Sárosi István képeslapgyűjtő kiállítása az esztergomi ferences gimnázium lépcsőházában

 

Sárosi István képeslapgyűjteményéből nyílt kiállítás az esztergomi ferences gimnázium iskolaépületének lépcsőházában november 22-én. Nemcsak a téma, hanem az elrendezés is rendhagyó e tekintetben, ugyanis kihasználva a lépcsőház több szintet összekötő légüres terét, a legfelső emelettől belógatott két kötélen – felfüggesztésen – kapott helyet hat darab plakáttartó, amelyekbe tematikusan elrendezett és magyarázó feliratokkal, jegyzetekkel ellátott képeslapok kerültek. Jelen kiállítás a művészettörténet, régészet témájával foglalkozik, leginkább az egyiptomi emlékekre fókuszálva. A terveknek megfelelően havi rendszerességgel cserélődik majd az anyag, így a diákok számára egészen a reneszánszig látható lesz az a művészeti (építészeti és képzőművészeti) hagyomány, amely már egy kicsit túl is mutat az általános műveltség határain. De nemcsak a diákok részesülhetnek ebben a szellemi és esztétikai élményben: a kiállítás tanítás idő után – tehát a délutáni órákban – a városból érkezők számára is megtekinthető a portaszolgálat segítségével.

A képeslapokat Sárosi István több mint hat évtizeden át gyűjtötte és gyűjti mind a mai napig, amelyekből tekintélyes mennyiség, körülbelül 50-55 ezer darab halmozódott fel az évek során. E hallatlan szorgalmú gyűjtőmunka azután tematizálással és a tartalom pontos meghatározásával, azok rövid magyarázatokkal történő kiegészítésével vált teljessé, bemutathatóvá. A legkülönfélébb témákban található összeállítás a gyűjtőnél – nem véletlen, hogy már egy ideje rendszeresen hívják az ország számos városába kiállításra.

Talán a gyűjtemény legérdekesebb részét az a sorozat teszi ki, amely a világ összes létező országából be tud mutatni legalább egy képeslapot, de – elmondása szerint – ezerszám találhatunk nála képzőművészeti, építészeti, földrajzi, gasztronómiai és számos más témában is eredeti, sok esetben megírt és valaha elküldött lapokat.

Keppel Dániel