Boldog a szolga, aki a rendreutasítást, vádaskodást és dorgálást éppen olyan béketűréssel fogadja mástól, mint fogadná tulajdon magától.

Ferences ünnep: augusztus 2. – Porciunkula-búcsú

2020.07.31 Címkék:

Augusztus 2-án ünnepeli a ferences rend a Porciunkula-búcsút, amely a kisebb testvérek közösségének egyik legnagyobb ünnepe. Ezen a napon – Angyalos Boldogasszony ünnepén – a világ összes ferences templomában búcsú nyerhető.

Vissza a nyitó oldalra

Assisitől nem messze, a városhoz közeli erdőben állt az Angyalos Boldogasszony-kápolna, amely a Monte Subasio-i bencések tulajdonában állt. A kis kápolnát maga Szent Ferenc újította fel, majd 1211-ben a bencések neki ajándékozták. Itt telepedtek le az első ferences testvérek, és itt alapították meg az első rendi közösséget. Mai napig ez a Kisebb Testvérek Rendjének első kolostora, a központi háza. 

Szent Ferenc 1216 júliusában kért búcsúkiváltságot a Porciunkula kápolna számára III. Honorius pápától, aki megadja ezt az engedélyt, amelyet később kiterjesztettek. Ma a világ valamennyi ferences templomában búcsú nyerhető Angyalos Boldogasszony ünnepén. Aki ezen a napon elvégzi szentgyónását, szentáldozáshoz járul, imádkozik a pápa szándékára, és szívében elhatárolódik a bűntől, teljes búcsúban részesedhet.

 

Piusz testvér elmélkedése az ünnephez kapcsolódóan:

 

FM, 2020

 

 

Hozzászólások lezárva.