Boldog az a szerzetes, aki nem találja másban gyönyörűségét és örömét, mint egyedül az Úr szent beszédeiben és műveiben, s ezekkel örömben és vigasságban Isten szeretetére indítja embertársait.

Hangtár

Címkék:

Kákonyi Asztrik és társai

2020.10.12

Megelevenedik a 20. századi magyar ferences rendtörténet, Varga Kapisztrán segítségével. Szerkesztő: Szerdahelyi Csongor. Katolikus Rádió, 2020. 10. 11.

Nem is ferences, hanem Liberát szeretett volna lenni

2020.10.09

 Kovács Bánk atya 94 éves korában, október 1-én hunyt el és október 9-én helyezik örök nyugalomba a pesti ferences templomban. Egyike volt azoknak, akik még emlékeztek az 1938-as eucharisztikus kongresszusra. Bánk atya szerette volna megérni a másodikat is, de erre már nem lesz lehetősége. Az 1927-ben született szerzetestől, aki provinciálisa is volt a Szűz Máriáról nevezett rendtartománynak, Szerdahelyi Csongor korábbi interjúiból készült összeállítással búcsúzott a Katolikus Rádió. A Pillanatfelvétel című műsor 2020. október 9-én hangzott el. (tovább…)

Az új plébános tervei

2020.10.07

Ferenc pápa útmutatásai szerint igyekszik lelkipásztorkodni Tokár János, a szombathelyi ferences templom új plébánosa. Tapasztalatairól, terveiről beszélt a Katolikus Rádióban szeptember 27-én. Riporter: Szerdahelyi Csongor. (tovább…)

Ferenc pápa a szentferenci karizma tükrében – Bagyinszki Ágoston OFM előadása

2020.10.05

„Számunkra ferencesek számára nagyon izgalmas, hogy hetedik éve egy olyan pápa pontifikátusát éljük, aki Assisi Szent Ferenc nevét vette föl, körvonalazva ezzel pápaságának a programját. Előadásomban egy ferences látószögéből szemlélem azt, ahogyan Ferenc pápa Assisi Szent Ferenc alakján keresztül kommunikálja az ő döntéseit, prioritásait.”

(tovább…)

Ferenc pápa és a védőszentje

2020.10.05

Mennyiben követője a mostani pápa választott védőszentjének, Assisi Szent Ferencnek? Erről beszélgetett Bagyinszki Ágoston ferences teológussal Szerdahelyi Csongor a Katolikus Rádióban A műsor Szent Ferenc napján, október 4-én hangzott el. (tovább…)

Hager Ritta kiállítása a Kákonyi Galériában

2020.10.05

A Munkácsy és Kossuth-díjas textilművésznek szeptember 22-én nyílt kiállítása az esztergomi Kákonyi Asztrik Galériában, amely a ferences kolostorban működik. A megnyitó előtt készült Szerdahelyi Csongor összeállítása. A kiállítás október végéig látogatható. (tovább…)

Hegedűs Kolos Krupa Kolumbánról

2020.10.05

Aki mindig arra törekedett, hogy szent legyen. Egy nehéz sorsú, börtönt, mellőzést hősiesen viselő ferencesre, az 1950 előtti világ egyik legismertebb ifjúsági lelkipásztorára emlékezik Hegedűs Kolos, a rend korábbi provinciálisa.Szerkesztő: Szerdahelyi Csongor. Katolikus Rádió, 2020.09.13.

(tovább…)

Ferences tanévkezdés

2020.10.05

Hogyan indult a tanév a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány közoktatási intézményeiben? Dobszay Ambrust, a provincia oktatási referensét Szerdahelyi Csongor kérdezte. (tovább…)

Ferencesek az országúton

2020.10.05

Az ősz folyamán gazdag programmal emlékeznek meg a Margit körúti, úgynevezett országúti ferences templom felszentelésének negyed évezredes jubileumáról. Az eseménysorozat szeptember 12-én 16 órakor kezdődik művészettörténeti előadással és könyvbemutatóval. Gödölle Mátyás muzeológussal, a kötet szerkesztőjével Szerdahelyi Csongor beszélgetett. (tovább…)

A kispapedző

2020.10.05

Az ötven éve elhunyt Karácsonyi Aladár ferencesre emlékezik a rendtárs és tanítvány, Halmai Vilmos. Riporter: Szerdahelyi Csongor. Katolikus Rádió, 2020. 09. 06. (tovább…)