Boldog az a szolga, aki nem bízza el magát jobban a miatt a jó miatt, amit általa mond és művel az Úr, mint amiatt, amit más által mond és művel.

Hangtár

Címkék:

„Teodóz atya prefektusként az életre tanított minket” – Emlékezés a 20 éve elhunyt Máté Teodóz OFM atyára a Franka-nap alkalmából

2024.04.17

Április 20-án tartják a Franka-napot a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégiumban. Ennek apropóján minden évben egy öregdiák vagy egy rendtárs eleveníti fel egy-egy korábbi tanár alakját valamilyen kerek évforduló kapcsán. Ebben az évben két pedagógusra, Fodróczy Béda OFM atyára és dr. Máté Teodóz OFM atyára emlékezik az iskola közössége. Béda atyáról már közzétettünk egy emlékező anyagot, a mai beszélgetésben a 20 éve elhunyt Máté Teodóz atyára egykori tanítványa, Mártai István emlékezik.

Az adás a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című műsorában hangzott el április 12-én.

Ferences Média, 2024

„Béda atyáról Szent Ferenc jutott eszünkbe, Szent Ferencről pedig Béda atya” – Fodróczy Béda OFM atyára, a Franka egykori tanárára emlékezünk

2024.04.15

Április 20-án tartják a Franka-napot a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégiumban. Ennek apropóján minden évben egy öregdiák vagy egy rendtárs eleveníti fel egy-egy korábbi tanár alakját valamilyen kerek évforduló kapcsán. Ebben az évben két pedagógusra, Fodróczy Béda OFM atyára és dr. Máté Teodóz OFM atyára emlékezik az iskola közössége.

A Keresztény Közéleti Akadémia április 7-i műsorában Tomkó László öregdiák beszélt volt tanáráról, osztályfőnökéről, az idén 110 éve született Fodróczy Béda ferences atyáról és a Frankában töltött évekről.

Ferences Média, 2024

„Az Isten nem azért van, hogy sebet üssön rajtunk, hanem hogy begyógyítsa a sebeinket” – Varga Kapisztrán OFM Szent Ferenc stigmatizációjáról

2024.03.26

Az együttszenvedés (compassio), a Krisztussal való legmélyebb együttérzés. Assisi Szent Ferenc stigmatizációja, a szent sebek megjelenése a testén ennek kiteljesedése. Varga Kapisztrán OFM az életrajz- és legendaírók szövegei alapján tárja fel előttünk, mi is történt pontosan 1224-ben, és mit taníthat nekünk Szent Ferenc stigmatizációja. Kapisztrán atya a történetből kiindulva a ferences imádságról és a belső, lelki útról is elmélkedik. / A nagyheti időszak különösen is alkalmas az erről való elmélkedésre.

Az adás a Katolikus Rádió Világegyház című műsorában hangzott el március 20-án.

Ferences Média, 2024

„Azért dolgozunk, hogy a párok együtt oldják meg a problémákat” – Dr. Gorove László és Gorove Krisztina a házasságról és a jegyesoktatásról

2024.03.18

A Gorove házaspárt sokan ismerhetik azok közül, akik a Margit körúti plébániára járnak. Dr. Gorove László állandó diakónus a Margit körúton, feleségével Gorove Krisztinával, a Családok Jézusban közösség magyarországi megalapítói.

A velük készült rádióinterjúból az érdeklődők megtudhatják, hogy közel 30 éves jegyesoktatói gyakorlattal a hátuk mögött mit gondol a házaspár házasságról, szerelemről, közös életről. A házaspár beszélt arról is, honnan jött a szerelmesek miséjének ötlete, hogyan működnek náluk a lelkigyakorlatok, sőt arról is, miért különleges az általuk kialakított otthoni jegyesoktatás.

Az adás a Szent István Rádió Szószóló című műsorában hangzott el február 14-én.

A kiemelt kép a 2024-es szerelmesek miséjén készült.
Fotó: Merényi Zita / Magyar Kurír
Ferences Média, 2024

„Célunk volt, hogy a kis Jézus újra feltámadjon a lelkekben” – Keppel Dániel a Frankában tavaly decemberben megrendezett greccio800 pályázatról

2024.02.23

Tavaly decemberben, a grecciói karácsony 800. évfordulója alkalmából egy igazán különleges vetélkedőt szerveztek a Frankában, melynek eredményhirdetéséről mi is hírt adtunk. Keppel Dániel, az esemény egyik főszervezője Szerdahelyi Csongor riportjában emlékezett vissza, milyen volt az esemény szervezői szemmel, mit adott a résztvevő gyerekeknek és tanáraiknak. A szervező beszélt arról is, milyen terveik vannak a Frankában a 2024-es stigmatizáció és a 2025-ös Naphimnusz jubileumi évekre.

Az adás a Katolikus Rádió Akvarell című műsorában hangzott el február 13-án.

