Boldog az a szolga, aki nem bízza el magát jobban a miatt a jó miatt, amit általa mond és művel az Úr, mint amiatt, amit más által mond és művel.

Veni Sancte-t ünnepeltek: Újra gitáros “félnyolcas” miséket tartanak az országúti ferenceseknél

2017.09.04 Címkék:

Szeptember 3-án, vasárnap visszatért zenei szolgálatába a Boanergész együttes, és ezzel újra kezdetét vette a következő nyári szünetig tartó, zenés „félnyolcas” misék sorozata Budapesten, a Margit körúti ferences templomban. A zenekar a június 18-i ünnepélyes Te Deum után nyári szünetre búcsúzott. A szünidőben esténként csendes miséket tartottak – egészen a múlt vasárnapig.

Vissza a nyitó oldalra

 

Szeptember 3-án este fél nyolckor újra hívekkel telt meg a Margit körúti ferences templom: a jelenlevők ezúttal már a Boanergész zenekar közreműködése mellett vehettek részt az esti szentmisén. Itt ugyanis minden vasárnap fél nyolckor ifjúsági gitáros misét tartanak, amely nemcsak környékbelieket vonz a Margit körúti templomba: akadnak olyanok is akik órákat utaznak azért, hogy itt lehessenek. Az ünnepi Veni Sancte-t celebráló Cseri Nikodémus atya a liturgia elején bemutatta a templom új plébánosát, Lendvai Zalán atyát. A szentmise végén tizenöt perces dicsőítést tartottak, amely után még hosszú percekig ott találhattuk a templom kapujánál a nyári emlékeiket megosztó híveket.

A résztvevők nagyobb része fiatal egyetemista vagy pályakezdő, de családosok, egyedülállók és egészen idős házaspárok is járnak ide. Bár a tanév még nem mindenhol kezdődött el, a jelenlevők létszámából érezhető volt, hogy sokan nyári kikapcsolódásukból visszatérve kezdik újra felvenni évközi ritmusukat: félnyolcasra jönnek. „Kedves Testvérek! A mise elején, amikor felhangzott a zeneszó, arra gondoltam, hogy ti, akik most itt vagytok, szívetek örömével énekeltek Isten dicsőítésére… és ebbe beleborzongtam” – mondta a mise bevezetőjében Nikodémus atya, aki ezekkel a szavakkal valóban megfogalmazta az közösség hangulatát.
Természetesen a szünidő alatt is sokan érkeznek ezekre az esti alkalmakra, nemcsak megszokásból (a résztvevők között akadnak olyanok, akik több mint húsz éve csak ide járnak), hanem azért, mert a félnyolcas a találkozás helyét is jelenti a hívek számára.


 

Az alkalomnak minden héten otthont adó országúti ferences templomban már a nyolcvanas évek elején is tartottak hasonló ifjúsági misét, annak ellenére, hogy ez akkoriban politikai okokból veszélyes vállalkozás volt. 1985 óta a „félnyolcas” folyamatos gitáros zenei szolgálattal is gazdagodott, és így vált ferences kuriózummá.
A szentmisében számos, egyedi apró gesztust fedezhetünk fel, amelyek abban segítenek, hogy a résztvevők számára igazán fontos, közösségi alkalommá váljon a szentmise. Ilyen például, hogy a pap köszöntése után a hívek egymás felé fordulva egymást is köszöntik kézfogással, „Isten hozott”-tal.
A harminckét éves múltra visszatekintő zenélés hagyományát az időnként tagjaiban megújuló, fiatalodó Boanergész zenekar viszi tovább. A csapat minden vasárnap már délután találkozik azért, hogy imádsággal és gyakorlással felkészüljenek az aznap esti szolgálatra, hogy muzsikájukkal valóban segíteni tudják a híveket a liturgia átélésében.

A szentmiséket ebben az évben Cseri Nikodémus atya és Dobszay Benedek atya tartja, az ő tanításaikat már évek óta hallgathatják az ide járó hívek. Évközben a misék után felváltva csendes és zenés szentségimádás, tanúságtétel zárja majd a vasárnap estéket a Margit körúti ferences templomban.

 

Varga Mónika – Ferences Alapítvány

Fotók: Graf Ádám

Hozzászólások lezárva.