Boldog a szolga, aki nem a jutalom reményében beszél, nem tárja fel minden gondolatát és késedelmes a szólásra, és bölcsen megfontolja, mit kell mondania és felelnie.

Az Autista Segítő Központért fociztak Gyöngyösön

2020.08.26 Címkék:

A Ferences Rendtartomány által fenntartott gyöngyösi Autista Segítő Központnak (ASK), valamint a Legyen Mindig Otthonunk Alapítványnak ajánlották idén az immár hatodik alkalommal megrendezett gyöngyösi Summer Cup focikupa bevételeit. A június 15-től augusztus 19-ig tartó programon több mint 300 ezer forint gyűlt össze. Az esemény egyik főszervezője, Szabó Imre megkeresésünkre röviden mesélt a tornáról, annak kialakulásáról és arról, hogy miért volt különleges ez az év.

Vissza a nyitó oldalra

Mikor, és hogyan kezdődött el a Summer Cup focikupa-sorozat?

Szabó Imre: A nyár mindig uborkaszezon a labdarúgásban, ezért hat évvel ezelőtt Papp Norbert barátommal – aki az esemény másik főszervezője – kitaláltuk, hogy a nyári időszakra szervezünk egy baráti focitornát. Négy csapat vett részt az első kupán: megkötések nélkül játszottunk egymással. A kezdeményezésünk annyira népszerű lett az évek során, hogy tavaly már tizenkettő, idén pedig tizennyolc csapat jelentkezett rá: főleg a gyöngyösi városi bajnokságban játszó csoportok.

Hogyan kapcsolódott ez össze a jótékony céllal?

Szabó Imre: A tavalyi kupára készülve felmerült, hogy összekössük a focit és az adományozást. A feleségemmel már több alkalommal adományoztunk a KEGYES Alapítványnak, akik a kórházban hagyott, vagy elhagyott gyermekekért dolgoznak, így – miután felmértük, hogy a csapatok nyitottak lennének-e egy ilyen kezdeményezésre – elhatároztuk, hogy értük fogunk focizni. Több mint 100 ezer forint gyűlt össze, amelyet a kupa döntőjének másnapján továbbítottunk is az alapítvány számára. Mivel ilyen jól sikerült a gyűjtés, eldöntöttük, hogy minden évben támogatunk egy-egy szervezetet: olyat, amely lehetőleg Gyöngyösön található és ahol gyermekekkel foglalkoznak. Így kerültünk kapcsolatba az ASK vezetőjével, Bettivel, aki nagy örömmel járult hozzá, hogy az idei kupán számukra is gyűjtsünk adományokat. Egy másik alapítványt is felkerestünk, amely a fogyatékkal élő gyermekek lakhatását biztosítja. Ők szintén elfogadták a felkérésünket, így idén két szervezetet támogattunk.

 

Hogyan gyűlnek össze az adományok, kik a támogatóitok?

Szabó Imre: Egy ilyen rendezvénynek – amelyen idén már 18 csapat játszott – elég komoly költsége van: játékvezető kifizetése, pályabérlés, díjazás stb. Szerencsére sokan felfigyeltek a kezdeményezésre, és neves támogatók álltak be mögénk. Ez évben a torna névadó szponzora a HL-LAB, egy debreceni talajkutató laboratórium volt. Mellettük segített minket Tóth Máté, a Renault Kft. munkatársa, valamint az Aegon biztosító is. Ők tehát a kupa költségeinek fedezésében vettek részt, ami pedig az ő felajánlásaikból megmaradt, azt is a két alapítványnak szántuk.

A konkrét adományokat elsősorban a csapattagok ajánlották fel. Ezen kívül a bajnokság kapcsán idén árverésre került egy, a Ferencváros labdarúgócsapat által aláírt mez is. A licit a döntő előtt néhány nappal 55 ezer forinton állt, így végül 100 ezer forintért kelt el a felajánlott mez. Idén is volt tombola, amelynek fődíját a Mezőkövesd FC adta, illetve ők is felajánlották az egyik játékosuk mezét jótékonysági árverésre.

Hogyan teltek a mérkőzések és milyen volt a döntő?

Szabó Imre: A mérkőzések hangulata végig nagyon barátságos volt. Nemcsak a futballról szólt, hanem a közösségről is, mivel az emberek nem rohantak haza a meccsek után, hanem maradtak beszélgetni, együtt lenni. Egyre többen jönnek el családostul is: a kisgyermekek, feleségek együtt szurkolnak. Egy alkalomra Betti, az ASK vezetője eljött megnézni egy játékot, egy autizmussal élő kisfiúval, akinek szintén hatalmas élmény volt.

Augusztus 19-én, szerdán volt a kupa zárónapja, amire közel 300 néző jött el. Az elődöntők után a gálamérkőzés következett, ahol a Budapest Honvéd FC labdarúgócsapatának egykori válogatott játékosai is játszottak. Pályára lépett Sallai Sándor, Bánfi János, Plókai Attila, Kovács Kálmán, korábbi válogatott labdarúgók, akik közül ketten kint voltak az 1986-os világbajnokságon is. A bajnokság döntőjében végül a Likőr csapata nyert. A nap folyamán a mezekre való licitálással és a tombolabevételekkel is gyűltek az adományok, valamint egy adománygyüjtő dobozt is kihelyeztünk.
A döntő utáni díjátadóra összegeztük az adományokat is: az összesen több mint 300 ezer forint adományból 206 700 forintot gyűjtöttünk össze az ASK számára, amely bőven felülmúlta az előzetes várakozásainkat is. Az ASK-ból is érkeztek gyerekek a döntő napjára, akik minden csapat játékosának kézzel készített kulcstartókat adtak ajándékba, a kupagyőztes csapatnak pedig egy viaszképpel készültek. Ez nagyon jól esett, nagyon megható pillanat volt. Az ASK-ba egyébként sporteszközöket vásárolnak majd a felajánlásokból.

Milyen élmény egy jótékony célért játszani?

Szabó Imre: Már a korábbi években is érkezett olyan visszajelzés hozzánk a Summer Cupról, hogy nagyon pozitív játékszellemmel, egymásra odafigyelve, jó lélekkel játszunk. Az idei év azonban több szempontból is különleges volt: elképesztően vártuk a tornát, mivel a téli kupa a COVID miatt elmaradt; illetve: most először gyűjtöttünk két alapítvány számára. Nagyon felemelő tudni azt, hogy a focival is lehet segíteni másokon. Örülök, hogy az ASK számára is, illetve a másik alapítványnak is ilyen nagy összegű adományt tudtunk felajánlani, és remélem, hogy jövőre is hasonló lelkesedéssel foghatunk majd bele a torna szervezésébe.

 


A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány köznevelési intézményei közé tartozik a gyöngyösi Autista Segítő Központ, amely egyike azon helyeknek, ahol országos szinten is magas színvonalú foglalkoztatás folyik, és családias légkörben nyújtanak folyamatos segítséget autizmussal élő embertársainknak. Az ASK működésének támogatására alapítványunkon keresztül is van lehetőség. Erről bővebben IDE kattintva olvashatnak.

Az Autista Segítő Központ honlapja IDE kattintva érhető el.

Ferences Média
Fényképek: ASK, Heol.hu

 

Hozzászólások lezárva.