Ferences Média, 2024

„A béke megteremtéséhez minél több szereplőt be kell vonni” – Pierbattista Pizzaballa latin pátriárka a szentföldi keresztények helyzetéről

2024.01.26

Pierbattista Pizzaballa OFM latin pátriárka, bíboros Budapestre látogatott, melynek keretében az olasz származású ferences szerzetes előadást tartott a szentföldi keresztények helyzetéről a Pasaréti Közösségi Házban. Az esemény előtt a sajtó négy képviselője kapott lehetőséget, hogy a béke megteremtésének kihívásairól, a szentföldi keresztények helyzetéről és a lehetséges megoldásokról kérdezze a pátriárkát. 

Az újságírók által feltett kérdéseket Szerdahelyi Csongor tolmácsolta a hallgatók felé. Az érdeklődők a szerkesztett beszélgetésből választ kaphatnak arra is, hogy Pizzaballa pátriárka vallási vezetőként hogyan éli meg ezt a rendkívül nehéz és megosztó helyzetet. Az adás a Katolikus Rádió Világ-egyház című műsorában hangzott el január 24-én. 

Ferences Média, 2024

„Büszkén vallhatják magukénak az emberek ezt a templomot” – Zombori István történész a Szeged-Alsóvárosi Ferences templomról

2024.01.25

„Istenem legyőztél, hogy magadhoz magasztalj, mindent elvettél, hogy megajándékozhass magaddal.” Ez a felirat áll a szegedi ferences templomban Bálint Sándor emléktábláján.
 

Bálint Sándorról, a szegedi ferencesek nagy segítőjéről, a Szeged-Alsóvárosi Plébánia templomáról és a Mátyás téren található ferences szobrok érdekes történetéről Zombori István történésszel Szerdahelyi Csongor beszélgetett. Az adás a Katolikus Rádió Keresztény közéleti akadémia című műsorában hangzott el január 7-én.

Hogyan lehet megfelezni egy ferences templomot? – Zombori István történész a Szeged-Alsóvárosi Ferences templomról

2024.01.25

Hogy kapcsolódik a Szeged-Alsóvárosi Ferences templom Kapisztrán Szent Jánoshoz és a nándorfehérvári viadalhoz?

Mi a közös a szegedi és a pannonhalmi kolostorban?

A Szeged-Alsóvárosi Ferences templom különleges történetéről Zombori Istvánt Szerdahelyi Csongor kérdezte. Az adás a Katolikus Rádió Pillanatfelétel című műsorában hangzott el január 5-én.

Ferences Média, 2024

„Kákonyi Asztrik atya számára imádság volt a festészet” – Kákonyi Júlia, a művész szerzetes 100 éves jubileumi kiállításáról

2024.01.12

Kákonyi Asztrik OFM vitathatatlanul az egyik legismertebb magyar ferences szerzetes festőművész. Munkássága során összesen 63 templomban festett freskókat, melyek különleges, üvegablak-szerű hatásukról és színvilágukról azonnal felismerhetőek.

Tavaly decemberben a művész szerzetes életművéből nyílt kiállítás Esztergomban, a róla elnevezett galériában. A tárlaton igazán különleges, interaktív módon, térben és időben utazva követhetjük végig Asztrik atya művészi fejlődését: a teremben található képernyőkön keresztül megtekinthetők a művész különböző templomokban található freskói és üvegablak alkotásai is. A kiállítás január 28-ig megtekinthető az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium épületében található Kákonyi Asztrik Kortárs Galériában.

A ferences szerzetes életéről, művészetéről és a kiállításról unokahúga, Kákonyi Júlia beszélt a Katolikus Rádió Akvarell című műsorában.

Ferences Média, 2024

„Ez egy egyedi és megismételhetetlen koncert lesz” – Bubnó Lőrinc a januári Ferences jótékonysági koncertről

2024.01.10

A Ferences jótékonysági koncert 2024-es fellépői igazán különleges repertoárral készülnek. A Szent Efrém Férfikar, Bolyki Sárával, Dés Lászlóval és Mészáros Árpád, autizmussal élő gitáros zenészpartnerükkel kiegészülve különböző zenei világokat, régi és új formákat ötvöznek január 16-án a Zeneakadémián.

A koncerten elhangzó művekről és a közös munkáról Bubnó Lőrinc, a Szent Efrém Férfikar tagja, művészeti vezetője beszélt a Katolikus Rádió Pillanatfelvétel című műsorában.

A nagy érdeklődésre való tekintettel felszabadítottunk néhány jegyet a középerkélyen. Szeretettel ajánljuk kedves barátaink, testvéreink figyelmébe. A jegyek megvásárolhatók itt: https://www.jegy.hu/program/szent-efrem-ferfikar-bolyki-sara-des-laszlo-meszaros-arpad-ferences-jotekonysagi-koncert-154206

Kiemelt kép forrása: https://szentefrem.hu/sajtoszoba/

Ferences Média, 2024