Boldog az a szolga, aki nem bízza el magát jobban a miatt a jó miatt, amit általa mond és művel az Úr, mint amiatt, amit más által mond és művel.

Az egyházi gyermekvédelem a gyakorlatban – A szerzetesrendek válaszai a nehézségekre

2022.07.22 Címkék:

A jelzéstétel – kötelezettségek, nehézségek és a valóság címmel háromnapos konferenciát szervezett a Pápai Gergely Egyetem Antropológiai Intézete (Interdisciplinary Studies on Human Dignity and Care, IADC) 2022. június 20. és 23. között Rómában, amelyről Rudan Mária, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája (Szerzetesi Iroda) gyermekvédelmi munkatársa, az Emberi méltóság projekt vezetője számolt be a Szerzetesek.hu portálon. Írásunk második felében a magyar szerzetesrendek, különösen is a ferencesek eddigi intézkedéseiről teszünk említést, hasznos oldalakat és linkeket ajánlva olvasóink figyelmébe.

A júniusi római rendezvény az angolszász országok egyházi gyermekvédelmi témájú konferenciasorozatába illeszkedett, azonban idén már a világ minden tájáról érkeztek az egyházi gyermekvédelemben dolgozó munkatársak.

A konferencia elején Hans Zollner SJ, a Pápai Gergely Egyetem Antropológiai Intézetének vezetője – többek között – ismertette a konferencia célját: vitát ösztönözni arról, hogy a visszaélések bejelentésével kapcsolatos kérdéseket hogyan kezelik a különböző kontextusokban.

A konferencia első napján a bevezető előadásban Adam Żak SJ, a krakkói Ignatianum Jezsuita Egyetem Gyermekvédelmi Központjának (CPC) igazgatója és a Kiskorúak Védelméért Felelős Pápai Bizottság tagja, valamint Calisto Oduor Nyagilo, a kenyai Nairobi Fővárosi Bíróságának bírói helynöke beszélt a három éve megjelent, Vos estis lux mundi kezdetű motu proprio végrehajtásának kihívásairól – számolt be Rudan Mária.

A második nap fókuszában a világi hatóságokkal és szolgáltatókkal való együttműködés állt; a kiscsoportos munkát megelőzően Gioia Scappucci, a Lanzarote Bizottság – az Európa Tanács gyermekjogi bizottságának ügyvezető titkára és Liza Jorda, a Fülöp-szigeteki Igazságügyi Minisztérium főügyésze vezette fel a témát.

A harmadik napon a jelzéssel kapcsolatos egyházi folyamat állt a figyelem középpontjában. Agbonkhianmeghe E. Orobator, az Afrikai és Madagaszkári Jezsuita Konferencia elnöke és Teresa Devlin, az Írországi Katolikus Egyház Nemzeti Gyermekvédelmi Bizottságának ügyvezető igazgatója osztotta meg tudását és tapasztalatát a visszaélések egyházi intézményeknek történő bejelentésének kihívásairól.

„Hogyan támogassuk az áldozatokat a katolikus egyházban? Tanulságok és kihívások az áldozatok támogatásában” – ez volt az utolsó nap témája, amelynek felvezetésében Larry Yévenes SJ, a santiagói Alberto Hurtado Egyetem munkatársa, áldozatsegítő szakember és Dr. Irma Patricia Espinosa Hernández mexikói pszichoterapeuta volt a résztvevők segítségére.

Rudan Mária kiemelte, hogy a közép-kelet-európai régió országaiból Magyarország mellett Szlovéniából, Lengyelországból, Horvátországból és Ukrajnából is részt vettek elkötelezett munkatársak, akikkel továbberősíthették a 2021-es varsói gyermekvédelmi konferencia kapcsán létrejött hálózatot.

*

A magyar szerzetesrendek 2020–2021-ben dolgozták ki és fogadták el a gyermekvédelem szempontjait is magába foglaló Emberi méltóság stratégiát, melyet ITT olvashatnak, illetve pdf formátumban le is tölthetnek.

A magyarországi szerzetesek abból indulnak ki, hogy minden ember teremtettségéből fakadóan rendelkezik méltósággal, és ennek a méltóságnak a védelme komoly és értékes feladatuk. Ezért keresik, hogyan válhat közösségeikben és intézményeikben szemléletté, meghatározó kultúrává az emberi méltóság és annak védelme.

2020-ban a közös tervezés mellett segítették a társadalmi és egyházi párbeszédet az emberi méltóság védelméről – cikkek, interjúk és sajtóműhely formájában egyaránt.

Az emberi méltóság projekt gyermekvédelmi honlapja 2021 szeptemberére megújult.

A gyermekvedelem.szerzetesek.hu oldal ezentúl csak bejelentő felületként működik, egyéb tartalmak az új felületen olvashatók, amelyen szintén van lehetőség a bejelentésre is: a Gyermekvédelem rovat legördülő menüjében az első opcióként jelenik meg.

A gyermek- és ifjúságvédelem helyzetéről a Magyar Katolikus Egyházban ebben az írásban olvashatnak.

Amint Kiss Didák ferences szerzetes, a  Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája vezetője már egy 2020-as interjúban elmondta: a társadalom részéről érezhetően nagy nyomás nehezedik az Egyházra, illetve a szerzetesrendekre, tőlük várják a példamutatást, különösen a gyermekvédelem tekintetében. A szerzetesek pedig valóban példát szeretnének mutatni az egész társadalom számára arról, hogy szembe lehet nézni a problémával, lehet kezelni, és ebben lehet előre gondolkodni. A cél a megelőzés és a szemléletformálás.

*

Róma, 2021. november 19.

A magyarországi ferences rendtartomány definitóriuma 2022 márciusában hagyta jóvá a provincia gyermek- és ifjúságvédelmi, valamint sérülékeny felnőttekre vonatkozó szabályzatát, amely többéves szakmai munka eredménye; az év során a helyi intézményvezetők és felelősök meglátásai nyomán még javítani kívánják a szöveget, de már elkezdődött megismertetése és bevezetése, és véglegesített formájában a provincia honlapjára is felkerül majd. Ez lesz a Ferences Pedagógiai Napok fő témája is, melyet augusztus 26–27-én tartanak Mátraverebély-Szentkúton.

Amikor egyes konkrét esetekben kell eljárni, a magyarországi provincia azt az iránymutatást tartja szem előtt, amelyet a rend központi vezetése már 2005-ben kiadott a helyi elöljárók számára (Normae servandae in casibus aliqua graviora delicta tractandis, OFM Curia Generalis, Róma, 2005). Mindez kiegészül természetesen az azóta kiadott vonatkozó szentszéki és rendi előírásokkal, iránymutatásokkal, így többek között Ferenc pápa Vos estis lux mundi kezdetű motu propriójával („Ti vagytok a világ világossága”,  2019), valamint a két éve kiadott Vademecummal, illetve a 2021-es ferences nagykáptalan vonatkozó határozataival.

Ferences Média, 2022

 

Hozzászólások lezárva.