Az Úr adjon nektek békét!

Örömteli találkozások az esztergomi Szociális Otthonban

2020.11.03 Címkék:

A Ferences Rendtartomány – oktatási és lelkipásztori feladatvállalásai mellett – négy szociális intézmény fenntartója: kozármislenyi Dorothea Otthon, pasaréti Gondviselés Háza Gondozási Központ, esztergomi Ferences Szociális Otthon, valamint a gyöngyösi ASK mellett működő szociális otthon.

Intézményeink számára a koronavírus-járvány első hulláma márciusban látogatási, majd kijárási tilalommal kezdődött. Az idős emberek a hosszantartó bezártságtól nagyon szenvedtek és szenvednek most is. Számukra a bizonytalanság jelenti a legnagyobb problémát. Nem találkozhatnak a barátokkal, rokonokkal. Az első hullám idején videóhívásokkal, telefonbeszélgetésekkel igyekeztünk elősegíteni a hozzátartozókkal való kommunikációt.

Bár a korlátozások feloldása nyár folyamán hozott egy kis fellélegzést, a második hullám alatt sokkal súlyosabb a helyzet. A gyakorlatban még egy problémával szembesültünk. A telefon és videóhívások csak azon ellátottjainknak jelentenek megoldást, akik tudnak beszélni. Lakóink egy része súlyos demenciában szenved, és a beszéde is érintett, vagyis a hozzátartozók már nem tudnak vele telefonon beszélgetni.

Az esztergomi Szociális Otthon sajátos helyzetéből adódik, mivel a rendház, a gimnázium, a kollégium és az idős otthon egy épületegyüttesben van, hogy nagyon komoly együttműködés szükséges az intézmények vezetői és a fenntartó között, hogy az összes előírásnak és megelőző intézkedésnek megfeleljen. A nehéz helyzetből most remek megoldás született. A gimnazisták őszi szünetre mentek így a kollégium kiürült. A kollégium és az otthon között épített üveg fal, ami az elválasztást szolgálja lehetőséget jelentett a számunkra, hogy megszervezzük a biztonságos találkozást még ágyhoz kötött lakóink számára is. a kollégák Pontos idő beosztást készítettek a családokkal, akik igen együttműködőek voltak.
Az ágyban fekvő lakónk történetének az a szépsége,hogy az Ausztráliában élő unokahúga is találkozhatott, beszélhetett vele.

A képek magukért beszélnek: a nem remélt találkozás mindenki számára nagy öröm volt. Köszönet a kollégáknak a fáradozásért és az erőfeszítésért.

 

Formanek Tamás
Ferences Média

Hozzászólások lezárva.