Semmi se szakítson el Teremtőnktől!

A zene közös pontot teremt adományozó és adományozott között – Interjú Kis Erzsébettel, az Autista Segítő Központ vezetőjével

2023.01.15 Címkék:

Jövő szerdán, január 18-án rendezzük meg a Ferences Jótékonysági Estet, melynek bevételeivel – a hagyományoknak megfelelően – a gyöngyösi Autista Segítő Központot támogatjuk. Ennek apropóján az intézmény vezetőjével, Kis Erzsébettel beszélgettünk az eseményről és az ASK jelenlegi helyzetéről.

– Mit adott az Autista Segítő Központnak a Ferences Jótékonysági Est az elmúlt tíz évben?

– Ez egy nagyon összetett kérdés, hiszen a legelső alkalomtól kezdve nagyon sokat adott már a koncertsorozat az intézményünknek. Egyrészt mivel több mint tíz éve minden évben megrendezik, adott egyfajta hagyományt, beépült az intézmény mindennapjaiba. Másrészt általa újra és újra megtapasztalhatjuk azt, hogy van az intézmény mögött egy közösség, akik segítik, támogatják a mi munkánkat akár anyagilag, akár erkölcsileg azzal, hogy ott vannak mellettünk. Érezhetően egy közösség, a ferences közösség részei vagyunk mi is ezen a koncerten. Sokat ad nekünk a jótékonysági est abból a szempontból is, hogy ebben az időszakban egy kicsit több figyelmet, támogatást kapunk, hiszen ez egy nyitott rendezvény, bárki vehet rá jegyet. A másik, ami miatt szintén nagyon fontos nekünk ez az esemény, hogy anyagi segítséget ad, hiszen a belépőjegyekből befolyt összeggel is minket támogat a Rendtartomány, ezenkívül pedig a helyszínen is mindig van lehetőség adományozni.

– Miért jó nektek, hogy minden évben kaptok támogatást az esemény által, illetve miért lehet jó az adományozóknak, akik segítenek titeket, akár azzal, hogy megveszik a jegyet, akár azzal, hogy ott a helyszínen is adományoznak?

– Egyrészt a koncert által egy nagyon célzott segítséget tudunk kapni. Az adományozók megismernek minket, látják, hogy pontosan kik kapják azt a pénzt és felajánlást, amit nekünk szánnak, így számukra is kézzelfoghatóbb lesz, hogy mire fordítódik ez az összeg. A személyes találkozásnak köszönhetően jobban láthatják azt is, mekkora szüksége van intézményünknek arra, hogy támogassanak minket, hiszen nélkülük nagyon nehezek lennének a mindennapjaink. Gyöngyösön közel hatvan gyereket látunk el napi szinten, ez hatvan családot jelent, akiknek folyamatosan próbálunk segíteni. Ha ez a koncert nem jött volna létre sok évvel ezelőtt, nem kapnánk ilyen szintű támogatást, így nem is tudnánk fennmaradni. Ezen felül az est folyamán mi is lehetőséget kapunk arra, hogy a koncert előtt az aulában vagy a koncert során személyesen is megismerjük az olyan adományozókat, támogatókat, akiknek esetleg előtte csak a nevét láttuk egy-egy adománynál. A Zeneakadémiára a program miatt eljönnek olyanok is, akiket az adott fellépő vagy az elhangzó művek érdekelnek, így a zene is egy közös pontot teremt adományozó és adományozott között.

– Említetted, hogy lehetőségetek van a koncerten találkozni olyan támogatókkal, akiket korábban csak névről ismertetek. Volt már arra példa, hogy valaki akkor találkozott veletek először, de éppen ennek hatására lett állandó adományozótok?

– Volt már ilyen persze, sőt ezeken az eseményeken sokszor nem csak pénzügyi támogatást kapunk egy-egy személytől vagy akár cégtől, hanem a kapcsolatrendszereinket is tudjuk építeni. Előfordult például, hogy egy nagyobb vállalat vezetője is részt vett a jótékonysági esten, és tőle kaptam egy elérhetőséget, így tudtam vele a továbbiakban tárgyalni, illetve tudott segítséget nyújtani. Nem biztos tehát, hogy mindenki, akit az esemény által ismerünk meg, anyagilag segít, lehet, hogy szakmailag vagy abban, hogy hová, merre menjünk tovább, ha az intézmény nehéz helyzetbe kerül.

– Hol tart most az Autista Segítő Központ, mi az, amire szüksége lenne az intézménynek?

– Mivel maga az autizmusellátás nagyon eszköz- és szakemberigényes ellátási forma, a támogatók nélkül sajnos mi nem tudunk működni. Hatalmas hiánnyal küzdünk, így minden egyes akár anyagi, akár tárgyi, akár bármilyen más segítségre nagy szükségünk van, hiszen így tudunk bárminemű fejlesztést is megvalósítani. Ezen támogatások segítségével tudunk új eszközöket beszerezni, új kollégákat felvenni, új módszereket bevezetni. De ez segít abban is, hogy a gyerekek mindennapjait érdekesebbé tegyük egy kirándulással, kézműves vagy zenei szakkörrel, tehát olyan dolgokkal, amit a saját magunk napi működéséből nem tudunk kigazdálkodni. Természetesen a közelmúltbeli történések, a rezsiválság okozta nehézségek minket is érintenek. Az emelkedő rezsiárak nagy kihívás elé fognak állítani, ezért nekünk is nagyon át kell gondolni a működésünket, mindezt úgy, hogy a gyerekek és a családok minél kevésbé érezzék meg. De az intézmény mindezek ellenére még működik, szerencsére egész magas létszámmal, hiszen az iskolában, a szociális intézményünkben, illetve a karácsondi lakóotthonban is teljes a létszám. Nagy kihívás azonban mind a fenntartónak, mind az intézmény vezetőségének, mind pedig a munkatársaknak, hogy fenntartható megoldást találjunk arra, hogy továbbra is ugyanazt a színvonalat tudjuk biztosítani a gyerekeknek és a családoknak, amit megszoktak. Egyszóval az adományoknak mindig örülünk, most is sok dologra tudjuk fordítani, akár tartós adományra, akár élelmiszerre. Tényleg bármilyen segítség sokat jelent most az intézménynek.

Az eseményre limitált számban még vásárolhatók jegyek ITT.

Az interjút készítette: Kovács Antónia
Ferences Média, 2023.

Hozzászólások lezárva.