Isten Fia szegénnyé lett értünk.

Kiválóan szerepeltek a Ferences Gimnázium diákjai az országos tehetségkutató versenyen

2022.06.15 Címkék:

Napok helyett percek a rákdiagnosztikában című projektjével szép eredményt ért el a szentendrei Ferences Gimnázium két diákja, Lászik Dorottya és Vajdovich Péter a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. Kutatási projektjük során a rákos daganatok prognózisának megállapítását segítő új eljárást dolgoztak ki, amely a jövőben nagyban meggyorsíthatja az onkológiai gyógyító eljárásokat.

Június 13-án rendezték meg a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadóját, ahol kihirdették, hogy Lászik Dorottya és Vajdovich Péter, a szentendrei Ferences Gimnázium 12. évfolyamos tanulói az országos döntőben a „kiemelten dicséretes” kategóriában végeztek pályázatukkal. Tudományos munkájukat a Ferences Ösztöndíjprogram keretében végezték, Mészáros Lukács tanár úr támogatásával.

Lászik Dorottya és Vajdovich Péter kutatásuk során grafikus adatelemző szoftvert fejlesztettek ki, amely képes lehet a költséges és időigényes szövettani és citológiai minták elemzéseit egy sokkal gyorsabb és kevésbé költséges számítógépes elemzéssel helyettesíteni. Munkájukat május 18-án a Ferences Ösztöndíjprogram projektnapján a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban mutatták be, illetve ezzel neveztek a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre is.

A pályamunka összefoglalóját ITT olvashatják.

A Magyar Innovációs Szövetség, az ITM és az EMMI által kiírt megmérettetés egy olyan speciális tanulmányi verseny, melynek során önálló, innovatív tudományos projekteket kell megvalósítaniuk a középiskolás diákoknak. A beérkezett pályázatok mintegy felét, 63 pályamunkát javasolt kidolgozásra idén januárban a zsűri, ezeket a kutatásokat mutatták be április folyamán a pályázók.

Ferences Média, 2022

Hozzászólások lezárva.