indult a Ferences Rendtartomány azon koncertjeinek sorozata, amelyekkel az autizmussal élők ügyére hívják fel a figyelmet. Dobszay Benedek, a rend tartományfőnöke nyitóbeszédében megköszönte a nagyobb cégek, szervezetek, valamint a közel tízezer magánadományozó folyamatos és kitartó támogatását, akik segítik azt a – sokszor nem könnyű, de annál fontosabb – feladatvállalást, amelyet a ferencesek az ASK (Autista Segíő Központ) fenntartása által az autizmussal élőkért végeznek. 

 

„Rendünk számára nagy ajándék az ASK – mondta a provinciális –, hiszen az itt megvalósuló munkán keresztül valóban megtapasztaljuk, hogy sem az autizmussal élők, sem mi nem vagyunk egyedül, hanem társak vannak mellettünk, akikkel együtt tudjuk hordozni terheinket. Karácsonykor azt ünnepeltük, hogy az Úr egészen sajátosan mond igent az ember törékenységére, gyöngeségére. Ez nekünk is reményt és kitartást ad, hogy embertársainkra igent mondva tudjuk vállalni ezt a szolgálatot.”

 

Az est moderátora Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője volt, aki a felcsendülő művek között rövid beszélgetésre hívta a művészeket, személyes, barátságos hangulatot varázsolva a Zeneakadémia nagytermébe. Nyitányként Kodály Zoltán egy csellóra komponált Capricciója hangzott fel Várdai István előadásában. A világhírű Stradivari hangszer önmagában is méltó ünnepélyességgel töltötte be a hangversenytermet. A darab különleges választás, hiszen Kodály maga is játszott csellón, valamint számára is nagyon fontos volt azon feladatvállalás, amelyet Várdai István és Fejérvári Zoltán egyaránt küldetésüknek tartanak: a fiatalabb generáció folyamatos segítése, mentorálása.

 

Fejérvári Zoltán és Pusker Júlia előadásában Bartók Béla Román népi táncok hegedű-zongora átiratát hallhatta a közönség. Fejérvári Zoltán – aki maga is érintett a koncert jótékony céljának ügyében, hiszen egyik gyermeke autizmussal él – korábbi interjúban elmondta: „nagyon örülök, hogy van Magyarországon egy ilyen kezdeményezés, és kötelességemnek is érzem, hogy ebben részt vegyek.” 

 


 

Antonín Dvořák egyik legnépszerűbb műve, a Dumky-trió zárta a koncert első felvonását. A dumka műfajnév ukrán eredetű, epikus balladát, panaszdalt jelent. Dvořák többször is alkalmazta ezt a formát, amelynek jellegzetessége, hogy – amellett, hogy népies, szlávos stílusa különleges hangulatot kölcsönöz, – formája is egészen eltér a klasszikus műfajokétól: a Dumky-triót hat dumka alkotja, amelyek mindegyike egy-egy apró történetet hivatott elmesélni. 
Várdai István a koncert utolsó darabjáról előzetesen így nyilatkozott: „Régóta szerettem volna eljátszani ezt a művet, hiszen mindig is kíváncsi voltam arra, hogy mégis mihez kezdenék én egy big banddel.” Az estet záró Friedrich Gulda osztrák zongoravirtuóz csellóversenye ugyanis jazzes hangvételű darab, amelyben rendhagyó módon találkozik a cselló komoly és elegáns stílusa a fúvószenekar katonazenéhez hasonlító derűs hangulatával. 

 

Nemcsak a közönség, hanem a művészek számára is meghatározó élményt jelentett az est. Fejérvári Zoltán a koncert után elmondta: a jótékony cél egészen magasra emelte ennek a mai előadásnak az ünnepélyességét. Pusker Júlia pedig hozzátette: „Úgy éreztem, hogy különlegesen is figyeltek ránk, nagyon jó volt a közönség, és egyszerűen remek volt a hangulat.” 
Rövid interjúban Várdai István így méltatta az estét: „Felemelő és inspiráló volt egy ilyen szép koncertet játszani. Már előtte is nagyon lelkes voltam és vártam ezt az estét, arról nem is beszélve, hogy mennyire otthon érzem magam a Zeneakadémián. Előfordult, hogy fiatalabb koromban az orgonaülések között aludtam, miközben a színpadon jobbnál jobb zenészek próbáltak. A különleges hangulatot pedig már a színpadra lépés pillanatában érezni lehetett. Összességében nagyon felemelő élmény volt. Remélem, hogy sok kiváló zenész folytatja még ezt a tradíciót.”

A műsor még néhány napig itt meghallgatható:

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-bartok/?date=2020-01-13_19-35-00&enddate=2020-01-13_22-09-00&ch=mr3#

A fotóbeszámoló itt megtekinthető:

https://photos.google.com/share/AF1QipMIwelvle5va7ViQt8u1tx1Ekc0yT6zLw2e01-CEoSi8tWPmsCbAvbLA9kq8xhhZw?key=Z1ZPUTNoMjlNZzNfdXg3UlFOdF85MDQxX0hzTFNB

 

 


A Ferences Jótékonysági Est bevételét a korábbi évekhez hasonlóan idén a Gyöngyösön működő ferences Autista Segítő Központnak továbbítják, ahol az országban egyedülálló módon valósul meg az autizmussal élők ellátása. A központ támogatására a Ferences Alapítvány honlapján keresztül is van lehetőség.
 
VM – Ferences Sajtóközpont, Ferences Alapítvány
Fotó: Gieszer Richárd

 

Hozzászólások lezárva.