Isten Fia szegénnyé lett értünk.

A Ferences Szociális Otthon eljárási rendje a koronavírus fertőzés kapcsán

2020.03.23 Címkék:

Hozzátartozókra vonatkozó eljárások

Az intézményben 2020. 03. 08-tól látogatási tilalom van érvényben, amely visszavonásig van érvényben, betartása mindenki számára kötelező.  Az Eütv.11.§ paragrafusában rögzített kapcsolattartási jognak megfelelően pl.: súlyos állapotú beteg mellett egy főhozzátartozó jelenléte lehetséges az intézményben előírt fertőtlenítő eljárások betartása mellett – a látogatásra vonatkozó igényről az intézmény orvosának utasítása szerint dönt az intézményvezetője.

Az intézményvezető a hétvégén is elérhető az alábbi telefon számon: 06/20 7738 600

A hozzátartozók értesítése a látogatási tilalomról telefonon, illetve írásban megtörtént. Az intézmény bejáratánál a látogatási tilalom elrendelésére vonatkozó tájékoztató lett kihelyezve. A portaszolgálaton a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatának bővebb tartalma elérhető a hozzátartozók részére.

A hozzátartozók részére biztosított védelmi eszközök: védő ruha, szájmaszk, védősapka, cipővédő fólia, Sterillium alkoholos kéz fertőtlenítő

Intézményvezető feladata

Folyamatos kapcsolat tartás a fenntartóval.
Folyamatos kapcsolat tartás az intézmény orvosával.
Szükség esetén kapcsolattartás a helyi, illetve az országos Népegészségügyi szakemberekkel.
A szükséges krízis helyzetek megoldása egyeztetve az intézmény orvosával, fenntartóval.
Az eljárások, rendeletek napi aktualitásáról tájékozódni és az intézmény működési rendjébe beilleszteni.
A lakók és hozzátartozók folyamatos tájékoztatása.
Az intézmény dolgozóinak folyamatos tájékoztatása, soron kívüli munkaértekezletek összehívása.
Az ápolási-gondozási munka folyamatok szervezése szükség esetén azonnali módosítása.
A fertőtlenítő takarítás menetének megtanítása, folyamatos ellenőrzése.
 Az intézmény lakói részére a megfelelő gyógyszerek, incont.termékek beszerzése.
Az intézményi fertőtlenítő eljárásokhoz szükséges fertőtlenítő szerek beszerzése.
Az intézmény lakóinak nyugalma érdekében programok szervezése- közös imák, beszélgetések, zene hallgatás, sétáltatás stb.

Ápoló-gondozói munkakörben dolgozókra vonatkozó eljárások

A mindennapi ápolási -gondozási folyamatok rögzítése és pontos dokumentálása az intézményben történő, lakókat érintő folyamatokról. 

A lakók egészségügyi állapotának romlásáról a műszak vezetője értesíti a hozzátartozót, illetve az intézményvezetőjét, valamint az intézmény orvosát.

Minden dolgozónak és lakónak, illetve az intézménybe betérőnek kötelessége betartani a fertőzéssel kapcsolatos megelőzés és védekezés szabályait.

Védőeszközök használatára minden munkafolyamat végzésekor fokozott figyelmet kell fordítani.

Aki az otthon területére lép, kötelező a bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítő használata, illetve a képes tájékoztató szerinti kéz fertőtlenítés elvégzése.

Minden munkatársnak jelentenie kell, ha beteg. Lázas, legyengült állapotban tilos munkába állni.

Külföldi utazási szándék esetén tájékozódjon és mérlegeljen az esetleges aktuális rendelkezések és körülmények kialakulása miatt.

A lakók nem személyes kapcsolattartását támogatni kell, a személyzet a lakóknak ehhez segítséget nyújt. pl.: telefonhasználat

Gyógyszerelő dobozok és gyógyszer adagolók fertőtlenítése.

Lakó szobák gyakori szellőztetése.

Védőeszközök, fertőtlenítőszerek fogyásáról időben jelezzen az intézményvezető felé.

Segítenie kell a lakók kéz fertőtlenítési eljárás tanulási folyamatát.

Nyugodt, határozott viselkedésével támogassa a lakók és a hozzátartozók nyugalmát.


Ápolói-gondozói munkakörben dolgozók részére biztosított védelmi eszközök
szájmaszk, védőköpeny, védősapka, cipő védő fólia, Sterillium alkoholos kéz fertőtlenítő saját használatra -kis kiszerelésben, Inno-sept fertőtlenítő hatású folyékony szappan, védőkesztyű

 

Mentálhigiénés munkatárs munka körben dolgozó munkatársra vonatkozó eljárás

A lakóink számára nehezen elviselhető, hogy a hozzátartozóikat nem láthatják bizonytalan ideig, ezért a mentális támogatás biztosítására is fokozott figyelmet kell fordítani.

Az alkohol tartalmú és a fertőtlenítő hatású kéz fertőtlenítők használatára meg kell tanítani a lakókat, illetve ellenőrizni kell a szerek helyes használatát a képes tájékoztatón látható mód szerint.

Nyugodt, határozott viselkedésével támogassa a lakók és a hozzátartozók nyugalmát.

Külsős programok leállítása melyek diákok bevonásával lett szervezve-  pl. közösségi szolgálat

Olyan foglalkozások szervezése melyek a lakók érzelmi támogatását segítik-  pl. zene hallgatás, felolvasások, mobilizálások, levegőztetés, közös ima hallgatás, lakók miséjének szervezése. Kapcsolt tartás az intézmény rendi összekötőjével a misék, illetve az egyházi programok szervezésével kapcsolatban.

Mentálhigiénés munkakörben dolgozó részére biztosított védelmi eszközök
szájmaszk, védőköpeny, védősapka, cipő védő fólia, Sterillium alkoholos kéz fertőtlenítő saját használatra -kis kiszerelésben, Inno-sept fertőtlenítő hatású folyékony szappan, védőkesztyű

 

Takarítói munkakörben dolgozó munkatársakra vonatkozó eljárás

Személyes védelmének érdekében a kéz fertőtlenítő szerek használata nagyon fontos.

Fokozottan kell fertőtlenítést végezni az épületben. Korlátok, kilincsek, közös fürdők és mellékhelyiségek fertőtlenítő takarítását naponta legalább kétszer el kell végezni a takarító személyzetnek.

Étkezőkben minden étkezést követően az asztalokat fertőtlenítő lemosóval kell megtisztítani és felmosást kell végezni.

A mosási folyamatnál a fertőtlenít hatású mosópor adagolása szükséges.

A fertőtlenítőszereket tartalmazó adagolók folyamatos feltöltése.

Lakó szobák gyakori szellőztetése.

Védőeszközök, fertőtlenítőszerek fogyásáról időben jelezzen az intézményvezető felé.

Az intézmény Infekció kontrollkézikönyvének mellékleteként használatos takarítási rend pontos betartása.

Takarítói munkakörben dolgozó részére biztosított védelmi eszközök
szájmaszk, védőköpeny, védősapka, cipő védő fólia, Sterillium alkoholos kéz fertőtlenítő saját használatra -kis kiszerelésben, Inno-sept fertőtlenítő hatású folyékony szappan,védőkesztyű
A mosásnál használatban lévő fertőtlenítő mosópor:  Innopon TEXT-Q

Látogatók részére biztosított védőeszközök- szájmaszk, védőköpeny, védősapka, alkoholos kéz-fertőtlenítőszer, cipővédő

Takarításhoz használt vegyszerek- Microbac forte virucid hatású felület fertőtlenítő, Domestos felület fertőtlenítő, Doma alkoholos felület fertőtlenítő
Kézfertőtlenítéshez vegyszer: Sterillium alkoholos fertőtlenítő, Inno-Sept fertőtlenítő hatású folyékony szappan,
Fertőtlenítő mosáshoz használt mosópor: Innopon TEXT-Q, Domestos fertőtlenítő,
Kézi mosogatáshoz használt szerek: Dymosept fertőtlenítős mosogatószer

A felület fertőtlenítő szerek az előírt hígításban vannak alkalmazva melyek a biztonsági adatlapon találhatók.

Esztergom.2020. 03. 08.

 

AMIRE FIGYELNÜNK KELL!

2. A személyi higiénére fokozottan kell figyelni.

3. A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás.

4. Tartsák és tartassák be az úgynevezett köhögési etikettet: papír zsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk, a használt zsebkendőt dobjuk ki, majd mossunk kezet

5. Kerülni kell a szokásos érintkezési formák közül a kézfogást, puszit.

6. Az intézmény közösségi tereibe helyezzenek ki érintés nélkül használható alkoholos kéz-fertőtlenítőszer adagolókat, ennek használatára hívják fel a gondozottak figyelmét.

7. Szellőztessenek gyakran.

8. A közösségi rendezvények megtartása mérlegelendő.

9. A koronavírus lipid burokkal rendelkezik, így a legtöbb, egyfázisú tisztító-, fertőtlenítőszer hatásos ellene. Takarításhoz virucid hatással rendelkező készítmények használata javasolt.

10. Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók stb.) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyors fertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak.

11. A vizes egységek padló és csempe falburkolatainak, valamint klórálló burkolattal ellátott helyiségek padló burkolatainak fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is alkalmazhatók, abban az esetben, ha a készítmény címkéjén a virucid hatás, illetve a virucid hatás létrejöttéhez az alkalmazási paraméterek a használati utasításban fel vannak tüntetve.

12. A vizes egységekben a kézmosás és kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítani kell. Ajánlott a fertőtlenítő hatású folyékony szappan biztosítása, mert ennek alkalmazásával egy fázisban végezhető el a kéztisztítás és a kézfertőtlenítés.

13. A személyzet különös gonddal tisztítsa az étkezés során használt eszközöket.

14. A textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása termodezinfekciós és kemo-termodezinfekciós mosási eljárással történhet.

15. A pamutszálas textília tisztítására mind a két mosási eljárás alkalmazható. A termodezinfekciós mosási eljárás 90-95°C hőmérsékleten normál, általános mosószer alkalmazása mellett történik. Ebben az esetben a fertőtlenítő hatást a magas hőmérséklet biztosítja.

16. Kevert szálas textíliák esetében az alacsonyabb hőmérsékleten és fertőtlenítő hatású mosószer alkalmazásával történő úgynevezett gépi kemo-termodezinfekciós mosási eljárás alkalmazható.

17. Amennyiben egy gondozottnál légúti fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az intézmény orvosát, aki az előírt és általa ismert eljárásrend szerint dönt a további teendőkről.

18. Amennyiben az intézményben a fertőzött személyt azonosítanak, akkor a közösség zárt jellege miatt fennáll a dolgozók és a többi gondozott fertőződésének kockázata is. A járványügyi vizsgálat ezért rájuk is kiterjed.

19. A vírus zárt közösségben történő gyors terjedése, valamint a betegségnek leginkább kitett személyek egészségének védelme és a járvány megfékezése érdekében az országos tisztifőorvos március 8-tól visszavonásig látogatási tilalmat rendelt el.

 

Készítette: Szabó Zoltánné int.vez.

Hozzászólások lezárva.